پیام سپاهان
مهر از همزیستی کویر و کوه گزارش می دهد؛
پناهگاه کویری آران و بیدگل زیر پنجه های «یوزپلنگ آسیایی»
شنبه 29 ارديبهشت 1397 - 12:48:45
سپاهان نیوز - آران و بیدگل -یخاب به دلیل هم مرز بودن با پارک ملی کویر می تواند مسیر مهاجرتی مهمی برای گونه های جانوری به خصوص یوزپلنگ آسیایی باشد که دستیابی به این مهم بهره مندی خردمندانه از حیات وحش است.

خبرگزاری مهر ، گروه استان ها - حسین کدخدائیان: یخاب منطقه ای با وسعت 271 هزار هکتار و با کوهستان هایی متعدد با ارتفاع 800 تا دو هزار و 800 متر از سطح دریا در 10 کیلومتری کویر خشک و 15 کیلومتری شهر تاریخی ابوزیدآباد چشم هر بیینده و گردشگری را خیره می کند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست آران و بیدگل در این خصوص به مهر اظهار داشت: منطقه پناهگاه حیات وحش یخاب به دلیل ویژگی های خاص در سال 1392 به عنوان منطقه شکار ممنوع و در سال 1396 به عنوان یکی از مناطق چهار گانه حیات وحش کشور معرفی شده است.
وی ابراز داشت: منطقهٔ شکار ممنوع یخاب علاوه بر ارتفاعات یخاب، کوه های لطیف و ملک صدرا را در خود جای داده است و در اطراف آن مناطق دشتی، بیابانی، کویری و تپه های وسیعی را می توان دید که به گفته کویرنوردان شاخص کشور تنها منطقه ای در کشور است که می توان تلفیق کویر و کوهستان را در یک جا مشاهده کرد.
الهیار دولت خواه با اشاره به وجود 26 چشمه آب در منطقه یخاب گفت: وجود یکی از این چشمه ها که دارای آبی بسیار خنک است به نام منطقه یخاب نام گرفته است.
وی افزود: پناهگاه حیات وحش یخاب دارای دو نوع آب و هوای کاملا متفاوت است به طوریکه در کنار کویر گرم و خشک و آب و هوای بالای 45 درجه، منطقه ای کوهستانی با آب و هوایی معتدل را شاهد هستیم.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست آران و بیدگل گفت: تفاوت خاص آب و هوایی موجب تنوع خاص زیستی و جانوری در یخاب شده است به طوریکه در یک منطقه دو نوع پوشش گیاهی متفاوت و دو نوع گونه جانوری مختلف در منطقه زیست می کنند.
وی پوشش گیاهی بسیار مناسب، منابع آبی فراوان و وجود چشم اندازهای بسیار زیبا و منحصر به فرد را از جمله ویژگی های پناهگاه حیات وحش یخاب برشمرد و تصریح کرد: این ویژگی ها سبب شده است که این منطقه زیستگاه گونه های جانوری همچون کل، بز، قوچ، میش، جبیر، گرگ، کفتار، گربه شنی، کاراکال و خرگوش باشد.
دولتخواه تاکید کرد: این منطقه زیستگاه پرندگانی همچون عقاب طلایی، سارگپه، بالابان، دلیجه، هوبره، کبک، تیهو، باقرقره و دودوک و خزندگانی همچون افعی شاخدار ایرانی، مار جعفری، تیر مار، شتر مار شیرازی، مار قیطانی، بزمجه، جکوی دم پهن کایزرلینگ، آگامای استپی، آگامای سروزغی دم سیاه است.

وی پوشش گیاهی پناهگاه حیات وحش یخاب را در برگیرنده گیاهانی چون درمنه، خارشتر، قلم، چرخه، نسی، گون، پرند، تاغ، اشنان، جاز، بادام کوهی، انجیر کوهی، سیا گینه، اسفند، اشک، شور عنوان کرد.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست آران و بیدگل ارتقای منطقه یخاب به پناهگاه حیات وحش را زمینه ای برای بهره‌مندی خردمندانه و پایدار از این منطقه دانست و گفت: یخاب به دلیل هم مرز بودن با پارک ملی کویر می تواند مسیر مهاجرتی مهمی برای گونه های جانوری به خصوص یوزپلنگ آسیایی باشد.
مدیر عامل انجمن حافظان محیط زیست بخش کویرات نیز با اشاره به ویژگی های خاص حیات وحش یخاب گفت: این منطقه به دلیل داشتن پوشش خاص گیاهی و دارا بودن گونه های جانوری همواره مورد تهاجم شکارچیان و متخلفان قرار می گیرد.
وی افزود: گمانه زنی های مبنی بر وجود نوع نادر یوزپلنگ اسیایی در یخاب مراقبت از ابن منطقه را بیش از پیش ضروری ساخته است لذا گروه های مردمی در کنار محیط زیست در نگهداری از این منطقه تلاش فراوانی دارند.

مسیب صدری تاکید کرد: به کمک انجمن های مردم نهاد و در قالب های نذرهای طبیعت تاکنون 34 ابشخور و 5 آب انبار در کنار چشمه های آب و در منطقه دور دست برای حفاظت از گونه های نادر جانوری احداث شده است.
وی تصریح کرد: در کنار اقدام گروه های مردمی برای احداث این ایستگاه های حیاتی، مردم ابوزیدآباد گروه هایی را به همراه اداره حفاطت محیط زیست برای حفاظت از منطقه اعزام می کند.
مدیر عامل انجمن حافظان محیط زیست بخش کویرات اضافه کرد: تمام گردشگرانی که برای استفاده از هوای معتدل به منطقه یخاب می آیند خود به عنوان یک حافظ محیط زیست مراقب آرامش حیات وحش بی نظیر منطقه باشند.
گفتنی است، منطقه حیات وحش یخاب در فاصله 70 کیلومتری شرق شهرستان اران و بیدگل و 250 کیلومتری اصفهان واقع است.

http://www.sepahannews.ir/fa/News/34777/پناهگاه-کویری-آران-و-بیدگل-زیر-پنجه-های-«یوزپلنگ-آسیایی»
بستن   چاپ