پیام سپاهان

آخرين مطالب

یک جامعه شناس:

گرایش به دنیای مجازی آسیب اجتماعی تلقی نمی‌شود اجتماعی

  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - در طول تاریخ، این نخستین بار است که بشر، امکانات گسترده‌ای در به اشتراک گذاشتن جهان خویش و دیدن جهان دیگران در اختیار دارد پس در مرحله نخست شگفت زده می‌شویم، در مرحله بعد به تجربه و در مراحل بعدی به پرسش و آزمون و خطا دست می‌زنیم. بنابراین ممکن است آسیب ببینیم و از تعادل اجتماعی خارج شویم.
به گزارش ایسنا-منطقه اصفهان، یکی از نیازهای جدید بشر در دنیای سریع‌السیر امروز، همسفر شدن با تکنولوژی است، تکنولوژی‌ پرقدرتی که کمتر کسی از نفوذ آن به خانه خود ممانعت به عمل آورده باشد، "اینترنت" است؛ بزرگراه وسیعی که خودروهایی نوساز (اپلیکیشن)ها در آن به سرعت از یکدیگر سبقت می‌گیرند.
داروین صبوری-جامعه‌شناس در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، در خصوص اینکه آیا گرایش به دنیای پرمخاطب و جلب توجه در فضای مجازی، یک آسیب فردی و اجتماعی تلقی می‌شود یا خیر، اظهار کرد: شخصا نام این رفتارهای جمعی را آسیب نمی‌گذارم، مهمترین دلیل هم این است که در طول تاریخ، این نخستین بار است که بشر، امکانات گسترده‌ای در به اشتراک گذاشتن جهان خویش و دیدن جهان دیگران در اختیار دارد.
وی افزود: پیشتر این امکان را نداشتیم که بتوانیم یک جهان متکثر را در یک ابزار واحد ببینیم و حالا که این امکان به وجود آمده، در مرحله نخست شگفت زده می‌شویم، در مرحله بعدی به تجربه و در مراحل بعدی به پرسش و آزمون و خطا دست می‌زنیم، بنابراین ممکن است آسیب ببینیم و از تعادل اجتماعی خارج شویم و یا همین ابزار بشود دلایل طلاق، خیانت، تصادفات جاده‌ای و شایعه پراکنی و...
صبوری اظهار کرد: جامعه امروز، در حال تجربه است و هنوز بیشتر از یک دهه از تجربه این امکان نگذشته، پس باید این حق را بدهیم که دچار لغزش‌های اجتماعی هم بشویم؛ زمانی که بعد معرفتی و کالایی فرهنگ، باهم همخوانی ندارند، یک لکنت در تجربه کردن هر پدیده جدید اجتماعی به وجود می‌آید، مثلا یک ابزار تکنولوژیک وارد می‌شود، اما نوع مواجهه با آن هنوز تجربه نشده است.
این جامعه‌شناس گفت: این ناهمخوانی، خلاصه وضعیتی است که در جامعه شاهد آن هستیم، اما به عنوان جامعه‌شناس این را به عنوان آسیب اجتماعی نگاه نمی‌کنم. مسلما تمام پدیدارهای اجتماعی و جهانی که در حال تجربه آنها هستیم، هیچگاه صاحت مقدسی ندارند و دور از آسیب نمی‌مانند. 
وی افزود: علم جامعه‌شناسی، به طور کلی از ارزش‌گذاری به دور است و هیچ پدیداری را در وهله اول ارزش گذاری نمی‌کند. با ارزش گذاری کردن، وارد ایدئولوژی و اخلاق‌مداری شده‌، در حالی که اخلاق هم فاکتور مطلقی نیست، پس از بیان کیفی صفاتی مثل بد یا خوب، پاک یا ناپاک و ... اجتناب می‌کنیم.
اما به گفته صبوری، می‌توان سه دلیل عمده برای نوع مواجهه همگانی افراد با این امکان مجازی درنظر گرفت: اول اینکه فرد می‌تواند خود را در جهان به اشتراک بگذارد و به دیگران نشان دهد؛ این یکی از نیازهای اساسی یک انسان اجتماعی است؛ آدمی هرکاری که در اجتماع انجام می‌دهد، از آراستن خود تا انتخاب محل زندگی و خرید خودرو، به خاطر این است که به جهان خود پیام ‌دهد که "مرا ببین".
این جامعه‌شناس، ادامه داد: فرد کنجکاوی دیدن جهان‌های دیگران را هم دارد پس دلیل دوم رخداد این واکنش عمومی نسبت به فضاهای مجازی این است و بالاخره دلیل سوم، قرار است که افراد به یک توافق جمعی برسند؛ "انسان ها با هم دیالوگ می‌کنند، تا بستر سرنوشت خودشان را مشخص کنند؛ این سرنوشت می‌تواند فردی یا جمعی باشد، مثل چانه‌زدن بر سر امور مهمی بر سر سیاست، اجتماع، انتخابات، رای دادن یا ندادن، دست‌های پشت صحنه را رو کردن، در مورد آنها صحبت کردن.
وی معتقد است: میل به دیالوگ در فضای مجازی، یک میل کاملا اجتماعی در سطوح مختلف است، این سطوح قابل بررسی بوده، اما نهایتا یک دیالوگ اجتماعی را مطرح می‌کند و نباید انتظار داشت که همه از علم و ادبیات بالا در این مشارکت برخوردار باشند، کما اینکه در جهان واقعی هم همین‌طور است؛ یک فرد ممکن است در مواجهه با افراد مختلف، اتفاقا با شخصی با ادبیات سخیف و زننده مصاحبت کنند، در فضای مجازی نیز همین امکان وجود دارد.
صبوری گفت: هرشخص متناسب با شخصیت و بضاعت معرفت شناختی خودش، تولید محتوا می‌کند و این تولید محتوا است که توجهات عمومی را به خود جلب می‌کند و شخص "سلبریتی" می‌شود، با تحقیق و بررسی متوجه می‌شویم حجم زیادی از این محتویات، از سطح بالایی برخوردار نیستند و هرکس محتوای بی‌ارزش تری را به اشتراک می‌گذارد بیشتر هم دیده می‌شود و البته این در تمام دنیا قابل رویت است.
این جامعه‌شناس گفت: از دید روانشناسی اجتماعی، می‌توان به این موضوع پرداخت که انسان در زمانی که جسم و روحش بیمار است، احتیاج به جلب توجه دیگران و به اشتراک گذاشتن تجربه زیستی خود با دیگران دارد، به عبارتی دیگران را به موقعیت خودش فرامی‌خواند و به دیگران می‌گوید که حال و روز مرا ببینید و به آن واکنش نشان دهید، این واکنش ممکن است تمسخر، همدردی، بلاک کردن و بی‌نزاکتی باشد، اما در نهایت آن فرد تجربه زیستی خود را با دیگران به اشتراک می‌گذارد.
وی افزود: بنابر آنچه گفته شد، می‌توان به این پرسش که "آیا کسانی که بیمارند به دنبال درمان خود در این فضا می‌گردند؟" پاسخ مثبت داد و گفت: قضاوت اینکه آیا این افراد در فضای مجازی و با فعالیت در این محیط به درمان می‌رسند یا خیر مقدور نیست چون هنوز مطالعات درستی در این خصوص انجام نشده است.
صبوری با تاکید بر اینکه "این نظر که تمام مواد موجود در فضای مجازی بی‌ارزش هستند نیز مطلق نیست" اظهار کرد: ممکن است که افراد محبوب هم محتوای درخور ایجاد کنند و توسط جمعیت زیادی رصد شوند و موارد گفته شده دال بر این معنا نیست که تمام کسانی که در فضای مجازی فعال هستند، دچار بیماری‌های روحی یا جسمی هستند.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/107038/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کاشان، عروس خانه‌های تاریخی ایران (فیلم)

اگر از تبلیغات داخل سیستم عامل متنفرید ویندوز 11 را آپدیت نکنید!

ترفند متفاوت آدم ربایان به دام انداختن مردم

پیش بینی وضعیت بارندگی برای آخر هفته

ماجرای تعطیلی شنبه یا پنجشنبه جنجالی شد

270 کیلوگرم فرآورده‌های خام دامی غیر بهداشتی در نایین معدوم شد

انهدام باند سرقت مسلحانه در اصفهان

توقیف 11 میلیارد ریال کالای قاچاق در نایین

فیلم| امدادرسانی هلال‌احمر نایین در روستای مغار اردستان

فیلم| بارش برف در ارتفاعات سمیرم

رقابت بیش از 64 هزار و 719 داوطلب استان اصفهان در نوبت اول آزمون سراسری 1403

معرفی برگزیدگان رویداد مدیریت مصرف آب در صنعت نساجی

17 گروه ارزیاب خسارت سیل اصفهان را برآورد می‌کنند

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

تعداد کاربران فعال اسپاتیفای 19 درصد رشد کرد

هوش مصنوعی شیطانی هم ساخته شد!

اسرائیل در غزه؛ جنایت پشت جنایت

پاسخ عجیب معاون وزیر کار درباره رقم دستمزد کارگران

کاهش دمای هوا در استان

گلایه اهالی روستای حمزه آباد مهاباد از وضعیت اینترنت

17 قبضه اسلحه‌کمری در پیرانشهر کشف شد

مرمت و بازسازی زورخانه ده‌ونک با قدمت بیش از یک قرن

مرکز آموزش شهروندی در شهرک منظریه شهرکرد راه‌اندازی می‌شود

برگزاری نوبت اول آزمون سراسری 1403 فردا همزمان با سراسر کشور در مهاباد+فیلم

هرروز یک سری مشکل هست!

نمایش داستان مرموز بازی INDIKA در تریلر جدید

این ویژگی امنیتی اندروید 15 شما را از اپلیکیشن‌های مشکل‌دار نجات می‌دهد

قابلیت انقلابی واتساپ معرفی شد؛ انتقال فایل بدون نیاز به اینترنت

از هوش مصنوعی تا تماس ویدیویی؛ قابلیت‌های جدید عینک متا ری-بن را ببینید

قابلیت عجیب P70 پرو را ببینید؛ عضو پرآوازه خانواده هواوی

دیوار کلاهبرداری فرو ریخت

ماجرای 4 اسیر قدیمی اسرائیلی که «ابوعبیده» از آن ها یاد کرد

تکرار یک اشتباه

تندروها در پی رسیدن به کرسی قالیباف؟

حامیان گشت ارشاد

«طوفان اقصی» کار «رئیس سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل» را ساخت

تورم سالانه در سرازیری کانال 20 درصدی

پرداخت هزینه‌های خدماتی و درمانی بیماران سرطانی توسط دولت، به زودی

توماج صالحی به اعدام محکوم شد!

(ویدیو) لحظه تخریب یک خانه بر اثر بارندگی شدید در اصفهان

بارش باران بهاری در فولادشهر اصفهان + فیلم

تولید روزانه بیش از 170 تن زباله در مهاباد

توصیه نماینده ولی فقیه به فرماندار کاشان

آمادگی کامل سمرقند برای هرگونه همکاری در برگزاری هفته فرهنگی اصفهان

برداشت سه تُن گل محمدی ارگانیک از مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد مرکز زواره

دنیا را چقدر جدی گرفتیم !

نزدیک بشیم به هم یا نزدیک نشیم؟

فوری: رئیس‌جمهور آمریکا قانون فیلترشدن تیک‌تاک را امضا کرد

با گوشی جدید هواوی می‌توان بدون اینترنت تصویر ارسال کرد!

هوش مصنوعی جدید گوگل می‌تواند جان شما را نجات دهد