پیام سپاهان
تنها راهکار کنترل سیلاب، حفظ منابع طبیعی است
دوشنبه 19 فروردين 1398 - 23:29:59
پیام سپاهان - سمیرم، اصفهان- رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سمیرم گفت: راهکار اصلی و قطعی کنترل سیل و سیلاب، حفظ و حراست از مراتع و منابع طبیعی است.
عزّت الله مرادی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به وقوع سیل و بارش های کم سابقه اخیر در کشور پس از یک دهه خشکسالی افزود: علاوه بر حفظ مراتع و پوشش گیاهی، اجرای طرح های آبخیزداری نیز در کنترل سیل و روان آب ها، موثر است.
وی خاطرنشان کرد: سمیرم به عنوان منطقه ای کوهستانی با تپه ها، دامنه ها و دره های شیب دار متعدد، از مناطق مهم حوضه بزرگ آبریز کارون محسوب می شود.
به گفته مرادی، دو آبریز بزرگ خِرسان در منطقه "آب ملخ" که از بهم پیوستن رودخانه های ماربُر، سیستان و تنگاب در جنوب سمیرم تشکیل می شود و آبریز "سولگان-ونک" در غرب سمیرم، هر دو از منطقه ما خارج و وارد حوضه آبی کارون و استان چهارمحال و بختیاری می شوند.
وی با بیان اینکه، متوسط سالانه خروجی آب از این آبریزها2 تا 3 میلیارد مترمکعب است که از دسترس استان اصفهان و سمیرم خارج می شود، افزود: در بارش های هفته اول و دوم فرودین، با سیلابی شدن، تخریب پل ها و درختان حاشیه در مسیر این رودخانه ها، شاهد افزایش خروج این حجم آب از منطقه هستیم.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سمیرم با تاکید بر اهمیت آبخیزداری اظهار داشت: در بارش های بهاره امسال، افزون بر 14 میلیون مترمکعب آب در سفره ها و منابع زیر زمینی سمیرم ذخیره شد.
وی با یادآوری سرریز تعدادی از بندها در بارش های اخیر گفت: 54 میلیون مترمکعب روان آب و سیلاب نیز توسط بندهای آبخیز در جای جای سمیرم در این مدت ذخیره شد.
مرادی در باره 2 دلیل عمده در ایجاد سیل جاری تصریح کرد: نخستین عامل شدت بارش، بعد از سال ها خشکسالی و کم آبی با دور برگشت های100 تا 400 ساله بود که روان آب های زیادی را ایجاد کرد و عامل تخریب شد.
وی عامل دوم را تخریب و نابودی گسترده جنگل ها، پوشش گیاهی و مراتع عنوان کرد و گفت: لُخت شدن زمین از پوشش گیاهی، ایجاد فرسایش خاکی و بادی، سیلابی شدن مناطق مختلف کشورمان را به دنبال داشت.
وی که سال ها در استان های شمالی کشور مانو کشور افریقای جنوبی، تحقیق ها و تجربه های متعددی در زمینه منابع طبیعی کسب کرده است، افزود: سیلاب امروز همراه با گل و لای که در حقیقت حامل خاک غنی و حاصلخیز است، ضربه ای جبران ناپذیر به طبیعت و آب و خاک کشور وارد می کند.
رییس اداره منابع طبیعی سمیرم، یکی دیگر از عوامل تشدید خسارت سیل بهاره را تغییر کاربری های غیراصولی اعلام کرد و افزود: این موضوع بویژه با تصرف در مسیر ایلراه های عشایری، احداث جاده ها، ریل راه آهن و تغییر و تخریب سایر زیرساخت ها که به نوعی دست اندازی به ساختار طبیعی طبیعت محسوب می شود، باعث شدت گرفتن جریان سیل و بیشتر شدن حجم تخریب ها شد.
مرادی گفت: حادثه سیل اخیر نشان می دهد که هرچه به قوانین طبیعت احترام بگذاریم، خود و نسل های بعدی نیز از این موضوع منتفع خواهیم شد.
وی ادامه داد: باید در حد توان خود از طبیعت و پوشش آن بهر برداری کرد و از تعادل خارج نشد.
مرادی گفت: آنچه اتفاق می افتد بلای طبیعی نیست بلکه حادثه طبیعی است، زیرا طبیعت کار خود را می کند و راه خود را می رود بنابراین، حادثه ای که روی می دهد با دست اندازی انسان به همان طبیعت ایجاد شده است.
وی توضیح داد: زمانی که چندین سال به اصول منابع طبیعی بی توجه باشیم برآیند آن این می شود که طبیعت فریاد می زند که با من درست رفتار کنید و امروز نیز سیل خروشانی را که شاهدیم در واقع همان فریاد طبیعت است که در سال های اخیر، آرام بوده و ما هر بلایی را که خواسته ایم، بر سرش آورده ایم.
وی رودخانه را به مثابه "خانه رود" عنوان کرد و افزود: طبیعی است که وقتی ما به حریم و بستر رود بی توجه باشیم و خانه رود را تخریب یا تصرف کنیم، رودخانه نیز روزی، خانه ما را خراب می کند.
مرادی در باره اعتبار هزینه شده منابع طبیعی سمیرم در سال گذشته گفت: سال 97 افزون بر 20 میلیارد ریال در شهرستان سمیرم در این بخش هزینه شد.
وی با بیان اینکه در سفر اخیر استاندار اصفهان به سمیرم مقرر شد40 میلیارد ریال به منظور اجرای طرح های آبخیزداری در این شهرستان اختصاص یابد، تصریح کرد: اگر استانداری نیز60 میلیارد ریال سهم تواقفی خود با سازمان جنگل ها را تخصیص دهد، در مجموع یکصد میلیارد ریال اعتبار به بخش مراتع و منابع طبیعی سمیرم اختصاص داده شده است.
شهرستان سمیرم با چهار محدوده مطالعاتی(دشت) قبر کیخا، سمیرم، وردشت و کُمه جزو حوضه آبریز کارون بزرگ محسوب می شود.
این خطه کوهستانی، دارای 18 هزار هکتار باغ، 17 هزار هکتار زمین زراعی، 455 هزار هکتار عرصه ملی و 330 هزار هکتار مرتع و جنگل های طبیعی است.
شهرستان سمیرم در160 کیلومتری جنوب اصفهان و ضلع شمالی ارتفاعات دنا و زاگرس میانی، واقع شده است.
7147/6027

http://www.sepahannews.ir/fa/News/94726/تنها-راهکار-کنترل-سیلاب،-حفظ-منابع-طبیعی-است
بستن   چاپ