پیام سپاهان
الفباي زندگي عشايري با کوچ آغاز مي‌شود
پنجشنبه 3 مهر 1393 - 7:57:14 AM
فارس
fiogf49gjkf0d
تقارن فصل کوچ با آغاز سال تحصيلي سبب شده است که دانش‌آموزان جامعه عشايري کشور مهرماه را در مسير ييلاق به قشلاق بگذرانند.

امروز که صداي هجي کردن اولين آواهاي فارسي دانش‌آموزان در گوش شهرها پيچيد، 12 هزار نفر از فرزندان اين سرزمين در استان اصفهان کوچ را هجي کردند و دل به راه‌ها سپردند تا مهر را در آبان آغاز کنند.

نخستين درس زندگي براي دانش‌آموزان کلاس اولي عشايري، يادگيري کوچ، آشتي با طبيعت، چشيدن سختي‌ها و موهبت‌هاي آن است.

بزرگترين ايل ايران، ايل قشقايي با 6 طايفه است که به زندگي کوچ‌روي ادامه مي‌دهند.

اين ايل در ارديبهشت ماه به منطقه ييلاقي استان اصفهان کوچ کرده و چند ماه در دل طبيعت اين مناطق استقرار مي‌يابد و از مهر ماه فصل کوچ اين عشاير به استان‌هاي جنوبي کشور آغاز مي‌شود.

بر اساس آمارها بيش از 90 درصد فرزندان عشاير تحصيل کرده‌اند و اغلب به واسطه هوش سرشارشان در مناصب بالاي مديريتي نظام جمهوري اسلامي قرار گرفته‌اند.

مديرکل امور عشاير استان اصفهان در اين باره به خبرنگار فارس گفت: 12 هزار دانش‌آموز کوچ‌رو رهسپار استان‌هاي همجوار همچون فارس و خوزستان شدند.

علي‌محمد يوسفي ادامه داد: حدود دو هزار دانش‌آموز نيمه کوچ‌رو نيز در استان اصفهان وجود دارند که زمينه‌هاي آموزشي آنها در استان‌ها فراهم شده است.

وي گفت: حدود 17 هزار نفر از عشاير بختياري و قشقايي اين استان از مناطق چادگان، فريدن و فريدونشهر براي زمستان‌گذراني به استان‌هاي فارس، بوشهر، کهگيلويه و بويراحمد و خوزستان کوچ مي‌کنند.

يوسفي افزود: عشاير استان اصفهان شامل 9 هزار و 605 خانوار با 52 هزار و 900 نفر جمعيت در قالب سه ايل بختياري، قشقايي و عرب جرقويه با يک ميليون راس دام، سالانه 25 درصد گوشت قرمز اين استان را تامين مي‌کنند.

عشاير اصفهان با توليد 24 هزار مترمربع صنايع دستي از جمله قالي، قاليچه، گليم، زيلو، حصير، کناره، خورجين و دستکش يک سوم صنايع دستي اين استان را توليد مي‌کنند.

امکان تحصيل فرزندان عشاير در سطح روستاهاي شهرضا فراهم است

رئيس امور عشاير شهرستان شهرضا گفت: بر اساس برنامه‌ريزي انجام گرفته امکان تحصيل فرزندان عشاير نيمه کوچ‌رو در سطح روستاهاي اسفرجان، هونجان و امين‌آباد فراهم شده است.

بهمن احمديان اظهار کرد: مطابق آمار و اطلاعات موجود تعداد 600 خانوار عشايري در سطح شهرستان شهرضا زندگي مي‌کنند که بخش قابل توجهي از آنها به شغل دامداري و کشاورزي مشغول هستند.

وي با اشاره به اينکه اين خانواده‌ها داراي تعداد 65 هزار راس دام سبک هستند، ادامه داد: در طول سال‌هاي گذشته به دليل تداوم معضل خشکسالي شاهد تحميل خسارات مالي قابل توجهي بر اين خانواده‌ها بوده‌ايم که کمبود محسوس علوفه دام از مهم‌ترين اين موارد به شمار مي‌رود.

رئيس امور عشاير شهرستان شهرضا با اشاره به اينکه سياست‌گذاري‌هاي قابل توجهي در راستاي کاهش تاثيرگذاري آسيب‌هاي ناشي از خشکسالي بر اقتصاد خانواده‌هاي عشايري شهرستان اتخاذ و اجرايي شده است، بيان داشت: آب‌رساني سيار با تانکر، احداث دو باب استخر و تيغ‌زني جاده‌هاي در دسترس به منظور تامين نيازهاي اوليه دام‌ها از مهم‌ترين اقدامات انجام گرفته در اين خصوص به شمار مي‌رود.

وي در بخش ديگري از صحبت‌هاي خود با اشاره به اينکه رسيدگي به نيازمندي‌هاي عشاير در حوزه بهداشت از ديگر هدف‌گذاري‌هاي انجام گرفته در طول سال‌هاي اخير به شمار مي‌رود، عنوان داشت: به لحاظ وضعيت حاکم بر مراتع کوچ پاييزه عشاير آغاز شده است و بر همين اساس فرزندان خانواده‌هاي کوچ‌رو در سطح مدارس استان‌هاي فارس، بوشهر و کهگيلويه و بويراحمد مشغول به تحصيل مي‌شوند.

احمديان اضافه کرد: در خصوص فرزندان خانواده‌هاي نيمه کوچ‌رو تمهيدات لازم براي تحصيل اين افراد در سطح مدارس روستاهاي اسفرجان، هونجان و امين‌آباد اتخاذ و اجرايي شده است.


http://www.sepahannews.ir/fa/News/1417/الفباي-زندگي-عشايري-با-کوچ-آغاز-مي‌شود
بستن   چاپ