پیام سپاهان

آخرين مطالب

حق انتقاد از معلمان را به رسمیت بشناسید مقالات

حق انتقاد از معلمان را به رسمیت بشناسید
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - عصر ایران /متن پیش رو در عصر ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
شخصیت عقده‌ای و انتقام‌جو، قاعدتا شخصیتی نیست که اخلاقا مورد تایید باشد. بنابراین اگر فیلم‌ساز کسی را چنین ترسیم کرده، لزوما در مقام دفاع از او نبوده (که تحت درمان روان هم قرار دارد). فقط هشدار و تذکار داده که خشونت، نفرت می‌آفریند

پیام سپاهان

نکتۀ اصلی در این یادداشت، تداوم رویکرد غیردموکراتیک آموزش و پرورش است. در توضیح این نکته باید گفت کتک خوردن دانش‌آموزان (به ویژه دانش‌آموزان پسر) از معلمان و ناظمان و مدیران، آشکارا دلالت داشته بر اینکه فضای مدارس ایران در دهه‌های قبل، دموکراتیک نبوده. در مدرسه‌ای که آموزش از طرق دموکراتیک محقق می‌شود، دانش‌آموز را کتک نمی‌زنند.
شاید الآن خشونت فیزیکی در مدارس کمتر شده باشد، اما شکایت آموزش و پرورش از سازندگان سریال افعی، معنایی ندارد جز مخالفت این نهاد با حق اظهار نظر دانش‌آموزان دهه‌های قبل دربارۀ کیفیت "آموزش" در مدارس ایران.
 به هر حال دانش‌آموزان دهه‌های قبل، درست یا غلط، نظراتی دربارۀ نحوۀ آموزش و نیز فضای حاکم بر مدارس‌شان دارند. آن‌ها ممکن است در یک برنامۀ تلویزیونی، در یک فیلم یا رمان یا تئاتر و یا در یک کتاب یا مقالۀ مطبوعاتی، دربارۀ موضوع یاد شده اظهار نظر کنند و نظرشان باب طبع مقامات آموزش و پرورش نباشد.
شکایت از سازندگان سریال افعی، معنایی ندارد جز اینکه "دانش‌آموزان دیروز" فاقد حق اظهار نظر مخالف و انتقادی دربارۀ فضای مدارس در دهه‌های قبل هستند. اگر رفتار انتقام‌جویانه‌ای که در سریال افعی تهران نمایش داده شد، در یک رمان پرخواننده یا یک نمایش پربیننده هم پیش روی مردم قرار می‌گرفت، لابد آموزش و پرورش از نویسندۀ آن رمان و از سازندگان آن نمایش انتقاد می‌کرد و خواستار جمع‌آوری رمان از بازار کتاب و ممانعت از ادامۀ اجرای آن نمایش می‌شد.
منطق حاکم بر شکایت آموزش و پرورش از سازندگان سریال افعی تهران، چنین اقتضایی دارد. یعنی اگر کسی یا یک اثر هنری، مخاطبان قابل توجهی داشته باشد و به نحوی از انحاء انتقادی رادیکال را متوجه فضای مدارس ایران - ولو مدارس سی چهل سال قبل – کند، سر و کارش با شکایت آموزش و پرورش است.
در شکایت آموزش و پرورش به رفتار توهین‌آمیز با معلم اشاره شده. بله، رفتاری که در سریال افعی تهران با آن ناظم مدرسه شد، توهین‌آمیز بود. ولی آن رفتار برآمده از خشمی موجه بود. کسی در نوجوانی مکررا از ناظم مدرسه‌شان کتک خورده و اکنون در میان‌سالی به حق از او خشم‌گین است و نتوانسته بزرگوارانه رفتار کند و انتقام گرفتن و عقده‌گشایی را به نادیده گرفتن و بخشیدن ترجیح داده.
شخصیت عقده‌ای و انتقام‌جو، قاعدتا شخصیتی نیست که اخلاقا مورد تایید باشد. بنابراین اگر فیلم‌ساز کسی را چنین ترسیم کرده، لزوما در مقام دفاع از او نبوده (که تحت درمان روان هم قرار دارد). فقط هشدار و تذکار داده که خشونت، نفرت می‌آفریند و کسی هم که سرشار از نفرت باشد، بعید نیست چنین کینه‌توز و انتقام‌جو از آب درآید. و دقیقا به همین دلیل، معلمان باید مراقب رفتارشان باشند.
 نکتۀ مهم‌تر اما عدم تساهل آموزش و پرورش در قبال "توهین" است. همان طور که مقامات آموزش و پرورش انتظار دارند "دانش‌آموزان دیروز" در قبال خشونت فیزیکی معلمان متساهل باشند و سخت نگیرند، خوب است که نهاد آموزش و پرورش هم کمی تمرین تساهل کند و از کنار چهار تا "توهین" بزرگوارانه عبور کند.
 نمی‌توان با دیگران سخت بگیریم و با خودمان آسان. اگر انتظار داریم دیگران از کنار خطاهای ما به آسانی بگذرند، بد نیست خودمان هم از کنار خطاهای دیگران آسان بگذریم. اگر انسان کتک‌خورده حق ندارد کینه‌توز و انتقام‌جو باشد، نهاد توهین‌دیده نیز نباید کینه‌توز و انتقام‌جو باشد.
 پس نکتۀ اصلی در این نوشته این بود که آموزش و پرورش در دهه‌های قبل چنانکه باید و شاید مانع خشونت فیزیکی کارمندانش (معلم و ناظم و مدیر) نبوده و همین به شکل‌گیری فضایی غیردموکراتیک در مدارس ایران منتهی شده بود، اکنون نیز حق انتقاد از آن فضای آموزشی را برای کسانی که در آن مدارس درس خوانده‌اند قائل نیست. چنین رویکردی بی‌تردید غیردموکراتیک است.
 اما نکتۀ جالب در شکایت آموزش و پرورش، درخواست توقف پخش سریال افعی تهران است. یعنی این نهاد خواستار اشد مجازات شده؛ مجازاتی که اعلاوه بر سازندگان، شامل حال بینندگان این سریال هم می‌شود.
 معلوم نیست چرا ما هر کسی را که مجرم یا خاطی می‌دانیم، تمایل داریم اشد مجازات را نصیبش کنیم؟ آیا همین تنبیه‌طلبیِ شدید و غلیظ، مبنای برخوردهای سخت با دانش‌آموزان خاطی در دهه‌های 60 و 70 نبوده؟ آن‌جا هم انگار اشد مجازات، یعنی تنبیه فیزیکی، شامل حال خاطیان می‌شد.
مرحوم پوراحمد یک بار در مجلۀ فیلم دربارۀ مشکلات فیلم‌سازی در ایران نوشته بود وقتی می‌خواهیم فیلمی بسازیم، فیلم‌نامه‌اش را بسیاری از نهادهای غیرسینمایی نیز باید بخوانند. مثلا اگر فیلم دربارۀ یک پلیس یا قاضی یا معلم باشد، فیلم‌نامه را نیروی انتظامی یا قوۀ قضاییه یا آموزش و پرورش باید تایید کنند.
پوراحمد سپس افزوده بود حتی وقتی یکی از سکانس‌های فیلمت در یک کله‌پاچه‌فروشی می‌گذرد، طباخ محترم ابتدا باید فیلم‌نامه را بخواند تا اگر با آن موافق بود، اجازه دهد آن سکانس را در طباخی‌اش فیلمبرداری کنیم!
پوراحمد البته مزاح کرده بود ولی اصل حرف این است که چرا آموزش و پرورش باید حتما از فیلمی که چند سکانس هم دربارۀ مدارس و معلمان دارد، رضایت داشته باشد؟ یا مثلا چرا پرستاران باید از فیلم شوکران راضی باشند؟ چرا کرمانی‌ها باید از فیلمی که یک سکانس‌اش هم دربارۀ کرمان است رضایت داشته باشند؟
واقعیت این است که در فرهنگ ما "تحمل نقد" بسیار پایین است و هر کسی به هر نحوی نقد شود، فی‌الفور مدعی می‌شود به او توهین شده و حق دارد که شکایت کند و مانع ساخت یا پخش یک فیلم یا سریال شود.
اینکه هر چند وقت یکبار مردم این شهر یا آن استان خون شان به جوش می‌آید که در فلان فیلم یا سریال به ما توهین شده، به خوبی نشان می‌دهد ما تا پذیرش راستین و موسع "آزادی بیان" فرسنگ‌ها فاصله داریم. و با چنین فرهنگی، جالب است که خواستار دموکراسی هم هستیم!
البته بر مردم فلان شهر یا استان شاید ایراد چندانی نتوان گرفت، ولی از وزارتخانۀ آموزش و پرورش انتظار می‌رود که "اخلاق مراقبت" بیشتری در قبال آزادی بیان داشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/848273/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فیلم| مردم نایین در سوگ سیدالشهدای خدمت

دامنه نوسان بورس محدود شد

فیلم| عزاداری مردم دهاقان در سوگ شهادت رئیس‌جمهور

تکرار حادثه فرونشست زمین در خیابان میر اصفهان + عکس

پیام تسلیت شورای شهر اصفهان در پی درگذشت شهادت‌گونه رئیس‌جمهور و همراهان ایشان

نشست زمین در خیابان فیض و گیر کردن چرخ اتوبوس در حفره ایجاد شده

تکرار نشست زمین در خیابان میر اصفهان + عکس

آیت‌الله رئیسی شاخصی برای دولت کارآمد و انقلابی بود

تولید گوشی های تقلبی سامسونگ در ایران؛ مراقب باشید

مایکروسافت با Recall آینده کامپیوترهای شخصی را رقم می‌زند

هواوی احتمالاً گوشی تاشدنی جدید میت X6 را امسال عرضه می‌کند

بمب‌های پوپولیستی؛ ایده‌های تخیلی چه بلایی سر اقتصاد می‌آورد؟

بلایی که حزب الله لبنان بر سر ساکنان شمال فلسطین اشغالی آورده است

روحیه خستگی‌ناپذیری آیت‌الله رئیسی الگویی برای مدیران بود

برنامه جدید 3 هفته پایانی لیگ برتر مشخص شد

فیلم| تجمع مردم ولایی شهرستان چادگان در پی شهادت آیت‌الله رئیسی

سخنان جالب نویسنده کتاب عشق کافی نیست

سرفیس پرو 2024 با نمایشگر اولد و جهش نسلی 90 درصدی رونمایی شد

سرفیس لپ‌تاپ 2024 رونمایی شد؛ طراحی جدید، تاچ‌پد حرفه‌ای و پردازنده آرم

GPT-4o به‌زودی وارد کوپایلت می‌شود

چگونه گوشی آب خورده را نجات دهیم؟

آخرین پناهگاه؛ چشم‌ها به رفح است..

احتمال از سرگیری فعالیت بازار سرمایه/ بورس فردا با با محدودیت دامنه نوسان بازگشایی می‌شود؟

استاندار اصفهان: نجابت از شاخصه‌های رفتاری شهید آیت‌ الله رئیسی بود

برنامه جدید 3 هفته پایانی لیگ برتر اعلام شد؛ دربی در هفته 29

آیت الله رئیسی خادمی مردمی بود

از هر سه اصفهانی یک نفر مبتلا به فشار خون بالا است

اختصاص 250 قلم کالای ضروری به نیازمندان اردستانی

مراسم گرامیداشت رئیس جمهور در اصفهان کاملاً مردمی برگزار شود

عزاداری مردم تبریز در مصلای اعظم امام خمینی این شهر

پیام مدیرکل صدا و سیمای مهاباد درپی شهادت خادم ملت

بومی‌سازی ماشین‌های جاروکش معابر کم عرض در اصفهان

سفر شهیدآیت الله رئیسی به مهاباد در سال 1401

دامنه نوسان بورس تغییر کرد

مردمی‌ ترین فعالیت‌های شهید خدمت/عملکرد شاخص شهید ابراهیم رئیسی در استان ها چه بود؟

نام گذاری یکی از میدان های شهر زواره به نام شهید آیت الله رئیسی

آیین عزاداری شهادت رئیس‌ جمهور در اصفهان برگزار شد+عکس

اعلام برنامه جدید سه هفته پایانی لیگ برتر فوتبال

احساس غرور نکن!

خیلی از آدم ها نمیتونن مشکلاتشون رو بگن!

تنها توفیق هوشنگ ابتهاج!

تصاویر، مشخصات و قیمت گوشی‌های موتورولا ریزر 50 و 50 اولترا لو رفت

لنوو شارژر 65 واتی ThinkPlus GaN را با قیمت 14 دلار معرفی کرد

بازی جدیدی بر اساس دنیای سینمایی مارول در دست توسعه است

چینی ها با این محصول، توقع دنیا را از نمایشگرها بالا بردند

افشای جزئیات تازه درباره کنسول دستی نینتندو سوییچ 2

صدای شبیه اسکارلت جوهانسون در ChatGPT جنجال‌آفرین شد

مایکروسافت از «کوپایلت + پی‌سی»‌ رونمایی کرد؛ عصر جدید کامپیوترهای ویندوزی

چرا روحانی پاسخ شورای نگهبان را منتشر نکرد؟

چابهار در ابهام