پیام سپاهان
تیرماه، زمان اوج فاصله زمین با خورشید؛
چرا در بیشترین فاصله زمین با خورشید، تابستان را تجربه می‌کنیم؟
چهارشنبه 12 تير 1398 - 11:25:57
پیام سپاهان - عضو شورای علمی مرکز آموزش نجوم ادیب اصفهان گفت: تیرماه زمین در بیشترین فاصله خود نسبت به خورشید قرار می‌گیرد و معمولا در دی ماه نیز نزدیکترین فاصله خود با خورشید را تجربه می کند، اما این دلیل گرم و یا سرد شدن زمین نیست.
عمران مرادی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا-منطقه اصفهان، درباره مهمترین رویدادهای نجومی تیرماه، اظهار کرد: این ماه با یک رویداد نجومی آغاز شد که البته در ایران قابل رصد نبود. روز گذشته -سه شنبه یازدهم تیرماه- خورشید گرفتگی کلی در ساعت 23:53 در شیلی و آرژانتین رخ داد.
بازی ماه با خوشه کندوی عسل
وی ادامه داد: سیزدهم تیرماه در ساعت 20:48، شاهد پدیده نسبتا تخصصی "اختفا" هستیم. اختفا پدیده‌ای است که در آن یک جرم آسمانی توسط جرمی دیگر پوشیده می‌شود، به بیان دیگر، زمانی که یک جرم دور توسط یک جرم نزدیکتر مخفی شود، اختفا رخ می‌دهد. 
این مدرس و پژوهشگر نجوم توضیح داد: در این زمان اختفای "ماه" با "خوشه ستاره‌ای باز کندوی عسل" رخ می‌دهد. رصد اختفای نجومی علاوه بر دارا بودن ارزش هنری، قابلیت داده‌های علمی فراوانی نیز دارد.
وی در توضیح خوشه‌های ستاره‌ای گفت: خوشه‌های ستاره ای مجموعه‌ای از ستارگان هستند که تقریبا همسن بوده و از یک توده ابر متولد شده‌اند و به دو صورت کروی یا بسته و باز یا متراکم وجود دارند. معروف ترین خوشه ستاره‌ای در آسمان، خوشه "پروین" است که در زمستان بهتر رصد می‌شود. 
اجتماع ماه، عطارد و مریخ
وی درباره رویداد نجومی سیزدهم تیرماه، تصریح کرد: در ساعت 21:19 شاهد "اجتماع" سه جرم "ماه"، "عطارد" و "مریخ" در آسمان هستیم. سیاره عطارد را همواره در حوالی خورشید می‌توان دید. این سیاره ارتفاع زیادی در آسمان نمی‌گیرد و برای رصد آن باید بعد از غروب خورشید در سمت غرب یا قبل از طلوع در شرق در افق شرق به دنبال آن باشیم.
مرادی با بیان اینکه سیاره مریخ یک جرم درخشان و قرمز رنگ در آسمان است، اظهار کرد: قرمز بودن این سیاره به دلیل رنگ خاک آن است که از آهن تشکیل شده و در اثر طوفان شدید در سطح این سیاره لایه‌های خاک در طبقات فوقانی جو قرار می‌گیرد و این سیاره قرمز مشاده می‌شود.
مدرس و پژوهشگر نجوم، تصریح کرد: در چهاردهم تیرماه ساعت 2:41، زمین در بیشترین فاصله خود با خورشید قرار می‌گیرد. اتفاقی جالب است، زیرا عموم مردم تصور می‌کنند، در تابستان فاصله زمین با خورشید کمتر و در زمستان برعکس است. 
مرادی توضیح داد: دلیل این رخداد، به خاطر حرکت بیضی زمین است، به این معنی که گاهی فاصله زمین با خورشید نزدیک و گاهی این فاصله دور می‌شود. تیرماه زمین در بیشترین فاصله خود نسبت به خورشید قرار می‌گیرد و معمولا در دی ماه نیز نزدیکترین فاصله خود با خورشید را تجربه می کند. 
وی درخصوص دلیل اینکه چرا با وجود فاصله دورتر در تابستان شاهد هوای گرم هستیم، گفت: گرم و سرد شدن زمین ربطی به دور و نزدیک شدن آن نسبت به خورشید ندارد، محور زمین 23.5 درجه نسبت به خورشید مایل است و دلیل تغییر دما در زمین به دلیل نوع تابش خورشید که در تابستان عمود و در زمستان مایل است، رخ می دهد.
مرادی تاکید کرد: تنها حدود هفت درصد از گرما یا سرمای هوا به دلیل فاصله زمین نسبت به خورشید و 93 درصد به دلیل نوع تابش خورشید به زمین است. به همین دلیل نیمکره جنوبی زمستان ها سردتر و تابستان ها گرم تر از نیمکره شمالی است. 
دیدار عطارد با مریخ
وی اضافه کرد: همین روز در ساعت 21:15، "عطارد" و "مریخ" در حالت "مقارنه" قرار می‌گیرند. مُقارنه در ستاره‌شناسی به هم‌راستا قرار گرفتن دو یا چند جرم سماوی با یکدیگر از منظر زمین می‌گویند، به گونه‌ای که در آسمان در کنار هم دیده شوند.
مدرس و پژوهشگر نجوم در مخورد هجدهم تیرماه گفت: در این روز، مقابله زمین، خورشید و "زحل رخ می دهد. در روز 18 تیرماه ساعت 22:41 این مقابله رخ می دهد و بهترین حالت رصدی برای این سیاره است.زیرا به حدی از خورشید دور می شود که نور خورشید مانع رصد نیست.
مرادی اضافه کرد: 23 تیرماه، مقارنه "ماه" و "مشتری" با 1.5 درجه فاصله قابل رصد است. مقارنه های ماه و مشتری بسیار زیباست و سوژه مناسبی برای عکاسی نجومی است.
وی افزود: 26 تیرماه نیز یک ماه گرفتگی جزئی رخ می دهد که در آن، 65.3 درصد از ماه می‌گیرد و از ساعت 23:14 روز چهارشنبه آغاز و تا ساعت 4:48 پنجشنبه ادامه می یابد. اوج گرفت این ماه گرفتگی جزئی حوالی ساعت 2 بامداد است.
انتهای پیام

http://www.sepahannews.ir/fa/News/102543/چرا-در-بیشترین-فاصله-زمین-با-خورشید،-تابستان-را-تجربه-می‌کنیم؟
بستن   چاپ