پیام سپاهان

آخرين مطالب

بانک‌ها هیچ دلیل و علاقه‌ای برای پرداخت وام به مردم ندارند! اقتصادی

بانک‌ها هیچ دلیل و علاقه‌ای برای پرداخت وام به مردم ندارند!
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - نماینده مجلس شورای اسلامی درباره وضعیت اعطای وام و تسهیلات بانکی در کشور گفت: «در بحث پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری، سردرگمی وجود دارد، البته افزایش آن تصویب شد، اما معمولا در ابتدای سال، بانک‌ها اعتبارات لازم برای پرداخت آن را دریافت نکرده‌اند و در نتیجه از پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج استنکاف می‌ورزند.»

جلال محمودزاده در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه وام ندادن شامل انواع دیگر تسهیلات بانکی هم می‌شود و به کلی پرداخت وام در کشور تعطیل شده، گفت: «برای بخش تولید، نرخ سود تسهیلات با 5درصد افزایش از 18 به 23درصد رسید. از سوی دیگر مردم برای تامین هزینه‌های اولیه زندگی مانند رهن منزل استیجاری نیاز به حمایت و دریافت وام دارند که در حال حاضر بانک‌ها حاضر به همکاری نیستند و باید هرچه زودتر برای این وضعیت چاره‌اندیشی شود.»
جدیدترین آمار رسمی و منتشر شده از عملکرد نظام بانکی کشور نشان می‌دهد در طرح نهضت ملی مسکن تا 31 فروردین 1403، 18 بانک کشور حتی یک ریال تسهیلات پرداخت نکرده اند. عملکرد بانک‌های اقتصاد نوین، ایران‌زمین، گردشگری، مؤسسه ملل، کارآفرین، شهر، سینا، سامان، پست ایران، پاسارگاد، پارسیان، آینده، رفاه کارگران، توسعه تعاون، دی، کشاورزی، خاورمیانه و سرمایه در مشارکت نهضت ملی مسکن به‌روایت تازه‌ترین آمار بانک مرکزی صفر بوده است. جمع تسهیلات مسکن شهری پرداخت‌شده توسط 26 بانک 1.098.970 میلیارد ریال بوده و نکته قابل توجه این که در این بخش هم، عملکرد 5 بانک صفر است. بر اساس همین آمارها، در 4 سال گذشته، میانگین سهم سالانه بخش مسکن از کل وام‌های بانکی، 7 درصد بوده و این در حالیست که این سهم در حالت نرمال و با هدف رونق غیرتورمی مسکن باید حداقل 20 درصد باشد.
همچنین، بر اساس آمار‌های منتشر شده از بانک مرکزی، مجموعا حدود 290 همت ارزش تسهیلات به اشخاص مرتبط 23 بانک و موسسه اعتباری بوده است. البته نکته قابل توجه در این آمار‌ها این است که بانک خاورمیانه، مسکن، ایران و ونزوئلا و صنعت و معدن آمار مربوطه موسسات خود را منتشر نکرده‌اند.
نگاهی به امار‌ها نشان می‌دهد که در نظام بانکی کشور، روند اعطای وام به شرکت‌ها و موسسات خصوصی و مردم بسیار با تاخیر است. با توجه به این شرایط پرسش‌هایی مطرح است از جمله این که چرا روند وام دهی در کشور ما اینگونه است و وام‌های کلان بانک‌ها به چه اشخاص و نهاد‌هایی تعلق می‌گیرد؟ در راستای پاسخ دهی به این پرسش‌ها با وحید شقاقی، اقتصاددان و استاد دانشگاه گفتگو کرده ایم:

پیام سپاهان


وام و تسهیلات کلان در اختیار زیرمجموعه بانک‌ها
وحید شقاقی گفت: «ریشه اصلی وضعیت وام دهی بانک‌ها را باید در نرخ بهره حقیقی منفی ببینیم. بانک‌ها به اندازه کافی بنگاه، زیرمجموعه خود دارند. متاسفانه همه جای دنیا هلدینگ‌ها صاحب بانک هستند، اما در اقتصاد ایران برعکس است و بانک ها، صاحب هلیدنگ‌ها و بنگاه‌ها هستند. این نخستین مسئله و چالشی است که در کشور داریم. بانک‌های ما مشغول بنگاهداری هستند و به بهانه‌های مختلف و به تعداد زیاد، بنگاه، زیرمجموعه خود دارند. من اخیرا صورت‌های مالی یک بانک را مشاهده کردم که اصلا جا خوردم، چرا که دیدم در وبسایت «کدال» که صورت‌های مالی بانکی ذکر شده است، تعداد بالایی از صورت‌های مالی بنگاه‌های زیرمجموعه این بانک وجود دارد. از بنگاهی که برای ساخت و ساز مسکن بود تا دامداری و پتروشیمی و حتی فناوری اطلاعات. درواقع یک بانک که باید به ارائه خدمات مالی، پولی و بانکی مشغول باشد، درگیر بنگاهداری در وسعت بسیار بالا است. این موضوع چه تبعاتی خواهد داشت؟ نرخ بهره حقیقی در اقتصاد ایران منفی است. درواقع، مثلا انتظارات تورمی برای سال 1403 حدود 40 تا 45 درصد است، در حالی که نرخ سودی که بانک‌ها ارائه می‌دهند، 23 الی 24 درصد است. این نرخ بهره حقیقی منفی در کنار بنگاهداری بانک ها، موجب می‌شود بانک‌ها هیچ علاقه‌ای به ارائه تسهیلات به مردم و بخش خصوصی نداشته باشند.»
وی افزود: «دلیل عدم علاقه بانک‌ها به پرداخت تسهیلات نیز مشخص است. بانک‌ها می‌گویند نرخ بهره حقیقی حداقل 20 درصد منفی است و در نتیجه بانک چرا باید این 20 درصد را به مردم ارائه دهد، آن هم در حالی که می‌تواند به بنگاه‌های زیرمجموعه خود ارائه دهد. اگر یک شخص بتواند از بانک تسهیلات دریافت کند، مبتنی بر تورم 40 الی 45 درصدی سال 1403، حداقل تا 20 درصد سود می‌کند، چرا که نرخ بهره حقیقی منفی است. بانک‌ها هم از خود همین سوال را می‌پرسند که چرا باید به بخش خصوصی چنین لطف و کمکی ارائه کنند و هوای بنگاه‌های زیرمجموعه خود را نداشته باشند؛ بنابراین بیراه نیست بگوییم در حال حاضر بانک‌ها رفتار‌های عقلانی نشان می‌دهند و تمایلی ندارند به مردم و بخش خصوصی وام دهند و در نتیجه همه وام و تسهیلات کلان را به زیرمجموعه‌های خود اختصاص می‌دهند.»
نهایت هنر بانک‌ها پرداخت تسهیلات تکلیفی است
این استاد دانشگاه گفت: «وقتی بانک مرکزی به این رفتار بانک‌ها واکنش نشان داده و به آن‌ها فشار وارد می‌کند، بانک‌ها شروع به وام دهی ضربدری به یکدیگر می‌کنند. یعنی بانک یک به بنگاه‌های بانک دو وبالعکس وام می‌دهند و هر زمان فشار بانک مرکزی بر آن‌ها وارد می‌شود از این روش استفاده می‌کنند. آمار‌ها نشان می‌دهد که بانک‌ها به میزان بسیار کلانی، به زیرمجموعه‌های خود وام داده اند، لذا در چنین ساختاری نه مردم و نه بخش خصوصی جایگاه دریافت وام را ندارند و متاسفانه اقتصاد ایران نیز بانک محور است و بیش از 90 درصد تامین مالی اقتصاد ایران از کانال بانک‌ها انجام می‌شود. همین مسئله موجب شده که هم بخش خصوصی و هم مردم در سطح خرد قفل شده اند و به منابع بانک‌ها دسترسی ندارد.»
وی افزود: «نکته جالب توجه این است که بانک‌ها آنقدر بنگاه و زیر مجموعه دارند که حتی منابع بانک‌ها کفاف بنگاه‌های زیرمجموعه خودشان را هم نمی‌دهد، چه برسد که بخواهند بقیه را هم برای وام دهی در نظر داشته باشند. حقیقت این است که هر شخصی که نسبت به اقتصاد مسلط باشد و در جایگاه مدیران بانک‌ها قرار گیرد با نگاهی عقلانی به نرخ تورم و نرخ سود تسهیلات، احتمالا تصمیم مشابهی می‌گیرد. فرض کنید که کودک شما مریض است و کودک همسایه هم بیمار و گرسنه است، اما شما مواد غذایی محدودی دارید، طبیعیست که عقلانیت حکم می‌کند که این غذا را به فرزند خودتان بدهید نه فرزند همسایه. در نتیجه همه این مواردی که اشاره کردم، نظام بانکی در برابر ارائه تسهیلات مقاومت می‌کند. نهایت هنری که بانک‌ها می‌توانند به خرج دهند این است که بخشی از تسهیلات تکلیفی دولت را پرداخت کنند.»
این اقتصاددان گفت: «چشم انداز چنین وضعیتی بسیار منفی است، یعنی 90 درصد تامین مالی ایران که توسط بانک‌ها انجام می‌شود انحصاریست و فقط به زیرمجموعه‌های بانک‌ها ارائه می‌شود. ایراد اصلی این است که در هیچ کجای دنیا بانک‌ها بنگاه داری نمی‌کنند، ولی متاسفانه در ایران ما این کار به شکل بی حد و حصر در بانک‌ها انجام می‌شود و ترکیب این موضوع با نرخ بهره حقیقی منفی، همین می‌شود که می‌بینیم. اگر همین حالا با نرخ 25 درصد وام میلیاردی بگیریم در همین بدو امر، 20 درصد سود خواهیم کرد. پس بانک‌ها سود مذکور را به بنگاه‌های زیرمجموعه خود حواله می‌دهند. بانک‌ها تمایلی ندارند که حتی وام‌های خرد به مردم بدهند، اما دولت تکلیف می‌کند و بانک‌ها ناچارند گاهی هم به مردم وام دهند، اما حقیقت این است که هزینه‌ها تا حدی بالا رفته که مردم توان بازپرداخت اقساط این وام‌ها را هم ندارند.»

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/846446/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سفر دوم رئیس جمهور به مازندران پربار خواهد بود

مادر شهیدان والامقام «دهشت حائری» به فرزندان شهیدش پیوست

دختران شهدای گیلان تجلیل شدند

هوای اصفهان کلانشهر اصفهان سالم است

اطلاعیه مهم درباره زندانی پرحاشیه امنیتی ، توماج صالحی

شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز جمعه 28 اردیبهشت 1403 + آخرین وضعیت

اطلاعیه اداره‌کل زندان‌های اصفهان درباره اخبار کذب زندانی پرحاشیه امنیتی «توماج صالحی»

اطلاعیه زندان اصفهان درباره توماج صالحی

تکذیب اخبار مرتبط با توماج صالحی درباره عدم دسترسی به تلفن و ملاقات

گلکسی A53 سامسونگ به One UI 6.1 آپدیت شد

گرانی مسکن و رنج‌های روزمره شهروندان

مادر دو شهید والامقام دوران دفاع مقدس ‌دهشت «حائری» به فرزندان شهیدش پیوست

از متن تا حاشیه های نمایشگاه کتاب تهران

گوگل نسخه مخصوص مدارس هوش مصنوعی Gemini را راه‌اندازی می‌کند

مشکلات صنف طلا با همراهی دولت رفع شد

ابلاغ پیام تبریک رحیم سرهنگی به روابط عمومی سازمان منطقه آزاد کیش در 27 اردیبهشت/ حضور جداگانه دو معاون این سازمان برای قدردانی از تلاش کارکنان این روابط عمومی

برپایی نمایشگاه عکس رضوی در جزیره کیش

برگزاری امتحانات سراسری انجمن خوشنویسان کیش

هوای اصفهان سالم است/ شاخص 4 منطقه بر مدار سبز

70 هزار شغل توسط پارک‌های علم و فناوری در کشور ایجاد شد

کسب 3 عنوان برتر روابط عمومی دانشگاه صنعتی اصفهان در جشنواره دریچه

به بهانه 28 اردیبهشت بزرگداشت حکیم عمر خیام

ارزشمندترین گوشی 5G دنیا معرفی شد

آخرین وضعیت ترافیکی محورهای پرتردد کشور

مدیریت شهری اصفهان پیگیر نگهداری از اثر ارزشمند «ریسباف» است

برنامه سینماهای اصفهان امروز جمعه 28 اردیبهشت + ساعت اکران «مست عشق» و قیمت بلیت

معادلات اصولگرایان پیچیده شد

تکان شدید قیمت‌ها در بازار ارز/ قیمت دلار تا چه رقمی تغییر کرد؟

افزایش حقوق کارگران منتفی شد؟/ جدیدترین خبر درباره تغییر حقوق کارگران

فروش 350 میلیاردی نمایشگاه کتاب

تعهدات افزایش تعرفه اپراتورها چگونه بررسی می‌شود؟

از شوک تحریم تا کرونا؛ دو سناریو از تورم در ایران

مناسبت روز/ جمعه، 28 اردیبهشت‌ماه

قیمت طلا، سکه و ارز امروز 28 اردیبهشت‌ماه 1403/ قیمت سکه حساس شد

برنامه پروازهای فرودگاه اصفهان امروز 28 اردیبهشت 1403 + جدول

تصادف در محور مهاباد به سردشت 9 مصدوم برجای گذاشت

افتتاح فاز توسعه یک گروه صنعتی در شهرک صنعتی بهارستان

حفظ و احیای بافت تاریخی، گامی در مسیر توسعه پایدار شهرها

تکمیل احداث مخزن 250 مترمکعبی روستای کلهرود شاهین شهر

نمایشگاه چوب ترکیبی از زیبایی و صنعت

افزایش 30 درصدی ریل در تنها مجتمع تولیدکننده ریل در غرب آسیا

خط انتقال آب چاه شهرک امیرکبیر شهرضا به بهره برداری رسید

استفاده از دستگاه ریشه بر توربینی در شبکه فاضلاب استان اصفهان

انتخاب «سازمان مدیریت حمل‌ونقل بار شهرداری اصفهان» به عنوان سازمان بار شاخص کشور در سال 1402

افتتاح خط تولید کمپرسورهای فرآیندی گاز در شهرک صنعتی بهارستان

اندروید 14 برای تلویزیون با قابلیت تصویر در تصویر معرفی شد

لحظات عملیات رهایی گروگان 72 ساله در اصفهان

سامانه «جان» رونمایی می‌شود / وظیفه وزارت علوم بازاریابی برای فن‌آفرینان است

شبیه‌ساز بازی RetroArch برای iOS منتشر شد

10 پرسش ساده درباره پرونده‌ای پیچیده