پیام سپاهان
سومین جشنواره بین‌المللی شعر نهج‌البلاغه در ایستگاه آخر
دوشنبه 28 مرداد 1398 - 8:31:03 AM
ایسنا
پیام سپاهان- مسعود رجایی، مدیر بنیاد قرآن و نهج‌البلاغه در آیین اختتامیه سومین جشنواره بین‌المللی شعر نهج‌البلاغه «بهشت بیان» که در سالن موسسه اهل‌بیت (ع) برگزار شد، به خوانش متن پیام ارسالی آیت‌الله مظاهری، رئیس حوزه علمیه اصفهان پرداخت. در این متن آمده بود:

«جشنواره بین‌المللی نهج‌البلاغه را که به‌منظور بهره‌گیری از زبان فاخر شعر و ادب فارسی در راستای ترویج معارف والا و تعالیم حیات‌بخش کتاب مقدس نهج‌البلاغه برگزار می‌گردد، گرامی می‌داریم. امید می‌بریم که سعی شاعران، فرهیختگان و متصدیان این جشنواره در پیشگاه باکرامت امیر مؤمنان (ع) به بهترین وجه پذیرفته شود. آموزه‌های انسان‌ساز نهج‌البلاغه و هم گفتمان سرنوشت‌ساز غدیر که اینک جشنواره شما شاعران و ادیبان در آستانه آن عید بزرگ برگزارشده است باید همواره با بهره‌گیری از زبان‌های گوناگون علمی و پژوهشی، تبلیغی، ترویجی و نیز هنری و ادبی توصیف و تبیین شود. کتاب شریف نهج‌البلاغه  مشتمل بر تعالیم عالیه است که نیاز امروزه جامعه ماست و اگر با همت علمی و ذوق ادبی به آن پرداخته شود ظرفیت عظیمی برای تحول فرهنگی و اخلاقی ایجاد خواهد کرد.

رخ داد مبارک و سرنوشت‌ساز غدیر نیز در زمان و دوره خود در اثر همدستی جمع به یک فرهنگ جاری و واحد تبدیل نشد و ازاین‌رو اگرچه سخنی بزرگ و حادثه‌ای میمون و عظیم بود اما با دسیسه‌های دشمنان حق و حقیقت در مسیر تاریخ و زمان به‌زودی به دست فراموشی سپرده شد و جریان‌های منحرفی تمام توان خود را بکار گرفتند تا این حادثه بااهمیت به حاشیه رانده شود و غدیر مسکوت بماند و شد، آنچه شد. 

اکنون باید همه عالمان، حقیقت جویان و فرهیختگان توان علمی و ظرفیت فرهنگی خود را در مسیر احیا و توسعه فرهنگ غدیر و آموزه‌های نهج‌البلاغه به‌کارگیرند تا به یاری خداوند تعالی و عنایت امیرمؤمنان، علی (ع) جامعه‌ای هر چه نزدیک‌تر با آن فرهنگ و تعابیر حیات‌بخش و انسان‌ساز داشته باشیم.»

سپس، متن پیام ارسالی آیت‌الله دین‌پرور، نماینده ولی‌فقیه و رئیس  بنیاد بین‌المللی نهج‌البلاغه قرائت شد که خلاصه‌ای از آن به شرح زیر است:

«علی (ع) امام فصاحت و سید البلغاء است که درباره آن حضرت گفته‌اند، سخنان او دون کلام خالق و فوق کلام مخلوق است. عبدالحمید کاتب که از بزرگان عرب اهل ادب است می‌گوید هفتاد خطبه از خطبه‌های علی را حفظ کردم، پس چشمه‌های ادب جوشید و جوشید...
 
نکته مهم در شعر و ادب محتوایی است که منتقل می‌شود. در میان شاعران و ادیبان کسانی هستند که هنر خود را در راه تمجید از پادشاهان و زورمداران ثبت کرده و با بیان هنر خود در خدمت ظلم قرار می‌گیرند و درواقع هنر خود را به درهم و دینار می‌فروشند و یا در راه کسب شهرت و مقام بوده و یا زمان و موقعیت جامعه را نشناخته و در وادی غفلت و بی‌خبری شعر می‌گویند اما شاعران و ادیبان بسیاری نیز هستند که هنر و ذوق خداداد خود را در راه گسترش حق، عدالت، رادمردی، خدمت به بشریت و مقابله با ظلم و ظالم بکار گرفته و بزرگ‌ترین خدمت را به جامعه بشری انجام می‌دهند و حتی از خطر و مرگ هم استقبال می‌کنند، مانند حکیم سنایی غزنوی و ناصرخسرو.

شاعران متعهد شیعی در طول تاریخ همواره از مکتب ولایت الهام داشته و دفاع کرده‌اند و با سراییدن شعرهای پرمغز و کوبنده، مردم را به این منشأ نورانی رهنمود کردند و در مقابل حاکمان ستمگر و ظالمان از خدا بی‌خبر ایستاده و رسالت خود را ادا کرده‌اند.

گاهی یک شعر و یا یک قصیده هنری پرمحتوا و مناسب زمانه، از لشکری پرقدرت و مجهز به سلاح‌های مدرن اثرگذارتر است و بر ارکان ظلم و فسق هجوم برده و آن را درهم می‌کوبد. علامه شریف رضی، رضوان‌الله تعالی علیه که در عراق گرفتار خلفای بنی‌عباس بود و زیر بار حکومت ظالمانه آن‌ها نمی‌رفت در مقابل تهدید و ارعاب آنان سرود: آیا ذلت نیست که در دیار ظلمت دشمنان باشم درحالی‌که در مصر خلیفه عربی زندگی می‌کند؟ و یا در شعر دیگر خطاب به خلیفه عباسی می‌گوید: تند نروید، ما در مقام فرقی نداریم و به یکدیگر نزدیک هستیم تنها فرقی که با شما داریم بر سر خلافت است. خلافت تو را امتیاز بخشید و این مال خودت نیست. این اسم و عنوانی است که همانند طوقی بر گردن تو آویخته‌اند و من از آن برکنار و دور هستم.

اما امروز رسالت شاعران در دنیای معاصر بیش از گذشته است زیرا در دنیایی که استکبار، شمشیر ستم را از رو بسته و بدون هیچ ملاحظه‌ای به جنگ مظلومان و ملت‌های مستضعف آمده است نقش مهم‌تری را بر عهده‌دارند.

ذوق و قریحه شعری که لطف الهی است باید در خدمت رشد و تعالی مردم، گسترش عدالت و مبارزه با ظلم بکار گرفته شود و باید با الهام از سخن و سیره امیر مؤمنان به جنگ دشمن رفت. 

ادیبان و شاعرانی که امروز در رابطه با کلام آن حضرت نهج‌البلاغه شریف ذوق و قریحه خود را بکار گرفته و با توجه به ابعاد شخصیت و صفات عدالت شگفت‌انگیز امیر مؤمنان زبان به شعر سروده‌اند، انسانیت و اخلاق را به دنیا اعلام می‌دارند و از میان هزاران موضوع، واژه و شخصیت‌ها به امام توجه دارند و هنر خود را دراین‌باره به منصه بروز و ظهور رسانده‌اند که این نشانه آگاهی، تفکر و بلوغ مسئولیت آن‌ها است.»

 آیین اختتامیه این جشنواره با شعرخوانی شاعران برگزیده کشورهای ایران، کنگو و هند و تقدیر از آنان همراه بود و سرودی نیز توسط کودکان جامعه المصطفی در این مراسم اجرا شد.

http://www.sepahannews.ir/fa/News/108558/سومین-جشنواره-بین‌المللی-شعر-نهج‌البلاغه-در-ایستگاه-آخر
بستن   چاپ