پیام سپاهان
عضومجلس خبرگان رهبری:
فقه الاجتماع به ماهیت زیرساختی مسائل اجتماعی می پردازد
يکشنبه 1 ارديبهشت 1398 - 03:29:23
پیام سپاهان - اصفهان - عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: فقه الاجتماع یکی از انواع فقه های تخصصی است که به ماهیت زیرساختی و عام مسائل اجتماعی می پردازد.
به گزارش ایرنا، حجت الاسلام احمد مبلغی روز پنجشنبه در همایش "فقه الاجتماع" در دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان افزود: فقه الاجتماع مادر قوام بخش و انسجام دهنده همه فقه‌های اجتماعی است؛ تا حیات اجتماعی و ابعاد آن به درستی تحلیل نشود، سایر عرصه‌های اجتماعی نمی‌تواند سامان پیدا کند.
وی اظهار داشت: فقه الاجتماع ناظر بر کنش هایی است که بر اثر ارتباط و روابط بین فردی و اجتماعی ایجاد می شود.
استاد حوزه علمیه قم، فقه الاجتماع را یکی از منظومه ‌های فقه شبکه‌ای قلمداد کرد و گفت: منظومه فقه اجتماعی دربرگیرنده رشته‌هایی از فقه‌های تخصصی است که همه آن‌ها در یک نقطه اشتراک و اتفاق پیدا می‌کنند و آن حیات اجتماعی است.
حجت الاسلام مبلغی، معادل فقه الاجتماع را علم الاجتماع عنوان کرد و گفت: در این راستا باید جامعه شناسان نیز برای بررسی مباحث مربوطه ورود کننند.
حجت الاسلام مبلغی افزود: فقه‌الاجتماع به رفتارهایی که در مناسبات اجتماعی قابل تصور و انجام پیرامون سنن اجتماعی نهادهای اجتماعی، روابط این نهادها با یکدیگر و هویت‌های اجتماعی باشد، می ‌پردازد.
وی بر ضرورت داشتن نظریه پیش از استنباط فقهی تاکید کرد و گفت: ‌باید استنباطات ما مسبوق به تولید دو نظریه شامل تولید نظریه دینی و کلامی، و تولید نظریه فقهی باشد.
** فقه الاجتماع بدنبال احکام مسائل فردی پس از ورود به جامعه است
رییس دفتر تبلیغات اسلامی اصفهاننیز گفت: فقه الاجتماع شاخه ای از فقه مضاف است که به دنبال بررسی، ریشه یابی و اتخاذ احکام مسائل فردی پس از ورود به جامعه است.
حجت الاسلام والمسلمین محمد قطبی افزود: ابتدایی ترین مسائل اجتماعی، رفتارهای فردی است ولی از همین رفتارها می تواند بسیاری از مسائل اجتماعی پدید آید.
وی اظهار داشت: به عنوان نمونه گفتار انسان، وقتی به عرصه بیان می رسد مسائلی را طرح می کند که از جنس اجتماعی است و یا پوشش و لباس به محض حضور در جامعه به عنوان تابلو و رسانه ای عمومی بروز می یابد که مسائل اجتماعی مختلفی را به دنبال می آورد.
رییس دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان، رفتارهای بین فردی را از دیگر مسائل مهم در فقه الاجتماع برشمرد و گفت: این رفتارها از جمله سلام و احوالپرسی، مسافرت رفتن، داد و ستد کردن، همکاری و همراهی می تواند بسیاری از مسائل اجتماعی را موجب شود.
وی خاطرنشان کرد: آیین ها و سنت ها مانند عزاداری های، آیین ازدواج، ترحیم و ... از دیگر مسائل مهم در فقه الاجتماع است که باید بررسی و مدیریت شود.
حجت الاسلام قطبی هدف از برگزاری این همایش را ایجاد زمینه ‌ای برای انگیزش طلاب در عرصه پژوهش و آموزش فقه الاجتماع عنوان کرد و گفت: این برنامه با همکاری گروه تبلیغی فتوح اندیشه دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان برگزار شد.
همچنین مدیر گروه فرهنگی تبلیغی فتوح اندیشه دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی، بحث مدیریت فقهی جامعه در کشور مطرح شد و کم و بیش مورد توجه قرار گرفت؛ اکنون که چند دهه را با مدیریت فقیه بر جامعه پشت سر گذاشته‌ایم، برای دست‌یابی به نگاهی راهبردی ضروری است سال‌های گذشته را به دقت بازخوانی کرده و بایسته‌های انقلاب را در نظر آوریم.
ابراهیم کریمی اظهار داشت: یک نظام مانند نظام جمهوری اسلامی ایران، برآیندی از خرده نظام‌هاست؛ نظام کلان اسلامی با خرده نظام‌های اسلامی محقق می‌شود و نمی ‌توان پذیرفت که گفته شود نظام کلان کشور اسلامی است ولی خرده نظام‌ها هنوز اسلامی نیست.
وی با بیان این که در مدیریت نظام کشور، اگر رویکرد "فقه سنتیِ مساله محور" حاکم باشد گرفتار آفت مشروع سازی می‌شویم، بیان کرد: بین مشروع‌ سازی یک فکر و نظا م‌سازی بر اساس یک اندیشه تفاوت زیادی وجود دارد.
مدیر گروه فرهنگی تبلیغی فتوح اندیشه دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان ادامه داد: در دوران معاصر، فقه‌های مضاف مورد توجه قرار گرفته، عناوینی همچون فقه حکومتی، فقه التربیه، فقه‌الاداره، فقه‌السیاسه و فقه‌الاجتماع برای اشاره به بخش‌هایی از فقه، با رویکردهایی متفاوت به کار می‌رود.
این همایش در ادامه سلسله سمینارهای علمی فقه مضاف، دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان با حضور حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی، عضو مجلس خبرگان رهبری و تعدادی از طلاب احوزه علمیه در سالن اجتماعات دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان واقع در خیابان حافظ برگزار شد.
6994

http://www.sepahannews.ir/fa/News/94980/فقه-الاجتماع-به-ماهیت-زیرساختی-مسائل-اجتماعی-می-پردازد
بستن   چاپ