پیام سپاهان
ارتباط متابولیت های ادراری فتالات با اضافه وزن
چهارشنبه 22 فروردين 1397 - 09:25:09
سپاهان نیوز - نتایج یک پژوهش نشان می دهد میزان متابولیت های مورد بررسی در نمونه ادرار جمعیت ساکن شهر اصفهان- ایران، بسیار بالاتر از سایر کشورها است که نشان دهنده مواجهه زیاد با مواد مادریِ این متابولیت ها است.
به گزارش ایسنا-منطقه اصفهان، مجید هاشمی دانشجو دکتری رشته بهداشت محیط در رساله خود به بررسی "پایش زیستی متابولیت های ادراری فتالات و ارتباط آن با اضافه وزن توأم با سایر اجزاء سندرم متابولیک در کودکان و نوجوانان شهر اصفهان در سال 95" پرداخت.
مطابق این پژوهش فتالات ها مواد شیمیایی صنعتی هستند که به عنوان پلاستی سایزر در ساخت پلاستیک استفاده می¬شوند. هم چنین فتالات ها در محصولات مورد استفاده¬ی شخصی (به عبارتی مواد آرایشی بهداشتی، ادکلن و لوسیون ها)، رنگ ها و لعاب ها کاربرد دارند.
این تحقیق به صورت مقطعی در سال 2016 بر روی 242 کودک و نوجوان (6-18 سال) انجام شد. غلظت متابولیت های مونوبوتیل فتالات (MBP)، مونو بنزیل فتالات (MBzP)، مونو- 2- اتیل هگزیل فتالات (MEHP)، مونو متیل فتالات (MMP)، مونو (2-اتیل-5-اگزو هگزیل) فتالات (MEOHP) و مونو (2-اتیل-5-هیدروکسی هگزیل) فتالات (MEHHP) توسط دستگاه GC/MS تعیین و ارتباط آنها با چاقی، سندرم متابولیک و عوامل خطر قلبی بررسی شد.
این تحقیق با استفاده از یک پرسشنامه ساختار یافته، در زمینه مشخصات دموگرافیک، استفاده از بسته بندی پلاستیکی برای مواد غذایی، استفاده از لوازم آرایشی، استفاده از نوشیدنی های بسته بندی شده در بطری های پلاستیکی، تعداد استحمام در هفته و میزان فعالیت فیزیکی جمعیت مورد مطالعه سوالاتی پرسیده شد.
تمام معاینات شامل اندازه گیری قد، وزن، دور کمر (WC)، فشار خون و لپیدپروفایل با توجه به پروتکل های استاندارد اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده با نرم افزار SPSSنسخه 16 انجام شد. نمودارها توسط Excelترسیم شد.
میانگین سنی جمعیت مورد مطالعه 55.2±34.11 سال بود. MBzP, MBP, MMPدر همه نمونه ها و MEHP، MEOHPو MEHHPبه ترتیب در 6.99، 87.95 و 28.96 درصد نمونه های مورد بررسی مشاهده شد از مجموع شرکت کنندگان، 2.15 درصد (37 نفر) چاق، 7.37 درصد (92 نفر) دارای اضافه وزن و بقیه افراد (113 نفر) دارای وزن نرمال یا کمتر از حد نرمال بودند. در هر دو گروه سنی (6-11 و 12-18 سال)، پسران دارای میانگین BMIو WCبیشتری نسبت به دختران بودند.
این پژوهش نشان دهنده آن است که همبستگی مثبت و متوسطی بین متابولیت های فتالات با BMI و WC وجود دارد و این همبستگی در متابولیت MEHHPبیشتر مشاهده می شود.
بر اساس آنالیز رگرسسیون لجستیک، در همه آلاینده ها به جز MEOHPارتباط معناداری با چاقی (p-value≤0.‎002) مشاهده می شود.
هم چنین میان MBP و فشار خون بالا نیز ارتباط معنی داری وجود دارد. MBzP و MEHPعلاوه بر چاقی، با بالابودن تری گلیسیرید و فشار خون بالا دارای ارتباط معنی دار هستند و افزایش مقدار متابولیت MBzP در سطح (tertile) 3 احتمال بالابردن میزان تری گلیسیرید را نسبت به سطح 1، تا حدود 5.2 برابر افزایش می دهد(OR multivariate adjusted =2.7).
نتایج این تحقیق نشان می دهد غلظت های بالاتری از متابولیت های فتالات در گروه کودکان و نوجوانانِ چاق مشاهده شده است. میزان متابولیت های مورد بررسی در نمونه ادرار جمعیت ساکن شهر اصفهان- ایران، بسیار بالاتر از سایر کشورها بوده که نشان دهنده مواجهه زیاد با مواد مادریِ این متابولیت ها است. بنابراین نیاز به مطالعات بیشتری در زمینه بررسی مسیرهای مواجهه با این ترکیبات در ایران وجود دارد.
یافته های این مطالعه ارتباط بین متابولیت های فتالات با چاقی و برخی عوامل خطر قلبی و اجزاء سندرم متابولیک را به خوبی نشان می دهد. اما با توجه به ماهیت مطالعات مقطعی تحقیق، نیاز به مطالعات بیشتر مانند مطالعات مورد- شاهد و کوهورت با تعداد نمونه بیشتر ضرورت دارد.
به گزارش ایسنا؛ این رساله با راهنمایی دکتر محمد مهدی امین و مشاوره دکتر رویا کلیشادی، دکتر کریم ابراهیم پور و دکتر مرجان منصوریان در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان دفاع شد.
1445953973591_telisna3.jpg
انتهای پیام

http://www.sepahannews.ir/fa/News/28212/ارتباط-متابولیت-های-ادراری-فتالات-با-اضافه-وزن
بستن   چاپ