پیام سپاهان
خوشحالی کشاورزان اصفهانی از سخاوت آسمان
پنجشنبه 20 دي 1397 - 13:14:58
پیام سپاهان - اصفهان- باران آمد و نغمه های سرد زمستان را بر گونه های پهن دشت اصفهان به ویژه غرب این استان سرود و طرح لبخند را بر اهالی و کشاورزانش نشاند، دیاری که چند روزی است از سخاوت آسمان می گویند و از طراوت برف و باران بهره مند شدند.
به گزارش ایرنا، در 2 سال اخیر مردم شهرستان های استان اصفهان به دنبال استمرار خشکسالی و کاهش چشمگیر نزولات جوی با افت شدید منابع آبی دست و پنجه نرم می کنند که این مساله کشاورزی این منطقه را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
اما سخاوت زمستان در روزهای پر تلاطم کم آبی به ویژه در 48 ساعت گذشته موجی از خوشحالی و مسرت را در بین اهالی شهرستان های غرب استان به وجود آورده است.
پس از فعالیت سامانه بارشی اخیر که در اغلب نقاط غرب استان به شکل بارش برف بود امروز پنجشنبه مناظر خارق العاده طبیعت برفی چشم هر بیننده ای را خیره می کند.
اکنون چشم اندازکوهستان های پرصلابت غرب استان، حظ بصری زمستان را دوچندان کرده تا دست ها به نشانه شکرگذاری به سوی آسمان نیلگون روانه شود.
یک کارشناس کشاورزی در این خصوص به ایرنا گفت: بارش برف موجب غنی شدن سفره های زیر زمینی از ذخائر موجود می شود.
محمود ناظمی افزود: تاثیر بارش برف در مناطق کوهستانی و ارتفاعات بر بخش کشاورزی بیشتر است چرا این برف به دلیل وجود هوای سرد، به طور معمول با تاخیر ذوب می شود و برای استفاده در فصول گرم تر ذخیره خواهد شد.
به گفته کارشناسان هواشناسی مجموع بارش ها ی داران (مرکز فریدن) در سال زراعی جاری تاکنون 156.8 میلی متر بود که در مقایسه با میانگین بلند مدت مشابه 24.4 میلی مترافزایش داشته است.
همچنین مجموع بارش ها در فریدونشهر تاکنون 259.5 میلی متر بوده که در مقایسه با میاگین بلند مدت مشابه 18.3 میلی متر افزایش داشته است.
مجموع بارش ها در چادگان تاکنون 158.3 میلی متر بوده که در مقایسه با میانگین سال گذشته 24.5 میلی متر افزایش داشته است.
با این وجود به گفته مدیرکل هواشناسی استان اصفهان به رغم دریافت بارش‌های بالاتر از نرمال درسه ماه گذشته، به‌ دلیل کاهش شدید بارش در سال زراعی گذشته، این بارش ها تأثیر قابل ملاحظه ای بر ذخایر آبی استان نداشته است.
حمیدرضا خورشیدی در گفت و گو با ایرنا، افزود: بررسی وضعیت بارش در بازه‌ های زمانی 15 ماهه و 27 ماهه از لحاظ آب‌شناسی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و بیانگر کاهش بارش در بیشتر شهرستان‌ های استان است.
وی با بیان اینکه بارش‌ های پاییز امسال، تاثیر محسوسی در کاهش تنش ناشی از خشکسالی نداشته است ، افزود: محاسبه وضعیت خشکسالی با شاخص SPEI در دوره‌های 12 و 36 ماهه تا پایان آذر ماه 97 بیانگر درگیری بیشتر مناطق استان در شرایط خشکسالی شدید و بسیار شدید است.
به گفته وی شرایط آبگیری سدها و منابع آبی استان از اواخر اسفندماه مهیا می شود.
خورشیدی افزود: باتوجه به اینکه بارش‌ ها در مناطق غربی و سرچشمه های آبی زاینده‌رود، بیشتر به‌صورت جامد و پوشش برف بوده همچنین به‌دلیل میانگین دمای کمتر از نرمال، روانابی برای ورودی به منابع آبی شکل نگرفته است.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان اظهارداشت: آخرین خروجی مدل‌ های پیش‌بینی فصلی، نشان دهنده بهبود وضعیت بارش‌ ها از دهه دوم دی ماه تا دهه اول بهمن‌ماه، به‌ویژه در مناطق جنوب‌ غرب و غرب استان است که این بارش ها بیشتر به شکل برف خواهد بود.
وی با اشاره به این که از اواسط بهمن تا ماه اسفند ‌بتدریج با کاهش بارش نرمال ماهانه مواجه خواهیم بود، اضافه کرد: در مجموع میزان بارش در زمستان 97 در حد نرمال و متمایل به کمتر از نرمال پیش‌بینی می‌شود.
فرماندار فریدن در گفت و گو با ایرنا تصریح کرد: بر خلاف تصور عموم، فریدن با کاهش شدید منابع آبی مواجه؛ و شهرت آبخیز بودن این منطقه رنگ باخته است.
سید تقی معین الدینی با بیان این که منابع آبی منطقه به دلیل استمرار خشکسالی و کاهش شدید نزولات جوی با چالش جدی رو به رو شده است، افزود: در سال جاری از 30 هزار هکتار مزارع این شهرستان تنها حدود 15 هزار هکتار زیر کشت رفته است.
نماینده عالی دولت در شهرستان با اشاره به پیشینه شغلی مردم منطقه در بخش کشاورزی، افزود: افت منابع آبی درآمد زایی مردم این منطقه را با مشکل رو به رو کرده است.
به گفته مسوولان امر در زمان حاضر 70 روستای شهرستان های فریدن، فریدونشهر، چادگان و بوئین میاندشت با مشکلات کمبود آب روبرو است و آب آشامیدنی 30 روستا با تانکر تامین می ‌شود.
گرچه اکنون مشکلات کیفی و کمی آب با نصب دستگاه های نیترات زدا، آبرسانی سیار و اضافه کردن چاه جدید به شبکه های آبرسانی به طور موقت برطرف شده است، اما حقیقت آن است که افت شدید منابع آبی محلی به زودی موجب افزایش بیشتر سطح نیترات خواهد شد.
مردم این شهرستان ها امیدوارند با استمرار بارش ها و بهبود وضعیت سفره های زیر زمینی بخشی از مشکلات مربوط به آب آشامیدنی و کشاورزی این مناطق حل شود.
بنا به گفته کارشناسان هواشناسی بیشترین بارش سال زراعی جاری تا اکنون به میزان 279.4 میلی متر در سمیرم ثبت شده که در مقایسه با سال گذشته 68.8 درصد افزایش داشته است.
گزارش های هواشناسی حاکی از آن است میانگین حسابی میزان بارندگی سال جاری استان تا اکنون نسبت به میانگین بلند مدت دوره مشابه 43 درصد افزایش داشته است. همچنین میانگین بارندگی سال جاری استان از اول مهر امسال تا امروز 20 دی ماه، 98.5میلی متر بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 88.5 میلی متر افزایش داشته است.
کاهش بارش در سال های زراعی قبلی در حوضه آبریز فلات مرکزی ایران که زاینده رود بزرگترین رودخانه آن به شمار می رود، باعث شده تا میزان آب ورودی به سد زاینده رود به حداقل خود برسد و امکان تخصیص آب برای کشت کشاورزان غرب و شرق اصفهان وجود نداشته باشد.این رود بزرگترین رودخانه منطقه مرکزی ایران است که از کوه‌های زاگرس مرکزی بویژه زرد کوه بختیاری سرچشمه گرفته و در کویر مرکزی ایران به سمت شرق پیش می‌ رود و به تالاب گاوخونی در شرق اصفهان می ‌ریزد.
شهرستان های فریدن با بیش از 49 هزار نفر جمعیت، فریدونشهر با 35 هزار نفر جمعیت، چادگان با 32 هزار نفر و بوئین میاندشت با بیش از 24 هزار نفر به ترتیب در 140، 180، 110 و180 کیلومتری غرب استان اصفهان قرار دارند.
6026/9861

http://www.sepahannews.ir/fa/News/83890/خوشحالی-کشاورزان-اصفهانی-از-سخاوت-آسمان
بستن   چاپ