پیام سپاهان
صادرات سیب زمینی اصفهان به کشورهای منطقه
سه شنبه 16 آبان 1396 - 11:57:38 AM
روزنامه اصفهان امروز
سپاهان نیوز - روزنامه اصفهان امروز در گزارشی به وضعیت تولید و صادرات سیب زمینی در استان اصفهان پرداخته و به نقل از مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی این استان از صادرات 12 هزار تُن سیب زمینی تولید شده در اصفهان به کشورهای منطقه تا پایان امسال خبرداده است.
این روزنامه روز سه شنبه در گزارشی با اشاره به اینکه اصفهان به عنوان قطب صنعت کشور شناخته می‌شود، اضافه کرد: اما همین استان ظرفیت‌های زیادی نیز در سایر بخش‌های اقتصادی به خصوص کشاورزی دارد، درست است که مشکل کم آبی مانع اصلی بر سر راه بخش کشاورزی استان محسوب می‌شود اما در همین شرایط با استفاده از علوم و تکنولوژی‌های روز، توجه به توصیه کارشناسان و در نتیجه افزایش بهره‌وری تولید، می‌توان شرایطی ایجاد کرد که اصفهان در زمینه کشاورزی علاوه بر تسخیر بازارهای داخلی در صادرات هر چه بیشتر محصولات کشاورزی به سایر کشورها نیز موفق‌ترعمل کند.
در این گزارش آمده است: امروز استان اصفهان با وجود تمامی مشکلات موجود، در تولید بسیاری از محصولات کشاورزی دارای جایگاه‌های خوبی در سطح کشور است، یکی از این محصولات سیب زمینی است، اصفهان در تولید مینی‌تیوبر سیب‌زمینی جایگاه نخست کشور و در تولید سیب زمینی رتبه سوم کشور را به خود اختصاص داده است و این موضوع نشان از ظرفیت‌های خوب این استان در تولید محصول سیب زمینی است.
لذا با توجه به اهمیت موضوع نقش تولیدات کشاورزی در فضای اقتصادی استان، به بررسی وضعیت تولید، فروش و صادرات سیب زمینی اصفهان می‌پردازیم.
*تولید سالیانه 490 هزار تن سیب‌ زمینی در اصفهان
محمود رضا افلاکی مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان در ارتباط با آخرین وضعیت تولید محصول سیب زمینی در استان اصفهان اظهار کرد: در سال زراعی جاری، محصولات کشت پاییزه در حال برداشت است، نزدیک به 80 درصد از سیب زمینی استان کشت پاییزه و 20 درصد کشت بهاره است.
وی ادامه داد: پیش‌بینی ما از مجموع تولید سیب زمینی در استان نزدیک به 490 هزار تن تولید از سطح 15 هزار و 800 هکتار اراضی زراعی در استان است.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان با اعلام اینکه متوسط عملکرد استان اصفهان در تولید سیب زمینی 31 تن در هر هکتار است، گفت: سیب زمینی جایگاه خاصی در برنامه غذایی جامعه دارد و در استان اصفهان از سنوات گذشته به خصوص در مناطق غربی استان شاهد کشت این محصول هستیم، خوشبختانه با برنامه‌ریزی‌های شکل گرفته وضعیت استان در تولید سیب زمینی مناسب است.
وی تصریح کرد: سیاست و برنامه سازمان جهاد کشاورزی جهت تولید محصول سیب زمینی در غالب الگوی کشت به این صورت است که این محصول در تناوب با غلات و سایر محصولات، آن هم در شهرستان‌های مستعد کشت شود.
*کیفی‌سازی سیب‌زمینی در استان اصفهان
افلاکی بیان کرد: یکی از اهداف و برنامه‌های این سازمان، کیفی‌سازی در محصول سیب زمینی است که اقدامات خوبی نیز در راستا شکل گرفته است، در این مسیر باید با برنامه‌ریزی و هماهنگی با مراکز علمی، تحقیقاتی و دانشگاهی بتوانیم کیفیت سیب زمینی را افزایش دهیم تا بتوان در بحث صادرات این محصول نیز با شرایط بهتری فعالیت کرد.
وی با اعلام اینکه یکی از شرایط تولید سیب زمینی با کیفیت استفاده از ارقام و بذور مناسب است، تاکید کرد: در حال حاضر 14 رقم سیب زمینی وجود دارد که می‌توان بسته به نوع مصرف از آنها بهره برد، امروز کیفیت محصول تولیدی در استان خوب است، البته در بحث سایز تولیدات می‌توان فعالیت کرد تا اندازه سیب زمینی تولیدی مطابق با سلایق مشتریان بوده و بازارپسندی بیشتری داشته باشد.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان اضافه کرد: تولیدکنندگان باید در زمینه سورت و بسته‌بندی محصول سیب زمینی به صورت جدی‌تری وارد شوند، در حال تلاش هستیم از ظرفیت تسهیلاتی که وزرات‌خانه به این منظور ایجاد کرده برای استان استفاده کنیم و تولیدکنندگان و متقاضیان را خصوصا در مناطق مستعد و با ظرفیت جهت دریافت تسهیلات معرفی کنیم.
*تولید سیب‌زمینی با استفاده از آبیاری میکرو در اصفهان
وی با اعلام اینکه در حال حاضر بیش از 60 درصد کشاورزان استان از ارقام اصلاح شده سیب زمینی برای افزایش کیفیت تولیدات خود بهره می‌برند، تاکید کرد: یکی از موضوعاتی که دنبال می‌کنیم، تشویق کشاورزان به استفاده از بذور مناسب برای کشت است، خوشبختانه تولیدکنندگان بذور خوبی در سطح استان داریم که در زمینه تولید بذر مینی‌تیوبر سیب زمینی نیز علاوه بر تامین نیاز استان، بذور سایر استان‌ها را نیز تولید و در اختیار کشاورزان می‌گذارند.
افلاکی ادامه داد: با توجه به محدودیت منابع آبی به هیچ عنوان سیاست توسعه‌ای در بخش تولید سیب‌زمینی نداریم، سیاست ما افزایش عملکرد در واحد سطح است تا بر مبنای شاخص‌های بهره‌وری و مصرف بهینه آب، کشت صورت پذیرد، در همین ارتباط از سنوات گذشته توسعه آبیاری‌های بارانی در دستور کار بوده این در حالی است که امروز کشت با استفاده از آبیاری میکرو نیز برای تولید محصول سیب زمینی در استان انجام می‌شود، این موضوع به بهبود وضعیت تولید و کنترل آفات کمک چشمگیری داشته است.
*عدم نیاز به خرید تضمینی به دلیل شرایط خوب بازار
فرهاد حاجی‌مرادی مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان نیز در ارتباط با وضعیت بازار سیب زمینی اظهار کرد: در حال حاضر با توجه به شرایط تولید و عرضه و تقاضا، قیمت سیب زمینی مناسب است.
وی ادامه داد: دولت زمانی برای خرید تضمینی محصول سیب زمینی کاران وارد می‌شود که قیمت سیب زمینی کاهش یابد و براساس نرخ ابلاغی به کمتر از نرخ خرید تضمینی برسد، در این صورت است که دولت برای جلوگیری از ضرر و زیان کشاورزان وارد عمل خواهد شد، البته در سال جاری با توجه به شرایط مساعد، اختلاف زیادی بین نرخ بازار و قیمت خرید تضمینی وجود دارد لذا نیاز به ورود دولت به این بخش نیست.
مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان با اعلام اینکه فرهنگ مصرف سیب زمینی در جامعه روبه گسترش است، عنوان کرد: در مباحث اقتصادی تولید، بهره‌وری یکی از مهم‌ترین ملاک‌ها محسوب می‌شود، هر چقدر میزان بهره‌وری افزایش یابد، هزینه تولید کاهش می‌یابد و این می‌تواند به سود تولیدکننده و مصرف‌کننده باشد، لذا برای تحقق این موضوع نیاز به توجه و اجرای توصیه‌های کارشناسان بخش کشاورزی است که خوشبختانه استان اصفهان در این بخش به موفقیت‌های خوبی دست یافته است.
* پیش‌بینی صادرات 12 هزار تن سیب زمینی از اصفهان تا پایان سال
وی تصریح کرد: در صورتی که تولیدکنندگان با تجمیع محصولات تولیدی، سورت، بسته‌بندی، برندسازی و بازاررسانی خوبی به مصرف کنندگان داشته باشند، قیمت تمام شده کاهش می‌یابد و دیگر لازم نیست کشاورز محصول خود را با قیمت پایین در مزرعه به واسطه‌ها بفروشد.
حاجی‌مردای اضافه کرد: در بحث زنجیره‌سازی محصول سیب زمینی اقدامات خوبی شکل گرفته، در این زنجیره، تولیدکننده با توجه به نوع نیاز حلقه آخر بازار یعنی مصرف‌کننده به تولید محصول می‌پردازد، در حقیقت تولید بر اساس تقاضا شکل می‌گیرد.
وی در خصوص وضعیت صادرات سیب زمینی از استان نیز گفت: خوشبختانه در سال جاری با افزایش میزان صادرات این محصول در سطح استان و کشور روبرو بوده‌ایم، بر اساس آمار، میزان صادرات سیب زمینی استان طی هفت ماهه نخست سال جاری به بیش از هفت هزار تن رسید و پیش‌بینی می‌شود این میزان تا پایان سال به بیش از 12 هزار تن برسد، کشورهای عراق، افغانستان، کویت و قطر مقصد محصول سیب زمینی‌کاران اصفهان هستند.
*لزوم ورود کشاورزان به مقوله فروش و صادرات تولیداتشان
با این تفاسیر به نظر می‌رسد وضعیت استان اصفهان در تولید سیب زمینی خوب است، در این شرایط ایجاد بستر مناسب برای صادرات این محصول می‌تواند کمک زیادی به اقتصاد بخش کشاورزی استان داشته باشد، موضوعی که خود کشاورزان نقش کلیدی در گسترش آن دارند، در صورتی که تولیدکنندگان بخش کشاورزی در راستای حذف واسطه‌ها و ایجاد بازار فروش و صادرات محصولات خود قدم بردارند و در این راه از علوم روز، دستگاه‌های سورت و بسته‌بندی و برند مشخص استفاده کنند و با تجمیع محصولات و ایجاد تعاونی‌ها، فعالیت‌های بازاررسانی و فروش را انجام دهند، به طور قطع علاوه بر اینکه می‌توانند درآمد مناسبی برای خود به دست آورند، می‌توان شاهد رشد اقتصادی استان اصفهان نیز بود، البته استان اصفهان در بسیاری دیگر از محصولات کشاورزی نیز دارای ظرفیت‌های فراوانی است که امید است با توجه جدی‌تر به آنها و حضور پررنگ‌تر سرمایه‌گذران شاهد افزایش سهم بخش کشاورزی در موفقیت‌های اقتصادی استان اصفهان باشیم.


http://www.sepahannews.ir/fa/News/12332/صادرات-سیب-زمینی-اصفهان-به-کشورهای-منطقه
بستن   چاپ