پیام سپاهان
شاید و بایدهای هیات انتخاب جشنواره فیلم کودکان و نوجوانان
یکشنبه 24 تیر 1397 - 9:46:39 AM
ایرنا
پیام سپاهان - تهران - سی و یکمین جشنواره بین المللی فیلم های کودکان و نوجوانان اصفهان همانند دیگر ادوار این رویداد سینمایی، این روزها با برخی شایدها و بایدها و واکنش ها و انتقادها به خصوص علیه اعضای هیات انتخاب آثار رسیده به دبیرخانه جشنواره همراه شده است.
  جشنواره بین المللی فیلم کودکان و نوجوانان در سال های اخیر با برخی حاشیه هایی همراه بوده ؛ حاشیه هایی که بخشی از آن طبیعی و قسمتی نیز به گفته برخی صاحب نظران این حوزه ناشی از تصمیم های مدیریتی در بخش های مختلف بوده که ممکن است با همراهی و یا نقد اهالی رسانه و سینما مواجه شود.
این روزها نیز سی و یکمین جشنواره بین المللی فیلم کودکان و نوجوانان اصفهان در تلاش برای آغازی دیگر است و قطار این رویداد در ایستگاه های نخستین، مسیری ناهموار و متلاطم را طی می کند.
البته طی ماه های گذشته با تشکیل کارگروه فیلم کودک و نوجوان عده ای از کارگردانان و تهیه کنندگان این حوزه همت کرده اند تا سینمای مظلوم کودک و نوجوان را در اکران و تولید یاری کنند که درعمل نیز به توفیقاتی رسیده اند.
بنیاد سینمایی فارابی نیز در این میان همواره به کمک سینمای کودک و نوجوان آمده است و اقدامات در خور توجهی طی دوره اخیر برای سینما کودک رقم زده است اما تصمیم اخیر دبیر جشنواره در معرفی هیات داوران بار دیگر حواشی را برای این گونه سینما به وجود آورد.
معرفی اعضای هیات انتخاب بررسی آثار و فیلم های رسیده به دبیرخانه جشنواره از سوی علیرضا رضاداد دبیر این جشنواره سینمایی صدای انتقاد برخی کارشناسان را نسبت به سطح کیفی اعضای هیات انتخاب بلند کرد.
البته عموما در هر جشنواره ای انتخاب هیات های داوری نقدهایی را به همراه دارد اما به اعتقاد کارشناسان، فقدان نام هایی که به عنوان چهره های شاخص در سینمای کودک و نوجوان محسوب می شوند دلیل اصلی چنین واکنش هایی به هیات انتخاب جشنواره فیلم کودک است.
بررسی کارنامه هنری و اعضای هیات انتخاب که پرسش هایی را در ذهن کارشناسان متبادر کرده بدین شرح است:
*حسن آقاکریمی
مدیر تولید فیلم «طلسم»، کارگردان فیلم های آقای مدیر، سفر مرگ و تهیه ‌کننده فیلم های فرار از قلعه رودخان، موقت، سفر مرگ، قفل ‌ساز .
*مهدی باقربیگی
بازیگر مجموعه تلویزیونیِ قصه‌های مجید، عضو شورای شهر اصفهان، بازیگر فیلم های مرگ سپید، نان و شعر، سفرنامه شیراز، صبح روز بعد، شرم و سریال های تلویزیونی خاتون، بگو که هستم، پرانتز باز، در مسیر زاینده رود، در چشم باد، مرگ سپید، روز از نو.
*مرضیه محبوب
کارگردان و طراح عروسک برنامه های تلویزیونی خاله قورباغه و بچه جون، خاله قورباغه و پسر، موش و خاله.
بازی دهنده عروسک، طراح و سازنده عروسک در آثاری سینمایی چون ابراهیم در گلستان، کلاه قرمزی و پسرخاله، دارا و سارا.
وی کارگردانی بزبز قندی، خاله‌ قورباغه، موش نمکی و عروسک‌ سازی «کلاه ‌قرمزی و جغجغه و فرفره»، صندوق پست، کلاه ‌قرمزی و پسرخاله، کلاه ‌قرمزی و آقای مجری، کلاه‌ قرمزی و سر و ناز، کلاه ‌قرمزی، کلاه‌ قرمزی و بچه‌ ننه را برعهده داشته است.
*محمدرضا خردمندان
نخستین فیلم سینمایی خود با نام «بیست و یک روز بعد» را سال 1395 کارگردانی کرد و با این اثر در سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر حاضر شد. در کارنامه فیلم ‌سازی خردمندان، 9 فیلم کوتاه، 4 انیمیشن و یک فیلم سینمایی به ثبت رسیده است.
*امیر سحرخیز
کارگردان انیمیشن‌های چت ایرونی، آلامُد، خبر فوری و طراح جلوه‌های بصری مجموعه مختارنامه و فیلم‌ های جدایی نادر از سیمین، درباره الی، یه حبه قند، آواز گنجشک‌ ها، خون بازی.
`اکبر نبوی` منتقد و نویسنده سینما در یادداشتی در واکنش به اعضای هیات انتخاب تاکید کرده که هر پنج عضو هیات داوری ، قابل احترام اند اما ترکیب شان بسیار ضعیف است و نمی تواند برای جشنواره ای بین المللی ارزش افزوده فرهنگی و هنری مناسبی به ارمغان آورد.
وی می نویسد: از علیرضا رضاداد که از مدیران فرهنگی باسابقه است، انتخاب چنین ترکیبی برای جشنواره بسیار بعید می نمود.
به اعتقادی نبوی، وقتی طلیعه جشنواره سی و یکم کودک این باشد، برای ادامه مسیرش باید از خداوند مدد خواست تا ختم به خیر کند عاقبت آن را.
کارشناسان بر این اعتقادند معرفی هیات های انتخاب و داوری از اختیارات دبیر جشنواره بوده و تلاش برای نشاندن هنرمندان جوان در کنار برخی پیشکسوتان اتفاق مثبتی ارزیابی می شود و همواره اما و اگرها و شاید و بایدهایی در باب چنین انتخاب هایی وجود دارد و این انتخاب سلیقه ای است.
همچنین اگر به این مهم دقت داشته باشیم که اغلب فیلم های رسیده به جشنواره با بودجه دولتی تولید می شود و اثری از جشنواره عموما بیرون گذاشته نمی شود شاید درک این مهم که چرا چنین ترکیبی برای هیات انتخاب برگزیده شده راحت تر باشد.
از سویی دیگر بر اساس اخبار منتشر شده عادل دهدشتی قائم مقام مدیر اجرایی سی و یکمین جشنواره بین‌المللی فیلم‌ های کودکان و نوجوانان از برگزاری آزمون کتبی ویژه جذب داوران کودک و نوجوان برای این رویداد سینمایی خبر داده که این آزمون روز جمعه برگزار شده است. اتفاقی که یک هفته پیش از برپایی طی فراخوانی اطلاع رسانی شده و واسپاری این بخش به استان اصفهان می تواند اتفاق خوبی در مشارکت هر چه بیشتر مسوولان این شهر با جشنواره کودکان و نوجوانان را رقم بزند و کودکان و نوجوانانی که دانش بیشتری در باب سینما دارند آثار را قضاوت کنند؛ هر چند که درباره نحوه انتخاب این داوران و نحوه داوری نیاز به شفاف سازی وجود دارد.
در اتفاقی دیگر، جشنواره فیلم کودکان و نوجوانان در تقلید از رویدادهای دیگر تلاش کرده با اعلام فراخوان، تنها به رسانه هایی اجازه حضور در این جشنواره را بدهد که در سامانه ای مشخص ثبت نام کرده باشند.
نمایندگان رسانه‌ها (خبرگزاری‌ها، نشریات مکتوب و برنامه‌های اینترنتی دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی) می ‌توانند تا پایان روز یکشنبه (24 تیرماه) درخواست‌ خود را با ورود به سایت جشنواره به آدرس icff.ir در بخش خبرنگاران و اهالی رسانه ثبت نام کنند.
تاکید می ‌شود به درخواست ‌های خارج از سامانه ثبت نام و بعد از اتمام مهلت مقرر ترتیب اثر داده نخواهد شد.
استفاده از ادبیات تحکمی در برخورد با رسانه ها در چنین فراخوانی از نکات قابل توجه است.
درعین حال که نظم دهی به حضور رسانه ها در جشنواره فیلم کودکان و نوجوانان اتفاق قابل تقدیری است اما در این فراخوان به این مهم توجه نشده که سینمای کودکان و نوجوانان متاسفانه از دهه 80 تا امروز دچار سیری نزولی شده و به جای وضع قوانین دست و پاگیر این جشنواره نیازمند دراز کردن دست یاری به سمت رسانه ها و دعوت از خبرنگاران برای همراهی با جشنواره است. به هر حال امروز جشنواره فیلم های کودکان و نوجوانان متفاوت از جشنواره های مهمی همچون فیلم فجر است و این رویداد در جایگاه امروز نیازمند برجسته سازی و توجه رسانی است.
از نکات دیگر جشنواره بین المللی فیلم های کودکان و نوجوانان آنکه هنوز در بخش بین الملل خبر قابل تاملی نیست و در این باره اقدام قابل بیانی به اطلاع اهالی رسانه نرسیده است. حال باید منتظر ماند و دید که امسال چه آثاری در چه سطحی و چه فیلم سازانی در این رویداد حضور خواهند داشت و چند درصد از میهمانان این رویداد دارای وزن سینمایی، فرهنگی هستند.
بررسی جشنواره کودکان و نوجوانان با هدف بروز و ظهور اشکالات پیش آمده در ادوار گذشته از جمله حفظ جایگاه رسانه ها و بی نظمی ها رسالت رسانه ها بوده و حمایت از این رویداد سینمایی نیز در کنار آسیب شناسی امری ضروری است و نقدهای وارد به این جشنواره با سابقه با هدف ارتقای سطح آن صورت می گیرد و این امیدواری وجود دارد دست اندرکاران جشنواره فیلم کودک مانند همیشه با روی باز پذیرای نقدها و آسیب شناسی ها باشند.
به هر حال سینمای کودک براساس برنامه جامع سینمایی سازمان سینمایی، از سال گذشته بر اساس برنامه ریزی های مدون در حال سر و شکل گفتن است و نمی توان این انتظار را داشت در یکسال به یک باره رنسانسی در محتوای آثار ارائه شده به جشنواره و متعاقبا اکران آثار کودک و نوجوان به وجود آید اما انتظار حداقلی این است با اهمیت داده شدن به فیلم های حاضر در جشنواره فیلم کودک و برنامه ریزی دقیق، فیلمسازان این رویداد به اهمیت ساخت فیلم کودک و نوجوان بیش از پیش افتخار کرده و بدین گونه فیلم سازان بیشتری برای ساختن آثار سینمای کودک ترغیب شوند.
تقدیر ویژه از بازیگران حاضر در آثار سینمایی کودکان و نوجوانان، برپایی مراسم درخور توجه برای رونمایی از آثار در جشنواره و معرفی درست فیلم های ایرانی بخش مسابقه در قالب برنامه های مختلف رسانه ای، می تواند عیار سینمای کودک را ارتقاء بخشد؛ مسئله مهمی که در سال های اخیر در هیاهوی صرفا برپایی تشریفاتی جشنواره به دست فراموشی سپرده شده است.
سی و یکمین جشنواره بین المللی فیلم های کودکان و نوجوانان به دبیری علیرضا رضاداد 8 الی 14 شهریور 97 در شهر اصفهان برگزار می شود.


http://www.sepahannews.ir/fa/News/43087/شاید-و-بایدهای-هیات-انتخاب-جشنواره-فیلم-کودکان-و-نوجوانان
بستن   چاپ