پیام سپاهان
راهکار جست و جوی موانع توسعه کشور بازخوانی تاریخ است
پنجشنبه 20 دي 1397 - 19:21:03
پیام سپاهان - کاشان - مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان گفت: مطالعه تاریخ ضروری است چرا که به ما کمک خواهد کرد تا موانع توسعه یافتگی را جست و جو کنیم.
به گزارش ایرنا، فریدون الهیاری روز پنجشنبه به مناسبت نکوداشت سالگرد شهادت امیرکبیر در موزه باغ فین کاشان با گرامیداشت یاد و نام میرزا محمدتقی خان فراهانی افزود: برنامه امروز پیوندی بین برخی مفاهیم و گزینش های جدید سرزمینمان با گذشته تاریخی برای جست و جوی رگه های توسعه در کشور است.
وی بیان کرد: دوران قاجار غروب دیوانسالاری ایران بود و در این دوره ناکارآمدی سیاسی نمود پیدا کرد که بازخوانی تاریخ با نگاهی متفاوت، ضرورت جست و جوی توسعه نیافتگی کشور را پس از آن زمان مشخص می کند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان اضافه کرد: نوسازی و اصلاحات در کشور از زمانی آغاز شد که متوجه شدیم، توانایی ایستادگی در برابر توسعه یافتگی و فناوری را نداریم.
وی یادآور شد: همان زمان گروهی مخالفت با توسعه را به بهانه لطمه وارد شدن به دین در پیش گرفتند، گروهی الگو گیری از غرب و توسعه حتی به بهانه از دست دادن دین را پیگیر بودند و برخی اندیشه ها مانند امیرکبیر نیز فناوری و توسعه همراه با دین و سنت را معنی می کردند.
الهیاری عنوان کرد: امیرکبیر با آگاهی از آماده سازی بستر اجتماعی در راه توسعه گام برداشت و راه اندازی دارالفنون از جمله این بسترسازی بود.
وی با اشاره به کم توجهی ها در شناساندن شخصیت ها افزود: امیرکبیر جهان و ایران را می شناخت و این آگاهی دلیل دید و اندیشه توسعه یافتگی در وی بود؛ ما نیز با مطالعه تاریخ و شناخت این شخصیت های برجسته می توانیم در راه توسعه گام برداریم.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کاشان نیز در ادامه یاد آور شد: این خطه میراثی در دل کویر است که با بزرگانی مانند امیرکبیر زینت گرفته و افزایش 15 درصدی گردشگران در هفت ماهه سال جاری حکایت از آگاهی جهانیان به وجود این ظرفیت ها است و نامگذاری 20 دی، به عنوان روز ملی توسعه نیز در این راستا اقدامی برجسته است.
** کشور فاقد نظریه پردازان توسعه است
استاد دانشگاه و فعال اجتماعی، سیاسی گفت: نظریه پرداز توسعه در کشور نداریم و بیشتر، نظریه پردازان توسعه نیافتگی هستند که تنها به چرایی ایران توسعه نیافته اشاره می کنند اما در مورد چگونگی توسعه بحث نمی کنند.
محسن رنانی افزود: پویش توسعه ملی نیز با هدف مشخص کردن مسیر توسعه، اندیشه نگاری توسعه و ایجاد نخبگان گفتمانی راه اندازی شده است.
وی بیان کرد: دولت ها برای برنامه ریزی توسعه به پول نیاز دارند و 70 سال پس از سیاستگذاری مستقیم در توسعه با توجه به محدودیت منابع، جامعه مدنی باید به تدریج متولی امر توسعه در کشور شود.
استاد دانشگاه و فعال اجتماعی، سیاسی اضافه کرد: امروز در نقطه تاریخی قرار داریم و گفت و گوهایی مانند اولویت توسعه فرهنگی یا اقتصادی، آزادی سیاسی یا آزادی اقتصادی باید در بیش از 150 سال پیش انجام شده و پایان می یافت تا به یک گفتمان ملی توسعه رسیده باشیم.
وی برخی مناقشه های سیاسی بی نتیجه و اندیشمندان و نخبگان درگیر نقد این مناقشه را یادآور شد و عنوان کرد: با وجود همه مسائل راه و نماد درستی انتخاب شده اما در بین نخبگان، اندیشه ورزان، پژوهشگران و کنشگران توسعه باید اجماع به وجود بیاید.
رنانی افزود: 70 سال از برنامه ریزی توسعه سپری شده اما هنوز الگویی نداریم و برنامه های توسعه به آرزوها و منویات سیاستمداران و مسوولان محدود بوده و هر دولتی برنامه های توسعه ویژه خود رت پیگیری کرده است.
وی ادامه داد: امروز نیازمند یک الگو در حوزه سیاستگذاری توسعه هستیم و این رخ نخواهد داد، مگر اینکه نخبگان کشور به یک گفتمان ملی توسعه دست یابند زیرا به زودی دولت ها دست نیاز بسوی نخبگان دراز خواهند کرد و به واقع ما نیز چیزی نداریم.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: نخبگان اقتصادی دستشان پر از اختلاف، ادعا و الگوهای متعارض است و پیش از آنکه مجبور به ارائه برنامه باشیم باید فرصت گفت و گو داشته باشیم و به الگوی برآمده از گفتمان ملی نخبگان در حوزه توسعه دست یابیم.
وی یادآور شد: بر این اساس از یک سال و نیم گذشته در دانشگاه تربیت مدرس گفتمان های توسعه راه اندازی شده است.
** امیرکبیر 2 سده پیش توسعه را درک کرد
رییس پژوهشکده اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس نیز گفت: محور قرار گرفتن توسعه، بسترساز بروز خلاقیت و نبوغ بشری است که این مهم را امیرکبیر 200 سال پیش درک کرده بود.
عباس عصاری آرانی افزود: دانایی و دانشی که در انسان تجلی پیدا می کند، به خلاقیت منجر و تمدن جدید ایجاد توسعه را به وجود می آورد که در 2 سده گذشته در این مسیر تلاش های بسیار انجام و حتی جان هایی نیز فدا شده که یکی از بزرگترین فداکاری ها و جوانمردی ها، حرکت میرزا محمدتقی خان فراهانی مشهور به امیرکبیر بود.
وی بیان کرد: مفاهیم متفاوتی در این سال ها از توسعه شکل گرفته و حرکت هایی که در آن نقطه آغازین مشاهده می شود، همچنان بر تارک این کشور می درخشد.
رییس پژوهشکده اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس اضافه کرد: برای پی بردن به اهمیت امیرکبیر، تنها راه اندازی دارالفنون کافی است که 289 نفر از دانش آموختگانش در اثر نهالی که امیرکبیر کاشت، به صدارت رسیدند که 28 نفر آنها وزیر آموزش و پرورش بودند.
به گزارش ایرنا، در ادامه این آیین افزون بر گلباران محل شهادت امیرکبیر از لوح و تمبر یابود 20 دی، روز ملی توسعه نیز رونمایی شد.
باغ تاریخی فین دوره صفوی به عنوان یک تفرجگاه و مرکزسلطنتی در کاشان بنا نهاده شد که آخرین روزهای زندگی در تبعید امیرکبیر و در نهایت قتلش را در 20 دی 1230 شمسی در حمام این باغ شاهد بود.
توطئه درباریان منجر به این رویداد تاریخ معاصر ایران در باغ فین کاشان بود؛ پیکر میرزا محمدتقی خان فراهانی در نهایت با تلاش همسرش در کربلا به خاک سپرده شد.
امیرکبیر زاده 1186 هزاوه اراک و تاسیس مدرسه دارالفنون، سر و سامان دادن به ارتش، انتشار روزنامه وقایع اتفاقیه، رسیدگی به وضع مالیه، حذف القاب و عناوین، اصلاحات اجتماعی، ایجاد قراولخانه، اصلاح وضع چاپارخانه دولتی و فرمان اعدام سیدعلی محمد باب از جمله اقدام های مهم در دوره 39 ماهه صدارتش در دوره ناصر الدین شاه قاجار بود.
6136/8123

http://www.sepahannews.ir/fa/News/83932/راهکار-جست-و-جوی-موانع-توسعه-کشور-بازخوانی-تاریخ-است
بستن   چاپ