پایگاه خبری تحلیلی پیام سپاهان

آخرين مطالب

پارنج؛ غذای سنتی فریدن فرهنگي

پارنج؛ غذای سنتی فریدن

  بزرگنمايي:

پیام سپاهان- غذاهای محلی و سنتی یکی از ظرفیت های ارزشمند ایران زمین است که علاوه بر دارا بودن ارزش غذایی بالا امروزه به عنوان " سفیر فرهنگی" نیز شناخته می شوند.
غذاهای سنتی در کنار رنگ و بوی دلپذیرشان، در بردارنده پیشینه فرهنگی مردمانی است که دسترنج مزرعه را با هنر کد بانوی خانه در هم می آمیختند تا سفره های ساده اما سرشار از صفا و سلامتی را زینت بخش زندگی خود کنند.
پارنج یا پرنج؛ یکی از غذاهای سنتی اهالی فریدن در غرب اصفهان است که هر دانه آن سخاوت خاک این دیار را در خود نهفته دارد.
نام این غذا برگرفته از ماده اصلی آن یعنی پارنج است ؛ پارنج همانند جو و گندم کشت می شود و از نظر ظاهری نیز به این دو شبیه است.
پارنج ابتدا توسط ارامنه در فریدن کشت شده است که با نام " هاپور" از آن اسم می بردند. بعد از مهاجرت ارامنه از فریدن، این محصول فقط در دو روستای عادگان و سینگرد کشت شد و به پارِنج یا پرنج تغییر نام پیدا کرد.
یکی از اهالی کهنسال فریدن در باره روش طبخ این غذا گفت: "پارنج بر خلاف گندم، به شرطی خوب پخته می شود که تا هنوز سبز است از ساقه برداشت شود.این محصول پس از برداشت زیر آسیاب می رود و پس از آن که کاه و دانه آن از هم جدا شد آماده مصرف است. ابتدا مقداری از دانه های پارنج را در ظرفی ریخته و بوجاری می کنند. سپس به مدت 20 دقیقه خیسانده می شود.
در این فاصله گوشت ، ماهیچه و قلم گوسفندی را جداگانه با مقداری آب و ادویه های معطر همچون فلفل سیاه، زیره، زرد چوبه و یک عدد پیاز می پزند.مقداری پیاز داغ هم آماده می کنند. پس از آنکه گوشت خوب پخته شد دانه های بو داد شده پارنج را به همراه پیاز داغ در مخلوط آب گوشت و ادویه ریخته و همانند دم پختک بر روی حرارت ملایم می گذارند تا دم بکشد و سپس با کمی روغن محلی آن را سرو می کنند.سبزی تازه، ترشی خانگی و ماست و دوغ محلی نیز در کنار این غذا استفاده می شود. این غذا با نان محلی و به صورت لقمه های کوچک تناول می کنند.
افشین سجادی کارشناس علوم تغذیه نیز با بیان اینکه پارنج ترکیبی از خواص گندم و جو را در خود نهفته دارد، عنوان کرد: این غذا بر خلاف برنج، طبعی گرم دارد بنابراین موجب نفخ معده نمی شود.
وی تقویت و بهبود عملکرد سیستم قلب و عروق، دستگاه گوارش، مغز و سیستم عصبی را از دیگر خواص پارنج برشمرد و افزود: پارنج با آنتی ‌اکسیدان‌های قوی که دارد روی طیف وسیعی از بیماری‌ها مثل فشارخون بالا، کلسترول، استرس، افسردگی و ناراحتی‌های پوستی تأثیر مثبت دارد.
این کارشناس تغذیه اضافه کرد: این ماده مغذی در بهبود بیماری‌هایی مثل سرطان، چاقی، دیابت، اختلالات عصبی و بی‌خوابی نیز مؤثر است و به سلامت استخوان‌ها نیز کمک می کند.
به گفته رامین رستمی، رئیس اداره جهاد کشاورزی فریدن زمان کشت پارنج در بهار است و پس از کشت تا دوماه تنها به 4 بار آبیاری نیاز دارد؛ بنابراین از نظر اقتصادی نیز نسبت به دیگر محصولات کشاورزی بسیار با صرفه تر است.
وی افزود: پارنج به دلیل میزان کم قیمت تمام شده در مقایسه با برنج، به عنوان یک غذای محلی سودآور مطرح است.
به گفته محمود سلیمی، مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فریدن، پارنج علاوه بر شهرت بومی- منطقه ای؛ در جشنواره "سفره ایرانی، فرهنگ گردشگری" اصفهان در سال 95 جزء 10 برگزیده برتر اعلام شده است.
وی  افزود: این غذا همچنین در برنامه دست چین شبکه اصفهان در سال گذشته به مردم استان و کشور معرفی شده است.
سلیمی با بیان این که پارنج در کنار سایر غذاهای محلی فریدن از مهم ترین جاذبه های توریستی به ویژه در بخش بوم گردی است افزود: وجود غذاهای محلی و سنتی در فریدن میراث ناملموس گذشتگان این خطه را پربارتر کرده است.
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فریدن افزود: کله جوش ، پتله پلو، کشک کدو، آش بلغور، آش شله، شوربا و برشتوک نیز از دیگر غذاهای سنتی فریدن است که بارها در نمایشگاه ها و جشنواره های مختلف به نمایش گذاشته شده است و علاقه مندان خاص خود را دارد.
غذا از معیارهای مهم سفر و از اصلی‌ ترین مولفه‌های گردشگری محسوب می شود. برگزاری مداوم جشنواره ها با محوریت غذای محلی و سنتی طی چند سال اخیر گواه بر این مدعاست. اهمیت این مساله به قدری است که به تازگی مفهوم جدیدی در بخش گردشگری با عنوان "گردشگری غذا" تعریف شده است.
ارزش غذایی شگفت آور دست پخت های سنتی و نقش مهم آن در سلامت انسان، در کنار کارکرد فرهنگی و اقتصادی این غذاها و همچنین نیاز مبرم بشر به فاصله گرفتن از هیاهوی زندگی مدرن، مسیر همواری را برای بازگشت طعم های اصیل به سفره های ایرانی فراهم کرده است.
استاندارد سازی مراکز پذیرایی، رستوران ها و سفره خانه ها در ارائه خوراک‌های سنتی و بومی منجر به ارتقاء رفاه و توسعه اقتصادی جوامع محلی و تنوع بخشی به جاذبه‌های گردشگری کشور خواهد شد.
فریدن یکی از مناطق مستعد در گردشگری وبه ویژه توریسم غذایی است. رویش سخاوتمندانه انواع گیاهان دارویی، تنوع غذاهای محلی از آش و شوربا تا نان و پارنج و سوغات پر طرفدار این دیار یعنی انواع لبنیات خوش طعم و اصیل، زمینه بسیار مساعدی را برای توسعه این بخش ایجاد کرده است که در صورت برنامه ریزی مجدانه می تواند راه گریزی از مشکل رکود و بیکاری این شهرستان نیز باشد.
فریدن تغییر یافته نام فریدون و زادگاه کاوه آهنگر؛ دیاری با خصوصیات اجتماعی و نژادی منحصربه فرد است که به "سرزمین شش قوم" شهرت دارد.
فریدن در زمان هخامنشیان ایالتی مهم، آباد و پررونق بوده و تنها جاده آپادانا به شوش - پایتخت زمستانی هخامنشیان از این منطقه عبور کرده است. آب و هوای شهرستان فریدن نیمه مرطوب با تابستانی معتدل و زمستان بسیار سرد است.
فریدن با وسعتی حدود هزار و 100 کیلومتر مربع از شهرستانهای غرب استان اصفهان است که از شمال به شهرستان خوانسار ، از جنوب به شهرستان چادگان و فریدونشهر، از شرق به شهرستان تیران و کرون و از غرب به شهرستان بوئین میاندشت محدود می شود.
این شهرستان با جمعیت بیش از 49 هزار نفر در 140 کیلومتری غرب اصفهان واقع است.




نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

گردشگری مرنجاب، فرصتی برای توسعه آران و بیدگل است

سی و هشتمین دوره مسابقات قرآنی ارتش در اصفهان برگزار می شود

بسته حمایتی هنوز شفاف نیست

واحد سیمای اصفهان جایگاه مناسبی در کشور ندارد

قیمت طلا، قیمت سکه و قیمت ارز امروز 97/08/29

چرا سالی 20 هزار میلیارد تومان یارانه به ثروتمندان تعلق می گیرد؟

با 40میلیون‌ چه خودرویی می‌توان خرید؟

ترویج اندیشه‌های امام خمینی (ره) در قالب جشنواره تئاتر روح‌الله

داستان نویسی کار آسانی نیست

آبان، بهانه‌ای برای یاد کردن از علی تجویدی و رحیم معینی‌کرمانشاهی

صفحه اول روزنامه های اصفهان - سه شنبه 29 آبان

قضاییه در حال تغییر رویکرد است/ باید مردم را توجیه می‌کردیم که به گرانی دامن نزنند

دلار باز هم ارزان خواهد شد؛ منتظر ریزش نرخ‌ها باشید

مجازات بازنشستگانی که پست خود را ترک نکنند چیست؟

قیمت طلا، قیمت سکه و قیمت ارز امروز 97/08/28

بیست و هشتم آبان ماه با فرهنگ و هنر

اصفهان سرمه چشم جهان

معاون فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی از مجوز و تاریخ صحیح مجوز‌ صادر شده گفت

تخلف 250 میلیاردی صندوق کارآفرینی در منابع اشتغال روستایی

حذف مالیات اصناف امکانپذیر نیست

مشکلات صنایع دستی نیازمند حمایتهای همه جانبه است

سرقت کاشی‌های قاجاری سقاخانه «نقاشی»

صفحه اول روزنامه های اصفهان- دوشنبه 28 آبان

سبد معیشت خانوار کارگران نصف شد

اینترنت همراه اول گران‌ شد!

شرایط جدید خرید ارز از صرافی‌ها

قیمت طلا، قیمت سکه و قیمت ارز امروز 97/08/27

جزئیات بدهی‌های بانک‌ها به بانک مرکزی

پدر شهیدان «نجفیان» درگذشت

بیست و هفتم آبان ماه با فرهنگ و هنر

پردیس سینمایی ساحل آذر امسال در اصفهان افتتاح می شود

ارز مسافرتی ارزان شد

قیمت جدید انواع پراید در بازار تهران

بازار میوه از کنترل خارج شد؛ قیمت‌ها اوج گرفت

قیمت موبایل در بازار امروز 27 آبان 97

واریز200هزار تومان به حساب حقوق کارکنان و بازنشستگان

صفحه اول روزنامه های اصفهان- یکشنبه 27 آبان

پاسخگویی نیازهای فرهنگی واجتماعی ضامن توسعه شهرهاست

میزگرد 'کتابخوانی و چالش های پیش رو' در ایرنا برگزار شد

سی امین جشنواره تئاتر اصفهان آغاز شد

فعالان گردشگری از اولین برند شهری کشور برای رونق گردشگری گفتند

وعده ارزی رییس بانک مرکزی

قیمت طلا، قیمت سکه و قیمت ارز امروز 97/08/26

سینما در تیران و کرون با استقبال مردم مواجه نشد

پیش‌بینی ریزش 30 درصدی قیمت مسکن از بهمن ماه

معرفی نمایش‌های راه‌یافته به دومین جشنواره تئاتر و نمایشنامه‌نویسی روح‌الله

حفاظت از آثار تاریخی نیازمند عزم همگانی است

صفحه اول روزنامه های اصفهان - شنبه 36 آبان

بی‌اطلاعی از عرضه تخم‌مرغ 13 هزار تومانی

احتمال افزایش وام مسکن