پیام سپاهان
درهاي هزارساله اي که بر پاشنه خود نمي چرخند
چهارشنبه 26 شهريور 1393 - 9:05:03 AM
مهر
fiogf49gjkf0d
قدمت درهاي سنگي باغات شهر تيران و کرون به قبل از ورود آريايي ها به ايران باز مي گردد و برخي از آنها داراي طرح هايي از جمله گل سرخ هستند.

اين درهاي سنگي واقعا سنگين هستند اما به راحتي باز و بسته مي شوند و از شاخصه هاي مهم باغات شهر تيران بوده و در بين آثار تاريخي کشور کم نظير هستند.

با وجود اينکه در هاي سنگي سنگين هستند اما به گونه اي در چهارچوب سنگي خود قرار گرفته اند که سنگيني در ها مانع باز و بسته شدن آنها نشده و اين چهارچوب و در سنگي به وسيله "کولن" قفل مي شود.

درهاي سنگي براي همگان بسيار زيبا و جالب است و باعث شده اين درها مورد توجه مردم و مسئولان قرار گيرد و اگرچه برخي مسئولان نسبت به حفاظت از اين در ها بي توجه هستند اما بسياري از مردم که دوستدار ميراث فرهنگي هستند از اين درها حراست مي کنند.

خصوصيات و ويژگي هاي منحصر به فرد اين درهاي سنگي باعث شده تا متوليان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري شهرستان تيران و کرون بستر را براي ثبت اين آثار در فهرست آثار تاريخي کشور فراهم سازند.

اما قبل از اينکه به اقدامات صورت گرفته و به ثبت اين آثار بپردازيم به قدمت اين در ها از زبان نويسنده کتاب تيران از گذشته هاي دور پرداخته و در ادامه به آسيب جدي و تدابير مسئولان اشاره مي کنيم.

حسين صابري، تاريخ نويس و نويسنده کتاب تيران از گذشته هاي دور در خصوص در هاي سنگي باغات تيران گفت: درهاي سنگي باغات شهرستان تيران و کرون طول و ارتفاع بسياري دارند تا جايي که ارتفاع آنها به دو متر و ضخامت آنها به 45 سانتي متر نيز مي رسد.

 

وي بيان داشت: سابقه اين در هاي تاريخي به زمان آشوريان باز مي گردد و تا 30سال پيش از اين درهاي سنگي براي باغ ها و آسياب هاي قديمي و حتي خانه ها استفاده مي شد.

حسين صابري با اشاره به اينکه اين در هاي سنگي قدمت بالايي دارند، از اينکه اين آثار تاريخي پل گذرگاه مردم در باغات شده انتقاد کرد.

درهاي سنگي تيران بزودي در فهرست آثار ملي قرار مي گيرد

رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري شهرستان تيران و کرون با اشاره به اهميت حفظ در هاي سنگي گفت: اقدامات لازم براي ثبت درهاي سنگي باغات تيران در فهرست آثار ملي صورت گرفته که به دليل فرصت 2 ساله براي ثبت آثار، ثبت اين اثر هنوز اعلام نشده و بزودي اعلام مي شود.

ابراهيم مراديان با بيان اينکه اين در ها مورد بي مهري قرار گرفته و بعضا به عنوان پل مورد استفاده قرار مي گيرند، افزود: با ثبت ملي اين آثار تاريخي قانون اجازه برخورد با متخلفين را به ميراث فرهنگي مي دهد و اين موضوع کمک خوبي براي حفاظت از درهاي سنگي است.

وي ادامه داد: پس از ثبت در فهرست آثار ملي با تعامل جهادکشاورزي کار حفاظت از آن ها انجام مي شود که اين تعامل باعث حفاظت از آثار تاريخي مي شود.

 

لزوم همکاري مردم براي حفظ آثار تاريخي

رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در شهرستان تيران و کرون با اشاره به ضرورت همکاري مردم در حفظ ميراث فرهنگي گفت: تا زمان ثبت آثار ملي و بعد از ثبت، مردم در حفاظت از آثار همکاري کنند و متخلفين را به ميراث فرهنگي معرفي کنند.

وي افزود: با توجه به اينکه حفاظت از درهاي سنگي بايد در چهارچوب در و در محل باغات باشد بنابراين شهروندان در صورت مشاهده هر گونه اقدامي که باعث از بين رفتن اين آثار مي شود مراتب را به اداره ميراث فرهنگي و صنايع دستي و گردشگري شهرستان گزارش کنند.

گرچه به دليل عدم ثبت ملي اين درهاي با ارزش سنگي ميراث فرهنگي به لحاظ قانوني نمي تواند اقدامي درخور انجام دهد اما محول کردن تمام مسئوليت حفاظت از اين درهاي چندين هزارساله به مردمي که بعضا دلسوز ميراث فرهنگي خود هستند، اما تخصصي در نگهداري و حفاظت از آنها ندارند، دليل موجهي نيست که دال بر بي توجهي ميراث فرهنگي به اين آثار باشد. چراکه ميراث فرهنگي براساس وظيفه ذاتي خود و با توجه به تخصص و آگاهي اي که در اين زمينه دارد بايد مسئوليت پاسداري از ارزش هاي فرهنگي و ميراثي را خود بر عهده گيرد تا اتفاقي که براي اين آثار چند هزار ساله و به زير پا افتادن آنها رخ داده است، تکرار نشود.


http://www.sepahannews.ir/fa/News/1373/درهاي-هزارساله-اي-که-بر-پاشنه-خود-نمي-چرخند
بستن   چاپ