پیام سپاهان
سینمای کودک؛ فانتزی یا واقعیت؟
شنبه 12 مرداد 1398 - 9:06:41 AM
ایسنا
پیام سپاهان- حسین شیخ‌الاسلامی، که حدود دو سال، تجربه فعالیت در شورای کودک بنیاد سینمایی فارابی را داشته، پیرامون ارزیابی آثار حاضر در سی و دومین جشنواره بین‌المللی فیلم کودک و نوجوان اظهار کرد: دیدن مجموعه این آثار برای من بسیار آموزنده و تکان‌دهنده بود و امیدوارم، پس از  برگزاری جشنواره بتوانیم گزارشی مشتمل بر موضوعات مورد توجه فیلم‌سازان کودک و نوجوان و همچنین تکنیک‌های به کار رفته در آثار آنان، به مجموعه‌ تصمیم‌سازان فرهنگی کودک و نوجوان ارائه دهیم.

عضو هیئت انتخاب انیمیشن‌های کوتاه بخش ملی جشنواره فیلم کودک و نوجوان ادامه داد: به نظر می‌رسد جامعه انیمیشن ایران به لحاظ تکنیکی، فاصله قابل‌توجهی با دیگر بخش‌های صنعت تصویر گرفته و شاید بتوان در حوزه سینما و تلویزیون نیز از روند رو به رشد انیمیشن الگوبرداری کرد.

ضرورت نگریستن از دریچه ذهن کودکان 

وی تصریح کرد: چه در فیلم‌های سینمایی و چه در فیلم‌های داستانی کوتاه و بلند، به نظر می‌رسد که فیلم‌سازان ما هنوز کمابیش مشغول فکر کردن به کودکان هستند تا فکر کردن در کنار و از دریچه ذهن کودکان و به همین دلیل در عمده آثار ساخته‌شده، بیشتر شاهد تأملات هنرمندانه فیلم‌سازان درباره کودکان هستیم تا نگاه کردن از دریچه چشم کودکان. فضای عمومی کارهای غیر سینمایی ما، در قفس رئالیته گیر کرده و بیش‌ازحد به زمین چسبیده؛ اتفاقی که در دنیا شاهد آن نیستیم.

شیخ‌الاسلامی با بیان اینکه فیلم‌سازان کودک و نوجوان در دنیا به فانتزی پناه می‌برند، گفت: یکی از مهم‌ترین ویژگی کودکان این است که هنوز در بند واقعیت گرفتار نشده‌اند اما متأسفانه در اکثر تله‌‌فیلم های ساخته‌شده برای کودکان، می‌بینیم که قفس آهنین واقعیت، هنرمند را درگیر خود کرده است.

این نویسنده ضمن تأکید بر ضرورت ایجاد تحولی جدی در شکل اندیشیدن به دوران کودکی به‌ویژه در بخش فیلم‌های سینمایی و داستانی، اعلام کرد که خوشبختانه در بخش انیمیشن، به دلیل پویایی فضا، این تغییر نگاه احساس می‌شود.

جاری بودن روح ایرانی در انیمیشن‌های ایران 

عضو هیئت انتخاب انیمیشن‌های کوتاه بخش ملی سی و دومین جشنواره بین‌المللی فیلم کودک و نوجوان درباره توجه انیمیشن‌های ساخته‌شده به سنت‌های ایرانی گفت: بیش از نیمی از آثار حاضر در جشنواره رنگ و بوی ایرانی را داشتند اما لزوماً نباید این توجه را در اشاره آشکار به سنن فرهنگی همچون هفت‌سین یا فرش ایرانی و... جست. روح ایرانی به انیمیشن‌های تولیدی ایران تمایز می‌دهد و انیماتورهای ایرانی با استراتژی‌های مختلف به سنت‌های ایرانی توجه دارند.

وی افزود: جامعه انیمیشن ما هویت ایرانی را مد نظر دارد و چه بسا به همین دلیل توانسته حضور خود را به جامعه بین‌المللی دیکته کند.

وب سری چیست؟

مدیر بخش «وب سری» جشنواره فیلم کودک و نوجوان با ارائه تعریفی از این بخش نوظهور در دوره سی و دوم جشنواره اظهار کرد: وب سری‌ها آثاری هستند که برای تولید منظم و دوره‌ای، روی بستر اینترنت و منطبق با مشخصات فنی این بستر برای مخاطب ساخته می‌شوند. اگر سریال‌های تلویزیونی را با اسکرین 22 اینچ به بالا می‌توان دید و فیلم‌های سینمایی را روی پرده، وب سری باید در اسکرین‌های مختلف قابل‌مشاهده باشد و در فیلم‌نامه آن نیز باید به این امر توجه شود. به همین دلیل اغلب وب سری‌ها رنگ‌هایی شاد و داستان‌هایی ساده دارند.

وی ادامه داد: بخش عمده‌ای از وب سری‌ها با هزینه کم و در مدت‌زمانی کوتاه تولید می‌شوند و مستقیم و بدون واسطه به دست مخاطب می‌رسند؛ از این رو می‌توان گفت که وب سری، مردمی‌ترین ژانر در صنعت تصویر است.

شیخ‌الاسلامی با تأکید بر اینکه برخی از وب سری‌های فعلی در ایران نسخه اینترنتی برنامه‌های تلویزیونی هستند، اظهار کرد: ما تلاش کردیم که در جشنواره فیلم کودک و نوجوان بین این دو تفاوت قائل شویم.

ارسال حدود 63 اثر به بخش وب سری

مدیر بخش «وب سری» تعداد آثار رسیده به این بخش را حدود 63 اثر اعلام کرد و گفت: به این دلیل که امسال برای اولین بار بخش «وب سری» را در جشنواره فیلم کودک و نوجوان داشتیم تنها فیلتری که قرار دادیم محدودیت زمانی بود و خوشبختانه استقبال خوبی از این بخش شد. امیدواریم که بتوانیم بخش عمده‌ای از این آثار را در جشنواره به نمایش بگذاریم تا هم کودکان و هم سینماگران، به این ژانر جدی‌تر نگاه کنند.

این پژوهشگر خاطر نشان کرد: حدود شش ماه است نهادی خصوصی، به نام شتاب‌دهنده محتوای کودک تشکیل‌شده که مورد حمایت بنیاد سینمایی فارابی نیز هست و به‌صورت تخصصی حمایت از هنرمندان را برای تولید وب سری برعهده دارد. بخش عمده‌ای از وب سری‌های ارسال‌شده به جشنواره فیلم کودک و نوجوان نیز ایده‌هایی است که در این  شتاب‌دهنده به مرحله اجرا رسیده تا برای اولین بار در جشنواره فیلم کودک و نوجوان در معرض ارزیابی مردم قرار بگیرد.

http://www.sepahannews.ir/fa/News/106925/سینمای-کودک؛-فانتزی-یا-واقعیت؟
بستن   چاپ