پیام سپاهان
محرم در کهن دیار فریدن
چهارشنبه 28 شهريور 1397 - 11:23:55
پیام سپاهان - اصفهان - سوگواری مردم متدین فریدن در ماه محرم با آیین ها و آداب خاصی همراه است که برخاسته از باورها و اعتقادات دینی اهالی این شهرستان استان اصفهان است.
به گزارش ایرنا؛ آیین ها و شعائر عاشورایی در شهرهای مختلف، نمود باورها و اعتقادات دینی مردمان این مناطق است، در گوشه و کنار پر رمز و راز جماسه حسینی، از دیرباز تاکنون هر دیاری به سبک و سیاق خاص خود به سوگواری پرداخته است.
محرم؛ این عرصه شور و شعور علاوه بر پوسته نخست آن یعنی عزاداری؛ در بردارنده گنجینه عظیمی از حقایق فرهنگی و تاریخی است.
ماه محرم در کهن دیار فریدن نیز ، آداب و رسوم خاص خود را داشته است.
سیاه پوشان نخستین مرحله از آداب عزاداری در این منطقه است، چند روز مانده به محرم پرچم ها و بیرق های سیاه از در و دیوار شهر آویخته می شود، مردم مساجد و حسینیه ها را برای برگزاری مجلس عزا آماده می کنند، خیمه ها و تکایا در معابر و خیابان ها برپا و آواها و نغمه های عاشورایی به گوش شهر مهمان می شود.
سوگواری در فریدن از شب اول محرم آغاز می شود و به طور مستمر در طول دهه نخست این ماه ادامه می یابد، در این مدت هر یک از هیات های عزاداری شهرستان با استقرار در یک حسینیه به عزاداری می پردازند، پخت انواع غذاهای نذری و پذیرایی از عزاداران حسینی نیز از همان روزهای آغازین دهه نخست محرم در مساجد، تکایا، منازل، رستوران ها و معابر شروع می شود.
در دهه نخست محرم زیارت عاشورا با دعوت از کارشناس دینی به صورت نوبتی در سطح تمام مساجد شهر بر گزار می شود که با استقبال پر شور مردم همراه است.
همایش شیرخوارگان حسینی نیز همزمان با سراسر جهان در نخستین جمعه ماه محرم با شرکت گسترده مادران و نونهالان برگزار به صورت متمرکز در مسجد صاحب زمان(عج) مرکز شهرستان برگزار می شود.
از دو روز مانده به روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی دسته ها و هیات های عزادارای حرکت خود را در سطح خیابان ها و معابر آغاز می کنند.
گردهمایی هیات های مذهبی شهرستان فریدن در جوار بقعه متبرکه عارف بزرگ فریدن،شیخ ابوسلیمان دارانی در روز هفتم نیز از دیگر برنامه های ویژه محرم در فریدن است.
روزهای تاسوعا و عاشورا در فریدن تجلی شور عظیم حسینی است، گردهمایی بزرگ هیات های مذهبی شهرستان در عصر تاسوعا و حرکت تمام هیات ها به سمت مزار شهدای شهرستان یکی از آیین های کهن مردم فریدن در محرم است.
در این آیین، تمامی هیات های عزاداری پشت سر هم حرکت می کنند و با رسیدن به گلستان شهدا به مقام شامخ شهیدان و در گذشتگان ادای احترام می نمایند، علمداران هیات ها با رسیدن به گلزار شهدا به سمت قبور مطهر شهدا می چرخند و با خم کردن علم به طور نمادین ارادت خود را به مقام شهدا نشان می دهند.
این مراسم هر ساله با اجتماع عظیم مردم فریدن و مسافران شهرهای همجوار همراه است و تا غروب تاسوعا ادامه می یابد.
فریدن در روز عاشورا؛ غرق در ماتم و عزا می شود، از سال های دور تا به امروز رسم بر این بوده که در این روز تمام هیات ها و دسته های عزاداری پرچم ها، نمادها، علم ها و تجهیزات خود را با نظم خاص و زیبایی به حرکت در می آورند ، در این مراسم که همه ساله در بلوار اصلی مرکز شهرستان برگزار می شود، حرکت گروه تعزیه خوان ها با پوشش شخصیت های مختلف واقعه عاشورا، حرکت بزرگ ترین و طولانی ترین هیات عزاداری شهرستان، حرکت نمادین کاروان کربلا، گهواره حضرت علی اصغر(ع) و گاری شیر گریان صحنه های خاصی را رقم می زند.
مراسم ویژه روز عاشورا در فریدن قدمت دیرینه دارد، این مراسم در سال های دور به این نحو برگزار می شده است که تمامی دسته جات با ورود به محوطه نیروی انتظامی شهرستان مورد اسقبال و پذیرایی قرار می گرفتند و از درب دیگر به سمت مساجد خارج می شدند.
این مراسم امروزه با کمی تغییر همچنان پرشور و باشکوه برگزار می گردد؛ به این صورت که همه هیات های عزاداری در ساعت های منتهی به ظهر عاشورا با عبور از بلوار اصلی شهر به سمت مساجد و تکیه های خود رهسپار می شوند.
توقف هیات ها در جوار منازل خانواده های داغ دیده برای تسلیت و نثار فاتحه به روح درگذشتگان آن ها، هم چنین پذیرایی از عزاداران ، قربانی جلوی هیات برای تبرک و نذر نیز در طول حرکت دسته ها در مسیرهای مختلف انجام می شود.
از نکات قابل توجه روز عاشورا در فریدن پخت و توزیع گسترده انواع غذاهای نذری است؛ به طوری که به طور تقریبی تمامی مردم و مسافران ورودی از این غذاها تناول می کنند و کسی در این روز به تهیه و طبخ غذا در منزل مشغول نیست، پخت گسترده حلیم نیز در صبح تاسوعا و عاشورا یکی دیگر از رسوم مردم فریدن در این ماه است.
یکی از ویژگی های منحصر به فرد عزاداری ها در فریدن؛ اصالت و محتوای غنی نوحه ها، ریتم و ضرب طبل هاست؛ به طوری که پس از گذشت سال ها هنوز انواع خاصی از سینه زنی و زنجیر زنی معروف به سه ضرب در میان هیات ها دیده می شود که جذب گردشگر مذهبی برای تماشای این آئین ها را نیز در پی داشته است.
حرکت دسته ها در روز عاشورا با اقامه نماز ظهر پایان می یابد و چند ساعت بعد مراسم شام غریبان آغاز می شود.
این آیین قدیمی از جمله برنامه هایی است که حتی در سردترین فصول سال نیز با شرکت چشمگیر عزاداران حسینی همراه است.
در مراسم شام غریبان، هیات های عزاداری به ساده ترین شکل و تنها با در دست داشتن شمع با زمزمه نوحه های سوزناک به خیابان ها می آیند و با حرکت از جوار آرامگاه شیخ ابو سلیمان دارانی آهسته می گریند و بر سینه می زنند.
به این ترتیب یک دهه سوز و گداز عاشورایی در فریدن به پایان می رسد و پس از آن نیز محافل و مجالس عزا و نیز تعزیه خوانی به صورت پراکنده در مساجد و حسینیه ها ادامه می یابد.
مردم روستاها و شهر دامنه فریدن نیز با برگزاری برنامه ها و آیین های مشابه به عزاداری می پردازند.
روز شمار محرم در فریدن؛ سراسر نمایش دلدادگی و ارادت عاشقان حسینی به سرور و سالار شهیدان است، محرم این معرکه شگفت آمیز در این شهرستان سال هاست از شعاع دل ها جوشش آغاز می کند و تا مرز جاودانگی تکرار می شود.
فریدن با 2 شهر و 28 روستا و با جمعیت بیش از 49 هزار نفر در 140 کیلومتری غرب استان اصفهان واقع است.
/6026/9861

http://www.sepahannews.ir/fa/News/65293/محرم-در-کهن-دیار-فریدن
بستن   چاپ