پیام سپاهان

آخرين مطالب

یک اقتصاددان مطرح کرد

چاپ تورم! اقتصادی

چاپ تورم!
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - یک اقتصاددان گفت: در حال حاضر امار‌های رسمی دولت نشان می‌دهد که 26 درصد رشد نقدینگی داریم و تولید ما نیز بر اساس آمار‌های رسمی، 4 درصد رشد داشته، یعنی 20 درصد نقدینگی اضافی داریم و اگر پول هم منتشر کرده باشیم، آن هم به تناسب همین مقیاس‌ها در وضعیت اقتصاد کشور اثر گذاشته و تورم ایجاد می‌کند.

عبدالناصر همتی، رئیس کل پیشین بانک مرکزی گفته است: «طی دو سال‌ونیم گذشته دولت 600 هزار میلیارد تومان پول چاپ کرده است، یعنی پایه پولی در 30 ماه 115 درصد افزایش داشته است؛ درحالی که از زمان هوخشتره تا شهریور 1400 جمع این رقم 519 هزار میلیارد تومان بوده است.»
این نخستین باری نیست که همتی در مقام انتقاد از سیستم بانکی و عملکرد تیم اقتصادی دولت سیزدهم صحبت می‌کند. در شرایطی که دسترسی به بخش‌هایی از آمار‌هایی که همتی به آن استناد کرده عملا ممکن نیست، اما با کمی ضرب و تقسیم می‌توان متوجه شد که همتی مدعی است که از شهریور سال گذشته تا اسفند‌ماه، دولت ابراهیم رئیسی حدود 138 هزار میلیارد تومان پول جدید چاپ کرده است.
براساس قانون پولی و بانکی کشور، امتیاز انتشار پول رایج کشور در انحصار دولت است و این امتیاز، با رعایت مقررات این قانون، منحصراً به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران واگذار شده است. تا قبل از سال 1338 بانک ملی ایران وظایف بانک مرکزی مانند حق انحصاری انتشار اسکناس و تنظیم جریان پول کشور را به عهده داشت؛ بنابراین تیر پیکان انتقادات همتی به طور مشخص دولت سیزدهم و بانک مرکزی را هدف گرفته است.
همتی پیش از این و در آبان 1402 نیز در سخنانی مشابه نسبت به افزایش انتشار پول در کشور معترض شده و گفته بود: «طبق آمار‌های ارائه شده رشد پایه پولی منتهی به مرداد ماه برابر با 41 درصد بوده است این بدان معناست که ماهی 23 هزار میلیارد تومان پول چاپ شده است. مگر ممکن است با این حجم چاپ پول تورم را مهار کرد؟ در یک سال ٢٨٠ هزار میلیارد تومان پول چاپ شده است. با این آمار حالا هی شعار بدهید که قصد مهار تورم را دارید؛ مگر می‌توانید تورم را کنترل کنید؟ وقتی بانک مرکزی استقلالی برای اعمال سیاست پولی در مقابل سیاست مالی ندارد، قادر به کنترل تورم نیست.»
به اعتقاد اقتصاددانان در شرایطی که یک کشور با مشکلاتی در بخش‌های نقدینگی، گردش پول یا نرخ تورم مواجه است، مسئله چاپ پول یک چالش بزرگ خواهد بود، اما این به معنای این نیست که افزایش انتشار پول همیشه بد است یا نتیجه منفی دارد. با توجه به این شرایط پرسش‌هایی مطرح است از جمله این که علل و پیامد‌های انتشار پول در کشور چیست؟ مرتضی عزتی، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه ئیت علمی دانشگاه تربیت مدرس در گفتگو با فرارو به این پرسش‌ها پاسخ داده است:
انتشار پول بیشتر در شرایط افزایش تولید موجه است
مرتضی عزتی گفت: «فرض کنیم یک کشور 100 واحد تولید دارد، اگر در این کشور 100 تومان پول در جریان باشد، هر واحد کالا یک تومان به فروش می‌رسد، چون این پول وارد بازار شده، می‌چرخد و سپس تبدیل به کالا می‌شود، اگر به جای 100 واحد، 100 واحد دیگر پول منتشر کنیم و به 200 واحد پول برسیم، نتیجه این می‌شود که برای این 200 واحد پول کالایی وجود ندارد. در این وضعیت، خریدارانی که پول اضافی در دست دارند، وارد رقابت می‌شوند و به کالای بیشتری علاقه مند می‌شوند. در چنین شرایطی، هر چه رقابت بین خریداران برای یک کالا بیشتر شود، قیمت افزایش پیدا می‌کند. در ساده‌ترین حالت، هر 100 واحد کالا به جای 100 واحد پولی، به 200 واحد پولی به فروش می‌رسد. درواقع قیمت کالایی که تا دیروز 100 واحد بود، به 200 واحد رسیده در حالی که میزان کیفیت و حجم کالا تغییری نکرده است. پس قیمت کالای مذکور، دقیقا 2 برابر شده است. این سناریو که تعریف کردم دقیقا اولین انتظاری است که پس از افزایش انتشار پول در یک کشور می‌رود.»
وی افزود: «کشور‌ها زمانی به این نتیجه می‌رسند که به افزایش انتشار پول دست بزنند که تولید افزایش پیدا کند و به تناسب رشد اقتصادی دست به انتشار پول می‌زنند که در این شرایط، انتشار پول ضرری ندارد و در کنار آن ممکن است سرعت گردش پول به دلایلی کاهش پیدا کند که اگر این اتفاق رخ دهد، نیاز به افزایش انتشار واحد پولی کاملا محسوس خواهد بود و می‌توان اقدام به چنین کاری کرد. البته آن چه که در حال حاضر رخ می‌دهد این است که عمده پولی که منتشر می‌شود در چارچوب فضای مجازی جا به جا می‌شود و ممکن است تقلب و تخلف‌هایی نیز در آن صورت بگیرد. درواقع پولی وجود ندارد، اما حساب‌ها و بده و بستان‌ها در فضای غیرحقیقی رخ دهد. درواقع منظور من زمانی است که 2 الی 3 نفر با هم معامله می‌کنند، اما فقط در دفتر معاملاتشان بده و بستان دارند یا با هم تسویه حساب کلامی می‌کنند و پولی میان آنان رد و بدل نمی‌شود، که همین نوع مبادلات نیز در تشخیص این که یک کشور نیاز به انتشار پول دارد یا ندارد موثر است. بسیاری از معاملات بازار‌های سنتی ما دقیقا با همین روش انجام می‌شود. نمی‌توانیم بگوییم این نوع معامله ایرادی دارد یا مخل بازار است، اما این نوع معاملات فاقد جا به جایی پول حقیقی است.»
پیامد‌های منفی انتشار بی رویه پول
این اقتصاددان گفت: «یک نکته مهم دیگر این است که گاهی در برخی کشورها، معاملات به دلار انجام می‌شود. این روش نیز در نیاز کشور به انتشار پول موثر است، همچنین گاهی اوقات پس انداز‌ها با دلار انجام می‌شود. درست مثل پس‌انداز‌های برخی از شهروندان در ایران. این نوع پس انداز باعث می‌شود که دلار تبدیل به جایگزینی برای پول‌های داخلی شود و نیاز به پول در برخی حوزه‌ها را کاهش می‌دهد در نتیجه نیاز کمتری به انتشار پول در جامعه وجود خواهد داشت. علت این که هر نوع صحبت از احتمال انتشار پول بیشتر در کشور، ایجاد اضطراب می‌کند، این است که ما در ایران، رشد اقتصادی نداریم. رشد اقتصادی ما در دهه 1390 تا کنون به طور متوسط 1 درصد و حتی کمتر بوده و ما باید به تناسب همین شرایط پول چاپ کنیم. وقتی سرعت گردش پول بالا می‌رود این سرعت گردش پول، خود جایگزین پول است یعنی خود، اثر تورمی پول را ایجاد می‌کند.»
وی افزود: «فارغ از این که آمار‌های فعلی حوزه اقتصاد کشور درست است یا غلط و فارغ از این که رشد اقتصادی کشور ما به علت فروش نفت و به نوعی خارج از حیطه تلاش‌های مدیران اقتصادی در داخل کشور است و رشد چشمگیری در حوزه‌های مهم داخلی مثل کشاورزی نداریم، حتی اگر رشد اقتصادی ما 4 درصد باشد و همه تولید هم داخل کشور رخ دهد ما نباید 25 درصد پول منتشر کنیم. در حال حاضر امار‌های رسمی دولت نشان می‌دهد که 26 درصد رشد نقدینگی داریم و تولید ما نیز بر اساس آمار‌های رسمی، 4 درصد رشد داشته، یعنی 20 درصد نقدینگی اضافی داریم و اگر پول هم منتشر کرده باشیم، ان هم به تناسب همین مقیاس‌ها در وضعیت اقتصاد کشور اثر گذاشته و تورم ایجاد می‌کند. البته موارد دیگری نیز در افزایش تورم موثر است، اما من فقط از زاویه چاپ پول یه این موضوع پرداختم. درواقع من با این فرض صحبت کردم که سایر عوامل تشدید کننده تورم فعال نشوند. یعنی اگر قیمت دلار تغییر نکند، اتفاق سیاسی و امنیتی یا نظامی رخ ندهد یا دولت با کسری بودجه مواجه نشود؛ بنابراین تاکید من این است که اصلی‌ترین پیامد منفی انتشار بی دلیل پول، تورم است.»

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/847925/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مراسم یادبود هفتمین روز شهادت شهدای خدمت در اصفهان

61 واحد متخلف عرضه قلیان در کاشان پلمب شد

باند دوم جاده داران ـ الیگودرز تا پنج ماه آینده تکمیل می‌شود

برپایی 40 موکب استان سمنان در اربعین/ 5 هزار خادم همکاری دارند

«خانه کرامت» پایگاهی برای هم‌افزایی خیریه‌ها در اصفهان است

شاخص هوای اصفهان در 6 منطقه بر مدار نارنجی است

راه‌اندازی فاز اضطراری تصفیه‌خانه روستای پادنا سمیرم

سروده محمد حسین نجفی به مناسبت شهادت سید ابراهیم رییسی

کارنامه سه‌ساله و پرونده‌های ناتمام

صیانت از رفح در زمین حریف

صدور بیش از چهار هزار پروانه ساختمانی در اصفهان

عیادت سرپرست بنیاد شهید آذربایجان‌شرقی از دو پدر شهید و یک جانبازِ بستری در تبریز

نشست خبری مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با اصحاب رسانه برگزار شد

پیش‌بینی آب و هوای اصفهان در 24 ساعت آینده؛ امروز پنجشنبه 10 خرداد

باند دوم جاده داران_ الیگودرز تا پنج ماه آینده تکمیل می‌شود

کاهش محرومیت روستاها و شهرها از اهداف گروه‌های جهادی است

پل عابرپیاده مکانیزه به خیابان آتشگاه می‌آید

سوگواری بانوان اصفهانی در هفتمین روز شهادت شهید رئیسی + فیلم

حتما زندگی کنید!

گوگل کروم قابلیتی کوچک، اما پرکاربرد دریافت کرد

خالق ChatGPT با دو گروه رسانه‌ای بزرگ قرارداد امضا کرد

المانیتور: ایران در این 45 سال با موفقیت از تلاطم‌ها عبور کرده است

سوت آغاز

سیگاری ها روزی 20 میلیارد تومان پول را دود می‌کنند

نشانه‌های اولیه مبتلا شدن به «ام‌اس» به‌بهانه روز جهانی این بیماری

سردار فضلی: عملیات وعده صادق موجب آبروی نظام شد‌

آیین گرامیداشت شهید جمهور در اردستان

رزمندگان لشکر 14 ‌اصفهان خادم امام رضا(ع) شدند + فیلم

تصادف شدید در محور مهاباد_میاندوآب

عرضه پلی استیشن وی آر 2 برای کامپیوتر یک گام به واقعیت نزدیک‌تر شد

سرمقاله ایران/ پروژه ناتمام مرد تکمیل

سرمقاله اعتماد/ یک رییس دولت باید بداند...

این اصلاحات همان اصلاحات دو ماه قبل است؟

سرمقاله دنیای اقتصاد/ چند سوال از نامزدهای ریاست‌جمهوری

سرمقاله تعادل/ برخوردهای سیاسی با نیاز مردم به مسکن

سرمقاله مردم سالاری/ رفح و دکترین ضاحیه

سرمقاله شهروند/ برنامه محوری و تداوم رویکردهای مردمی؛ ضرورت‌های دولت آتی

گزارش اندیشکده آمریکایی از درماندگی در تحریم نفتی ایران

چهار ایستگاه خط 2 مترو اصفهان تا پایان سال تحویل شهروندان می‌شود

زنِ 16 ساله، شوهرش را با همدستی مرد غریبه کشت

رشد 20 درصدی صدور پروانه ساخت در بافت فرسوده شهر اصفهان

برنامه سینماهای اصفهان امروز پنجشنبه 10 خرداد + ساعت اکران «تگزاس 3» و قیمت بلیت

گر تو تویی و من منم من نه منم

هوش مصنوعی گلکسی به ساعت‌های سامسونگ می‌آید؛ تحولی در کنترل سلامت

واتس‌اپ قابلیتی مهم با هوش مصنوعی را به چت‌های کاربران می‌آورد

سرمقاله کیهان/ کاش اندکی از شعور آن خانم آمریکایی را داشتند!

سرمقاله وطن امروز/ راه‌بلد تصمیم‌های سخت

اختیارات رئیس‌جمهور کامل است، اصلاح طلبان با مردم صداقت ندارند

سرمقاله فرهیختگان/ بازگشت به راهبرد مشارکت حداکثری

سرمقاله شرق/ پای بر گُل گذاشتن