پیام سپاهان
محرم در دارالمومنین
سه شنبه 20 شهريور 1397 - 15:10:46
پیام سپاهان - کاشان- خطه کاشان که در درازای تاریخ به دارالمومنین شهره شده، مردمانش به عنوان یکی از مهمترین خاستگاه های شیعه همواره در امور دینی و مذهبی پیشتاز بوده و امسال نیز با سیاه پوش کردن سیمای شهر به استقبال ماه پیروزی خون بر شمشیر شتافتند.
به گزارش ایرنا، کاشانی ها همواره ارادتی ویژه به اهل بیت عصمت و طهارت (ع) داشته و گذشت سده ها منجر به گسست این دلبستگی و وابستگی قلبی، فکری و اعتقادی ژرف نشده چنان که این شهرستان 365 هزار نفری در 200 کیلومتری شمال اصفهان هم اکنون نزدیک به 700 هیئت مذهبی دارد که بیش از 450 هیئت با مجوز و به همین تعداد مداح در آنها فعالیت می کنند.
شاید از این رو آئین های ماه محرم و صفر در کاشان گوناگونی دارد که کمتر در سایر نقاط به چشم می خورد و پیوند عمیق فرهنگی مردم منطقه و فرهنگ عاشورایی را به نمایش می گذارد.
این درهم تنیدگی فرهنگی چنان است که دسته چاووش عزا با گذشت یک هزار و 379 سال از واقعه عاشورا همچنان در آخرین روز ماه ذی ‌الحجه به عنوان نخستین دسته عزاداری راهی بازار مرکزی شهر می شود تا مردم کاشان را از فرا رسیدن ماه محرم الحرام آگاه کند.
مجلس های عزاداری در کاشان از شب نخست محرم به جد آغاز می شود و هر روز یکی از هیئت های عزاداری بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته می تواند در بازار حضور یافته و به برگزاری آئین سوگواری حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) و 72 تن از یاران ایشان بپردازد.
سوگواری محرم و صفر در دیار کاشان اما به اینجا ختم نمی شود و با آئین های ویژه ای همراه است که از جمله می توان به سقایی، نخل گردانی، توزیع نذری، شمع زنی و نذر نان عباسعلی اشاره کرد.
افراد که به طور معمول در عنفوان جوانی با برگزاری آئینی خاص به سقایی می رسند، در قالب چهار دسته در دهه نخست محرم با بستن لنگی به کمر، انداختن مشک سقایی بر دوش و جام‌های فلزی به دست در بازار کاشان بین عزاداران حضور یافته و سوگواران را به یاد لب تشنه علمدار کربلا سیراب می کنند.
توزیع انواع خوراکی ها و نوشیدنی های نذری در ماه های محرم و صفر به ویژه پختن نانی در روز تاسوعا با نام نان عباسعلی از دیگر آئین های عاشورایی کاشانی ها است.
چند گام مانده به غروب روز تاسوعا، آئین شمع‌زنی با روشن کردن 72 شمع به تعداد یاران با وفای حضرت امام حسین (ع) در 40 باب مسجد و زیارتگاه به یاد 40 منزل اسرای کربلا با حضور جمع قابل توجهی از پیروان فرهنگ عاشورایی به ویژه با استقبال بانوان کاشانی برگزار می ‌شود.
همچنین برگزاری آئین نخل‌برداری که نمادی از تشییع پیکر پاک حضرت سید الشهدا (ع) می باشد، در روز عاشورا با پنج نخل سرپره، فین، باغ، کلهر و باباشرف به طور ویژه با حضور پرشور و اعتقاد خاص خیل عزاداران صورت می گیرد.
سوگواری گرچه در روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی به اوج خود می رسد اما پس از دهم محرم همچنان محفل ها در کاشان تا شب شانزدهم ادامه می یابد که به شب شش امام حسین (ع) معروف است.
محرم اما برای کاشانی ها به مرکز شهر محدود نمی شود؛ چنان که رئیس اداره تبلیغات اسلامی این شهرستان از اعزام 70 نفر روحانی و مبلغ به روستاها خبر داد.
حجت الاسلام سید عبدالصاحب حسینی به خبرنگار ایرنا گفت: 80 نفر روحانی و مبلغ دینی نیز با هدف تبیین فلسفه قیام عاشورا به نقاط کم برخوردار در استان های لرستان، کرمان، کهکیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، خوزستان و هرمزگان اعزام شدند.
به گفته وی زیارت عاشورا، جزء خوانی قرآن کریم، ترویج اقامه نماز جماعت، تبیین دستاوردهای ارزشمند نظام و جنبه های گوناگون هشت سال ایستادگی در برابر مستکبران، برگزاری حلقه های معرفتی، نشست های تفسیری شیوه های مقابله با جنگ نرم، جریان های انحرافی و آشنایی مردم با شرایط جهان اسلام از جمله فعالیت روحانیون اعزامی در ماه های محرم و صفر سال 1397 است.
به گزارش ایرنا، قیام تاریخی و شهادت حضرت امام حسین (ع) به همراه 72 از یاران با وفای ایشان در بیستم مهر سال 59 هجری شمسی (دهم محرم الحرام سال 61 هجری قمری) به دست سپاهیان یزید در صحرای کربلا سالانه از سوی شیعیان، پیروان و ارادتمندان از سایر ادیان و مذاهب در ایران و سایر نقاط جهان با برگزاری آئین های عزاداری ویژه ای گرامی داشته می شود.
6136/8123

http://www.sepahannews.ir/fa/News/62584/محرم-در-دارالمومنین
بستن   چاپ