پیام سپاهان

آخرين مطالب

زاینده‌رود در حصار خاکریز مقالات

  بزرگنمايي:

پیام سپاهان- پس از جاری شدن زاینده رود بعد از 18 ماه خشکی، شاهد تغییراتی در مسیر حرکت آب رودخانه هستیم. این تغییرات شامل محدود کردن مسیر حرکت رودخانه و بستن برخی از مجراهای طبیعی و بستن دریچه ورودی آب به پل شهرستان است. اتفاقاتی از این دست که گفته می شود به دلیل فشار صنف کشاورزان در راستای ساماندهی رودخانه و برای رسیدن سریع آب به منطقه شرق اصفهان است. اگر چه جریان دوباره زاینده رود موجی از شادی را بین اصفهانی‌ها و به خصوص کشاورزان شرق ایجاد کرده، اما در قسمت‌هایی از مسیر رودخانه بعد از جریان دوباره آب، شاهد تصاویری ناخوشایند هستیم. اگر از بالای سی و سه پل به سمت پل فردوسی نگاه کنیم با یک مسیر یا آبراهه مواجه می‌شویم که به وسیله دو تپه خاکی محاصره شده است. برخی می گویند "کشاورزان برای رسیدن سریع آب این گونه تدبیر کرده اند!" 

اگر چه آب پس از پنج روز از جریان خود در زاینده‌رود، سیر طبیعی خود را از لابلای این خاکریز پیدا کرده و عرض تشنه رودخانه به مرور سیراب می‌شود، اما این تغییر در قسمت‌های دیگری از مسیر زاینده‌رود همچون ناژوان و ... نیز قابل مشاهده است. در بخش‌های دیگر زاینده‌رود اگر چه آب از پل های تاریخی عبور کرده، اما متاسفانه پل شهرستان از جریان زاینده‌رود بی نصیب مانده و به گفته اهالی آن منطقه، عده‌ای با آهن و جوشکاری سدی ایجاد کردند تا بعد از جریان رودخانه، آب به پایه های این پل تاریخی نرسد. 
می‌گویند وجود خاکریز در منظر سی‌و‌سه‌پل، تصمیم صنف کشاورزی استان بوده است. برخی از کشاورزان معتقدند شهرداری‌ها و به خصوص شهرداری اصفهان در ساماندهی بستر رودخانه و برداشتن موانع موجود کوتاهی می‌کند و اگر شهرداری اصفهان قصد دارد جریان آبنمایی در سطح شهر دارد، می‌تواند با ایزوله کردن برخی بخش های زاینده رود، این کار را انجام دهد نه اینکه در مسیر حقآبه کشاورزان خللی ایجاد کند. اما آیا شرکت آب منطقه ای و یا شهرداری اصفهان در این خصوص هیچ مسئولیتی ندارند؟

مطابق قانون، رودخانه ها جزو انفال هستند و مالکیت آن در اختیار فرد و یا گروه خاصی نیست و نمی‌توان هیچ دخل و تصرفی در آن داشت. به طور قطع این اقدام کشاورزان شاید نشات گرفته از یک حرکت احساسی بعد از ماه‌ها سختی و تنگی معیشت باشد. البته در خصوص ساماندهی زاینده‌رود باید توجه داشت که یکی دو سال پیش شرکت آب منطقه‌ای اصفهان قراردادی با صنف کشاورزان برای ساماندهی زاینده‌رود منعقد کرده است، اما به اعتقاد برخی کارشناسان کشاورزان اجازه ندارند تحت عنوان ساماندهی رودخانه، برای رسیدن سریعتر آب به منطقه شرق بستر زاینده‌رود در مسیر شهر اصفهان را دچار تغییر کنند. البته کشاورزان نیز می‌گویند هر مانعی که موجب تلفات بیشتر و دیرتر رسیدن آب به منطقه شرق اصفهان می شود را باید در قالب ساماندهی رودخانه از میان برداریم.

اسفندیار امینی که گفته می‌شود طرح ساماندهی زاینده‌رود در دست او است، در این باره  می‌گوید: متاسفانه بستر و حریم رودخانه طی 40 سال گذشته از حالت طبیعی خودش خارج شده و این موجب هدررفت بالای آب در مسیر رودخانه شده است، اما رودخانه باید آرام آرام به شکل طبیعی خود بازگردد. 

دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی استان اصفهان ادامه می‌دهد: پیش از احداث سد زاینده‌رود با جریان طبیعی سیلاب‌ها، نظم و خط القعر طبیعی رودخانه شکل گرفته بود و به دلیل ترس اهالی از سیلاب ها، شاهد تعرض به حریم رودخانه نبودیم، اما بعد از احداث سد زاینده‌رود، رودخانه از حالت طبیعی خود خارج شد و از طرف دیگر هیچ لایروبی از طرف وزارت نیرو در رودخانه انجام نشد و برعکس شاهد افزایش مجوز دخالت‌ها و ایجاد اعیانی‌های مزاحم به برخی دستگاه ها از جمله شهرداری‌ها در کف رودخانه بودیم و شهرها، صنایع و افراد بنابر سلیقه و منافع خود بستر رودخانه را دستکاری کردند که در حوزه ساماندهی باید تمام رودخانه و بندهایی که در قالب طرح آبخیز داری جهاد کشاورزی و ... ایجاد شده، به مرور اصلاح شود.

او در خصوص اینکه در برخی قسمت های رودخانه به خصوص در شهر اصفهان برای جریان سریع آب کشاورزان خاکریزهایی را تحت عنوان ساماندهی ایجاد کرده‌اند، می‌گوید: شاید این اقدام از نظر  مردم اصفهان نازیبا باشد، اما باید دید بستر رودخانه از همان ابتدا 400 متر بوده یا خیر؟ 
 
امینی با اشاره به اینکه در حال حاضر آبی که وارد مرز شهرستان اصفهان می شود تا زمان رسیدن به سد آبشار حدود 10 تا 13 مترمکعب بر ثانیه پرت می‌رود، تاکید می‌کند: این حق مردم اصفهان است که رودخانه را زیبا ببیند، اما زشت تر از این صحنه را باید در زندگی مردم شرق اصفهان جستجو کرد.
 
او تاکید می‌کند: زاینده‌رود از ابتدا حقآبه‌دارانی داشته و اگر شهر می‌خواهد کف رودخانه را تسطیح و دریاچه‌ای برای زیبایی درست کند، بار این زیبایی را نباید کشاورز بر دوش بکشد. در حال حاضر 70 مترمکعب آب برثانیه از چم آسمان به سمت پایین رها می شود که تنها 32 متر آب به سد آبشار رسیده است. مردم اصفهان امروز تنها به قشنگی زاینده رود فکر می‌کنند، اما کشاورزان به فکر معیشت خود هستند.

دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی استان اصفهان با اعتقاد بر اینکه آب زاینده‌رود بعد از 20 ماه به کشاورزان رسیده است، می‌گوید: متاسفانه بخشی از آب رها شده توسط شهرداری‌های فلاورجان، زرین شهر، مبارکه، صنایع و ... از بین می‌برند و در این میان باید دید سهم کشاورز از زاینده رود چقدر است؟ متاسفانه سال‌هاست در مکاتبه با شهرداری اصفهان و شرکت آب منطقه خواهان ساماندهی کف رودخانه در مسیر شهر اصفهان برای جلوگیری از هدررفت حتی یک قطره آب هستیم و باید توجه داشت که ساماندهی بستر رودخانه امری فنی است. 

با این اوصاف باید دید اکنون بستر رودخانه و ایجاد برخی خاکریزها در کف رودخانه در شهر اصفهان برای سریع تر رسیدن جریان آب به منطقه شرق به صورت فنی سامان دهی شده است؟ امینی در  این باره می‌گوید: این کار فنی نیست، اما حداقل پرت آب را کمتر می‌کند و به طور قطع کشاورزان بعد از این دوره آبیاری، کل رودخانه در مسیر اصفهان را همین گونه خواهند کرد، چون کشاورزان تنها به دنبال آب مورد نیاز خود است و اگر گلایه ای وجود دارد باید از شهرداری اصفهان پرسید که چرا کف رودخانه را به گونه‌ای درست و ساماندهی نمی‌کند؟

او با بیان اینکه در حال حاضر شرکت آب منطقه‌ای اصفهان در طرحی مشترک با کشاورزان طرح ساماندهی بستر زاینده‌رود را انجام می‌دهد، تصریح می‌کند: اگر بخواهیم فارغ از جریان طبیعی رودخانه، دریاچه‌ای کف شهر داشته باشیم شهرداری باید برای این زیبایی هزینه کند تا آسیبی به حقابه کشاورزان وارد نشود.

امینی با اعتقاد بر اینکه من کارشناس این کار هستم، می‌گوید: صنف کشاورزان با این کار مسیر آب را هدایت کردند تا سطح مقطع رودخانه به جای 300 متر  به 60 متر کاهش یابد. 

او با اعتقاد بر اینکه ساماندهی رودخانه نیازمند 10 سال زمان است، تاکید می‌کند: اگر شهرداری اصفهان در سطح شهر، رودخانه می‌خواهد باید کف رودخانه را ایزوله کند تا چشم‌انداز زیبا وجود داشته باشد و در نهایت آسیبی به پایین دست و کشاورزان وارد نشود و با وجودی که رودخانه از کف شهر عبور می‌کند، اما این معبر حقابه مردم است. 
 
با این اوصاف باید توجه داشت که امروز کشاورزان جریان آب در مسیر زاینده‌رود را نه سیر طبیعی رودخانه، بلکه دریاچه‌ای زیبا برای شهر اصفهان می‌دانند. با این وجود دبیر خانه کشاورز شهرستان اصفهان در این باره  می‌گوید: متاسفانه ساماندهی و بسترسازی رودخانه زاینده‌رود به صورت کارشناسی انجام نمی‌شود و هر فرد و گروهی بر اساس فشار و سلیقه شخصی خود این کار را انجام می‌دهد.

حسینعلی میراحمدی با بیان اینکه برخی از صنف‌های کشاورزی در قالب ساماندهی، لایروبی و تسطیح زاینده‌رود پول دریافت و متاسفانه حتی اقدام به فروش خاک رودخانه می کنند، تاکید می‌کند: مگر لوله‌های غیرمجاز آب از کف رودخانه عبور کرده است؟ اما باید توجه داشت که هیچ رودخانه‌ای را نمی‌توان با بیل مکانیکی و کلنگ ترمیم و از آب دزدی جلوگیری کنیم، این در حالیست که لوله‌های غیرمجاز از حاشیه و مسیر زاینده‌رود عبور می کنند.

او با اعتقاد بر اینکه متاسفانه در ساماندهی بستر رودخانه، کشاورزان بدون هیچ قانونی و خودسرانه به جان کف رودخانه افتاده‌اند، تصریح می‌کند: برخی از این مجوزها با فشارهای مردمی و کشاورزان از سازمان محیط زیست و شرکت آب منطقه‌ای اخذ شده است.

البته با وجود پیگیری‌ها در خصوص اقدام کشاورزان برای ساماندهی مسیر رودخانه در اصفهان، این رسانه تاکنون موفق به تماس با میرمحمدصادقی مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای اصفهان نشده است، البته برخی منابع رسمی از این مجموعه می‌گویند آب منطقه ای به عنوان کارفرمای طرح ساماندهی باید در برابر اقدام کشاورزان مقاومت می‌کرد، از سوی دیگر شهرداری اصفهان نیز به عنوان متولی زاینده رود در محدوده شهری باید مانع این اقدام کشاورزان می شد، چرا که مطابق قانون، رودخانه زاینده رود متعلق به جمهوری اسلامی ایران و به تبع آن متعلق به وزارت نیرو و شرکت آب منطقه‌ای است، و کشاورزان به عنوان حقآبه داران تنها حق بهره برداری از آب را دارند، اما حق هیچ دخل و تصرفی در رودخانه را ندارند. از سوی دیگر برخی مسئولان می‌گویند شهرداری اصفهان باید با این اقدام کشاورزان ممانعت می کرد، چرا که شرکت آب منطقه‌ای حق بهره‌برداری از زاینده رود در محدوده شهری را به شهرداری اصفهان واگذار کرده است، بنابراین شهرداری باید مانع این اقدام کشاورزان می شد. 
مدیرعامل سازمان خدمات موتوری شهرداری اصفهان در خصوص این اقدام کشاورزان اصفهان  می گوید: به طور قطع کشاورزان این اقدام را با همکاری شرکت آب منطقه‌ای انجام داده تا آب راحت تر به منطقه شرق اصفهان برسد.

حسن نظام زاده تاکید می کند: این سازمان تنها متولی پاکسازی و لایروبی زاینده رود است، اما برای آبرسانی به پایین دست و کشاورزان شرق اصفهان،  شرکت آب منطقه‌ای دخالت و مجوزهای لازم را صادر می‌کند و به طور قطع تراکتورهایی که پیش از بازگشایی آب، ساماندهی کف زاینده‌رود را انجام می‌داد، متعلق به شرکت آب منطقه‌ای اصفهان بوده است.

همچنین رئیس اداره انهار و مادی‌های شهرداری اصفهان در این خصوص می‌گوید: مطابق قانون کشاورزان مالک حقابه‌های خود هستند، اما مالک رودخانه نیستند، با این وجود برخورد با این اقدام کشاورزان در حیطه وظایف شهرداری نیست و شرکت آب منطقه‌ای و استانداری باید با آنها برخورد کند.

سید جلال عمرانی ادامه می‌دهد: شرکت آب منطقه ای مطابق قانون به شهرداری حتی اجازه بردن یک بیل مکانیکی در کنار و بستر رودخانه را نمی‌دهد و تمام تراکتورهایی که پیش از بازگشایی زاینده‌رود در کف رودخانه تغییراتی را ایجاد کرده، مربوط به صنف کشاورزان بود.
 
او می‌گوید: تغییر مسیر آب در مسیر زاینده‌رود در محدوده شهر اصفهان و محدود کردن آن جریان آب، اقدام شهرداری اصفهان نبوده و این ارگان حتی مخالف این کار بود و به طور قطع کشاورزان اصفهان با مجوز شرکت آب منطقه ای و استانداری در مسیر حرکت آب زاینده رود دخل و تصرف کرده‌اند با این وجود شهرداری هرگونه تصرف در بستر زاینده رود را قبول ندارد و اما برخورد با این اقدام کشاورزان در حیطه وظایف قانونی شرکت آب منطقه ای است.
  اگرچه خواسته اصفهانی‌ها و به خصوص کشاورزان منطقه شرق جریان دائمی زاینده‌رود است و در این مسیر راهی به جز ساماندهی حریم و بستر رودخانه از سراب تا پایاب نداریم، اما باید توجه داشت که مطابق طومار شیخ بهایی چند سهم از زاینده‌رود متعلق به شهر اصفهان است و اصفهانی‌ها نیز از این رودخانه و زیبایی‌های آن به عنوان بخشی از جاذبه‌های گردشگری نصف جهان سهم دارند. بنابراین ضرورت دارد وزارت نیرو و شرکت آب منطقه‌ای به دور از فشارهای اجتماعی و با نگاهی کارشناسی اقدام به ساماندهی این رودخانه کنند.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/89588/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کاندیداهای حوزه انتخابیه ری به بررسی مشکلات شهر پرداختند

چرا «کاهش مصرف کالری» در ایران خطرناک است؟

برخورد انضباطی نکونام با هافبک آبی ها

سند آمایش و نقشه راه معادن مازندران تدوین شود

1500 معلم فداکار در اصفهان شناسایی شدند

اپل شارژر را از جعبه آیپد پرو و آیپد ایر هم حذف کرد؛ اما نه در همه کشورها

سپرهسته‌ای؛ افسانه غرب یا نیاز داخلی؟

یک اقتصاددان: تعریف دولت از مردم آنهایی است که می‌توانند جت شخصی بخرند

راه‌حل معمای امنیت در خاورمیانه

مشرق: چرا آقازاده‌های خاص با فیلیمو همکاری تنگاتنگی دارند؟

دانش، معنویت و مهارت سه‌گانه‌ ارتقای معلم نمونه است

بنشین! مرو!

شب ماند و او دیگر نیامد

نینتندو وعده داد؛ سوئیچ 2 قبل از آوریل 2025 معرفی می‌شود

OpenAI ابزاری برای شناسایی دیپ‌فیک‌های DALL-E عرضه می‌کند

مدیر اجرایی OpenAI: هوش مصنوعی امروزی، یک‌سال دیگر به‌طرز مضحکی بد خواهد بود

انویدیا با همکاری زیرمجموعه آلفابت نسل بعدی ربات‌های صنعتی را متحول خواهد کرد

پیکسل 8a رونمایی شد؛ رقیب گلکسی A55 با تمرکز بر هوش مصنوعی

اسرائیل زیر منگنه پذیرش آتش‌بس

یورش همه‌جانبه ارتش اسرائیل به رفح

فرجام دوئل داغ اصولگرایان

شوک دوم به شانا

الگوی چینی ترک برداشت

افزایش حقوق بازنشستگان 22 درصد + 650 هزار تومان است

فرمانده انتظامی کیش: دی‌جی مجوز ندارد؛ نباید فعالیت غیرقانونی انجام شود

احداث فاز نخست بوستان جلالیه در محله گل محمدی

بازتعریف تعاملات آتی ایران و آژانس در اصفهان

بهترین نوجوانان و جوانان مسابقات کشوری وزنه برداری مشخص شدند

رشد 2 برابری لایروبی قنوات در نطنز

ساخت روزانه 2.5 کلاس درس در استان اصفهان

افتتاحیه سی و پنجمین نمایشگاه کتاب فردا با حضور وزیر فرهنگ برگزار می‌شود

افشای عمدی فایل صوتی ظریف به روایت سعید لیلاز /با خرابکاری در نطنز، این سایت چند ماه از کار افتاد /ایران زمین بازی را عوض کرده است

نشانه جامعه متمدن در گرو توجه به مقام معلم است

شیوه تکریم از معلمان در اصفهان تغییر کرده است

نکونام با حامدی‌فر برخورد می‌کند

4 هزار مددجوی بهزیستی اصفهان شاغل شدند

جامعه متمدن در گرو توجه به مقام معلم است

واکنش تند دو ستاره سپاهان به مجری پرسپولیس

کتاب «کاربردهای مطالعات فرهنگی» در نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود

دکلمه خوانی زیبا با صدای خسرو شکیبایی

مراسم رونمایی آیپدهای 2024 اپل با آیفون ضبط شده بود!

گوگل نحوه فعال‌کردن احراز هویت دو مرحله‌ای خود را تغییر می‌دهد

تاریخ رونمایی سری X100s ویوو و X100 Ultra رسما اعلام شد

نسخه جدید اپ‌های «فاینال کات» و «لاجیک پرو» برای آیپد پرو با تراشه M4 معرفی شد

عدم نوسان قیمت موبایل زیر 600 دلار نشانه موفقیت سیاست تثبیت

گوشی فوق مقاوم 2024 بلک‌ویو دوربین حرارتی دارد

علامت تجاری مرموز PuraOS ثبت شد؛ هواوی چه برنامه‌ای در سر دارد؟

روایت «فارن افرز» از جاه‌طلبی‌های هسته‌ای عربستان

تردید در سلامت آب‌های معدنی!

خوش بینی به مذاکرات هسته ای بازار طلا را کاهشی کرد؟