پیام سپاهان
/پایان نامه/
عشق در دیدگاه ملاصدرا و علامه طباطبایی
يکشنبه 18 شهريور 1397 - 20:13:03
پیام سپاهان - نتایج یک تحقیق نشان می دهد در بیشتر مسائل، دیدگاه علامه با ملاصدرا تا حد زیادی مشابهت دارد، گرچه ممکن است در برخی مسائل از تعابیر متفاوت استفاده می شود، اما بیشترین اختلاف را می توان در رابطه عشق با علم و شعور و حیات دانست؛ علامه برخلاف ملاصدرا، اصولا میان سریان علم و حیات با سریان عشق و محبت در موجودات ارتباطی نمی بیند.
به گزارش ایسنا – منطقه اصفهان، روشنک السادات درخشانی به "بررسی تطبیقی دیدگاه ملاصدرا وعلامه طباطبایی درمورد عشق و محبت" پرداخت.
مطابق این تحقیق در باب عشق و محبت از اندیشمندان اسلامی از عرفان و اخلاق گرفته تا فلسفه و طب، مطالب متنوع و نظرات ارزشمندی رسیده است. در این میان دیدگاه ملاصدرا و علامه طباطبایی که در علوم مختلف مانندعرفان، فلسفه، تفسیر و دیگر علوم اسلامی صاحب نظر بوده و دارای ایده های خلاقانه هستند، در این رساله مورد توجه قرار گرفته است.
این پژوهش در کلیات معناشناسی لغوی و اصطلاحی عشق و محبت به این نتیجه رسیده که این دو واژه بیشتر از آنکه به حقیقت تعریف شوند، به آثار و پیامدهای آن تعریف شده اند و در هر علمی و نزد هر اندیشمنده ای به فراخور، تعریفی از آن ارائه شده است. 
فصل دوم این مطالعه به دیدگاه ملاصدرا پرداخته است. عشق، ابتهاج‏ به تصور حضور ذاتى تعریف می شود، هم‎چنین عشق را در تمام هستی جاری و ساری می داند، ضمن آنکه بنای سریان عشق در هستی در نزد ملاصدرا بر اساس سریان علم و شعور و حیات در هستی استوار است.
بر این اساس از نظر ایشان محبت بنده به بارى تعالى از روی حقیقت است و عشق مجازی – عشق به مخلوقات- برگشت به عشق حقیقی داشته و آینه تمام نمای عشق حقیقی است و عشق مجازی به نفسانی و حیوانی تقسیم می شود که هر کدام احکام و ویژگی های خاص خود را دارد. 
هم‌چنین شخصی که به خدای تعالی معرفت یافت، به او عشق ورزیده؛ لذا به اطاعت او برمی خیزد. عشق به اولیای الهی مستلزم نوعی مشاکلت و ملائمت نفسانی با آنهاست و خداوند متعال از آنجا که به ذات خود عشق می ورزد؛ به آثار ذاتش، از جمله انسان، عشق می ورزد، اما محبت خاص الهی متعلق به کسانی است که به صفات و فضائل الهی متخلق شده اند.
فصل سوم به دیدگاه علامه طباطبایی پرداخته می شود و نقطه نظرات وی در مسائلی که از دیدگاه ملاصدرا بیان شد، بررسی می شود؛ از تعریف عشق گرفته تا مسائل مربوط به عشق حقیقی و مجازی و داشتن رابطه میان عشق با عبادت، اطاعت و معرفت و نیز مراقبت دل از عشق ورزی به کفار است. این تحقیق به تطبیق نظرات پرداخته می شود.
نتایج این پژوهش نشان می دهد که در بیشتر مسائل، دیدگاه علامه با ملاصدرا تا حد زیادی مشابهت دارد، گرچه ممکن است در برخی مسائل از تعابیر متفاوت استفاده شده باشد، اما بیشترین اختلاف را می توان در رابطه عشق با علم و شعور و حیات دانست. علامه برخلاف ملاصدرا، اصولا میان سریان علم و حیات با سریان عشق و محبت در موجودات ارتباطی نمی بیند.
به گزارش ایسنا؛ این پایان نامه با راهنمایی رحمت الله شریعتی در دانشگاه آزاد اسلامی نجف آباد دفاع شد.
انتهای پیام

http://www.sepahannews.ir/fa/News/62427/عشق-در-دیدگاه-ملاصدرا-و-علامه-طباطبایی
بستن   چاپ