پیام سپاهان
کارشناس امور اقتصادی :
افزایش نرخ ارز واکنش طبیعی اقتصاد به افزایش نقدینگی است
دوشنبه 17 اردیبهشت 1397 - 10:34:50 AM
ایرنا
سپاهان نیوز - اصفهان- محمد حسن ادیب کارشناس امور اقتصادی گفت: اقتصاد به طور طبیعی با افزایش نرخ ارز، حجم نقدینگی را تعدیل می کند.
  ادیب در همایشی با عنوان آینده نوسانات نرخ ارز در ایران در محل اتاق بازرگانی اصفهان، افزود: پرداخت سود به سپرده ها آن هم با نرخ 23 درصد به رشد نقدینگی سپس رشد تورم می انجامد که نتیجه نهایی آن سقوط پول ملی یک کشور است.
وی اضافه کرد: تورم در کشور با یک وقفه زمانی اثر ناگوار خود را بر اقتصاد می گذارد به این دلیل در زمانی که سیاست گذاری های منتهی به تورم در کشور اجرا می شود، مسئولان اثر این سیاست ها را حس نمی کنند.
ادیب ادامه داد: در این زمان اقتصاد نیز بیکار نمی نشیند و با یک وقفه زمانی با افزایش نرخ ارز، رشد نقدینگی را کنترل کرده و به جمع آوری پول مازاد (سود سپرده ها) می پردازد.
وی گفت: این رفتار طبیعی اقتصاد است و سیاستگذاری های دولت ها نمی تواند از آن جلوگیری کند.
این کارشناس اقتصادی افزود: در دوران دولت نهم و دهم بانک مرکزی سیاست انبساطی در پیش گرفته بود که با وقفه ای به افزایش نقدینگی و رشد تورم منجر شد.
وی تاکید کرد: از رشد نرخ ارز نمی توان جلوگیری کرد فقط باید از جلوی رشد نقدینگی و تورم در کشور را گرفت اما اقدام اصلی که دولت می تواند برای کنترل و کاهش نرخ ارز انجام دهد این است که یارانه های انرژی بویژه برای صنایع مثل صنعت فولاد را حذف کند.
وی افزود: البته این کار باعث افزایش چند برابری استفاده از انرژی می شود اما صرفه جویی در مصرف انرژی را هم منجر می شود.
ادیب گفت: تورم موجب تمرکز ثروت در قشری خاص می شود که این درصد اندک خرید و فروش محدودی دارند و بازار به مابقی اقشار جامعه (متوسط و ضعیف) برای رونق گرفتن نیاز دارد.
وی اضافه کرد: به طور مثال بازار مسکن نیز با افزایش قدرت خرید قشر متوسط و ضعیف جامعه، رونق می گیرد.
ادیب گفت: در زمانی که تورم وجود دارد مدیران بنگاه های اقتصادی باید بدانند که درصد بالایی از درآمدشان به تورم تعلق دارد و در واقع افزایش درآمد آنها واقعی نیست.
وی تاکید کرد: نرخ ارز هیچ اشتباهی را در عرصه اقتصاد نمی بخشد و اگر دولت ها در سیاستگذاری های اقتصادی اشتباه کنند و مجلس و افکار عمومی فراموش کنند، نرخ ارز این اشتباه را جبران می کند.
ادیب افزود: با افزایش نرخ ارز در روزهای اخیر، تمامی سود سپرده های که از سال 84 به دست مردم رسید، جمع آوری شد.
این پژوهشگر بیان کرد: موضوع مهمی که باید مورد توجه قرار بگیرد این است که سود ناشی از تورم در کشور ما ریالی اضافه می شود و با افزایش نرخ ارز به صورت دلار پس گرفته می شود ؛ وقتی بهره وری در یک کشور نسبت به کشور های دیگر پایین باشد این اختلاف به وسیله نرخ ارز جبران می شود.
ادیب در بخش دیگری از سخنان خود، گفت: راهکار اساسی برقراری ارتباط بانکی با بانک های جهانی این است که صراف ها از تسویه حساب سیاست خارجی منع شوند و این کار توسط بانک ها انجام گیرد.
وی افزود: حذف صراف ها و واسطه های ارزی تبادلات خارجی کشور سپس انجام این امور توسط بانک ها باعث می شود که صلاحیت ارتباط بانکی ما با دیگر بانک های دنیا از طرف نهاد ناظر تایید شود.
ادیب اضافه کرد: این موضوع دو ضلع دارد، اول اینکه در سامانه ارزی کشور نباید نرخ ارز تعیین و تمامی دارایی های ارزی مردم در بانک ها نگه داری شود، به طور مثال اگر کسی 10هزار دلار بخرد باید تا 6 ماه بعد این مبلغ را به بانک برگرداند.
ادیب گفت: دیگر ضلع اینکه مالیات باید از حساب هاب بانکی گرفته شود و مردم نباید نگران گرفتن مالیات از حساب های بانکی باشد زیرا سیاست دولت کنونی این است که مانده مالیات گرفته شده از نرخ تورم بیشتر نشود.
ادیب گفت: موضوع مهم این است که اجرای این سیاست ها از قاچاق نیز جلوگیری می کند.
کارشناس امور اقتصادی افزود: در جاده ها و مغازه ها نمی توان از قاچاق جلوگیری کرد بلکه راه اصلی مقابله با قاچاق جلوگیری از تامین مالی آن است.
وی در بخشی از سخنان خود، بیان کرد: هم اینک اجاره املاک تجاری باید به یک سوم کاهش یابد زیرا فروشنده نمی تواند با افزایش نرخ ارز قیمت ها را افزایش (بازار کشش ندارد) دهد و درآمد او نیز کفاف پرداخت این میزان اجاره بها را ندارد.
ادیب افزود: اجاره بهای املاک تجاری را باید نرخ ارز تعیین کند.
وی یادآوری کرد : هم اینک با افزایش نرخ ارز، شاهدیم که برخی کالاهای ضروری که مردم روزانه با آنها سر و کار دارند نه تنها افزایش قیمت نداشته بلکه کاهش ناچیزی هم داشته است ،این اقدام نه تنها بی دلیل نبوده بلکه با مدیریت قوی دولت اتفاق افتاده است.
وی گفت: فعالیت دیگر افزایش نرخ ارز، بیرون کردن غیرحرفه ای ها از بازار است ؛ کسانی که بدون پشتوانه مالی و سرمایه درگردش مناسب تنها با یک دسته چک وارد بازار شدند اکنون زمان آن رسیده که از بازار بیرون بروند.
ادیب اضافه کرد: دلیل اصلی بسیاری از تعطیلی مشاغل (غیر حرفه ای ها کسانیکه بهره وری نداشتند) نیز همین است.
وی ادامه داد: با نرخ ارز جدید، بازار جدیدی نیز در راه است.
ادیب گفت: بیزینس (تجارت) در ایران گران اداره می شد و نرخ ارز جلوی آن را گرفت و این افزایش بی سابقه نرخ ارز در ایران، یک نقطه عطف است.
کارشناس امور اقتصادی گفت: جایگاه بانک مرکزی در یک کشور بسیار بالاست اما تا کنون این جایگاه حفظ نشده و بانک مرکزی ما نمی تواند نقش اصلی خود را در اقتصاد ایفا کند.
وی افزود: اگر بانک مرکزی اداره امور مربوط به خود را تمام وکمال در دست گیرد، بسیاری ناهماهنگی های اقتصادی و سیاستگذاری های اشتباه، از بین رفته و تکرار نمی شود.
همایش آینده نوسانات نرخ ارز در ایران به همت اتاق بازرگانی اصفهان و با حضور گروهی از فعالان اقتصادی ، بازرگانان و صاحبان مشاغل برگزار شد.
 

http://www.sepahannews.ir/fa/News/33240/افزایش-نرخ-ارز-واکنش-طبیعی-اقتصاد-به-افزایش-نقدینگی-است
بستن   چاپ