پیام سپاهان
یوسفی: جهاد دانشگاهی باید پل میان دانشگاه و نیازها باشد
چهارشنبه 17 مرداد 1397 - 14:09:15
پیام سپاهان - نخستین رییس جهاد دانشگاهی اصفهان گفت: دانشگاهی که تنها نقش آموزشگری را ایفا کند دانشگاه مطلوبی نیست و جهاد دانشگاهی می‌تواند ارتباط میان دانشگاه و نیازهای اجتماعی را پر رنگ‌تر کند.
علی یوسفی- نخستین رییس جهاد دانشگاهی اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا-منطقه اصفهان اظهار کرد: اوایل انقلاب که دانشگاه‌ها به خاطر انقلاب فرهنگی تعطیل شد، شورایی در دانشگاه‌ها تحت عنوان مدیریت جهاد دانشگاهی شکل گرفت که قرار بود دانشگاه‌ها را مدیریت کند. رییس دانشگاه، معاونت‌های دانشگاه و رییس جهاد دانشگاهی نیز که به عنوان نهادی مستقل شکل گرفته بود در آن شورا عضویت داشت.
وی ادامه داد: به هر حال کش و قوس‌های مدیریتی زیادی طی شد. در برخی دانشگاه‌ها مدیر دانشگاه برای خود استقلالی می‌خواست، جهاد دانشگاهی نیز واحدی بود که از نظر اداری عضو دانشگاه نبود اما داخل دانشگاه حضور داشت. در نهایت آنچه به اسم مدیریت جهاد دانشگاهی شکل گرفته بود چندان نپایید و جهاد دانشگاهی از دانشگاه مستقل شد.
معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: من نیز اعتقاد دارم آن شورا برای مدیریت دانشگاه چندان مناسب نبود و جهاد دانشگاهی قرار بود پلی میان دانشگاه و مسائل اجتماعی زده و دانشگاه را از انزوایی که داشت در بیاورد. در آن سال‌ها نیز معتقد هستم چندان تلاش موفقی صورت نگرفت. در کشورهای پیشرفته ارتباط دانشگاه با نیازهای اجتماعی بسیار زیاد است. این طور نیست که خروجی‌های دانشگاه فقط مقاله باشد.
یوسفی گفت: این ارتباط را میان دانشگاه و نیازهای مردمی پیش از انقلاب نداشتیم و بعد از انقلاب نیز آن طور که باید نداریم. حتی واحدهایی که با عنوان ارتباط با صنعت در دانشگاه‌ها تاسیس شده، خیلی کم توانسته به این ارتباط کمک کند. جهاد دانشگاهی دو نگاه کلی داشت، نخست به جنبه‌های فرهنگی انقلاب می‌پرداخت که هنوز هم در این زمینه بارز است.
وی افزود: اما جنبه دیگری که جهاد دانشگاهی داشت و اگر به آن اهمیت می‌داد می‌توانست برای کشور بیشتر مفید باشد، نقش رابط دانشگاه با جامعه است. برای مثال در هنگام جنگ کاری در جهاد دانشگاهی اصفهان مبنی بر تولید پهباد انجام گرفت و بعد به سپاه سپرده شد، که امروز تبدیل به یکی از توانمندی‌های دفاعی ایران شده است. این اقدام دقیقا رابطه‌ای میان نیاز و دانشگاه بود. حتی شاید همه این اتفاق در دانشگاه رخ نداد، اما مجموعه‌ای فراهم شد که رفع آن نیاز را انجام داد.
نخستین رییس جهاد دانشگاهی اصفهان گفت: در همان زمان این پهبادها قابلیت بسیاری پیدا کرده بود و در انتهای جنگ به جایی رسیده بود که نیازی به کنترل از راه دور نداشت. می‌توانست مسیری را طی کرده و ماموریتی را انجام دهد و سپس بازگردد. این تکنولوژی را در آن زمان جهاد دانشگاهی شکل داد. به خصوص در زمانی که به اندازه امروز امکانات مخابراتی وجود نداشت. این فقط یک نمونه موفق است.
یوسفی ادامه داد: جهاد دانشگاهی صنعتی شریف نیز در همان زمان به خاطر دارم اقداماتی را انجام داده بود در رابطه با ساخت یک سری پناهگاه. به هر حال در آن دوره هم در جبهه و هم در شهرهای اصلی کشور نیاز به ساخت پناهگاه وجود داشت. جهاد دانشگاهی در دانشگاه صنعتی شریف پناهگاه‌های علمی و محاسبه شده‌ای ساخته بود که مقاومت قابل قبولی داشت. آن زمان نیاز جامعه این بود و امروز باید جهاد دانشگاهی به نیازهای امروز بپردازد. جهاد دانشگاهی باید پل میان دانشگاه و نیازها باشد.
وی تصریح کرد: مثال دیگری که جهاد دانشگاهی در آن بسیار موفق بود موسسه رویان است. امروز کاری که رویان در زمینه سلول‌های بنیادین انجام می‌دهد جزو کشورهای پیشرو در این زمینه است. رویان امروز یک موسسه پیشرفته است. بسیاری از مردم می‌توانند برای مشکلات بارداری یا شیوه‌های فرزند آوری خود به این موسسه مراجعه کنند.
معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: رویان در زمینه شبیه‌سازی صدر اخبار جهان قرار گرفت. یعنی ایران امروز به مدد رویان و جهاد دانشگاهی به نقطه‌ای رسیده است که چند کشور محدود در دنیا آن تکنولوژی را دارند. اگر این امکان وجود داشت که جهادهای دانشگاهی نقش پل میان دانشگاه و جامعه را ایفا کند، می‌تواند موفقیت‌های ویژه‌ای را کسب کند. در کشورهای توسعه یافته دانشگاهی که تنها متولی آموزش باشد چندان مهم محسوب نمی‌شود.
یوسفی گفت: جهاد دانشگاهی مدیران خوبی نیز به جامعه تحویل داد. اکثر مدیرانی که در جهاد دانشگاهی رشد پیدا کردند در حد وزیر و معاون وزیر فعالیت می‌کنند. معمولا مدیران سالم و با اخلاقی هستند. در سال‌های نخست انقلاب بسیاری از مدیران را جهاد دانشگاهی به بدنه جامعه معرفی کرد.
وی ادامه داد: بعدها این نقش کمتر شد و دانشگاه‌ها همان نقش سنتی خود را بازی کردند. اگر کشور اجازه می‌داد جهاد دانشگاهی پروبال بیشتری بگیرد و نقش ارتباطی بهتری داشته باشد، توفیق بسیار بیشتر از چیزی که امروز داریم داشته باشیم.
نخستین رییس جهاد دانشگاهی اصفهان افزود: دو نظر کلی درباره نهادهای انقلابی وجود دارد. برخی معتقد هستند نهادهای انقلابی برای یک مقطعی بوده‌اند و بعد از فاصله گرفتن از انقلاب باید منحل شده باشند. اما جهاد دانشگاهی قابلیت‌های دیگری پیدا کرد که موجب شد بتواند به حیات خود در این 40 سال انقلاب ادامه دهد.
کد خبرنگار: 13051
انتهای پیام

http://www.sepahannews.ir/fa/News/53709/یوسفی--جهاد-دانشگاهی-باید-پل-میان-دانشگاه-و-نیازها-باشد
بستن   چاپ