پیام سپاهان
/پایان نامه/
تاثیر تمرینات توانبخشی ورزشی در زنان مبتلا به «ام‌.اس»
یکشنبه 5 خرداد 1398 - 9:29:10 AM
ایسنا
پیام سپاهان - نتایج یک تحقیق نشان می‌دهد، اجرای تمرینات توانبخشی ورزشی جامع بر روند بهبود بیماران ام اس تاثیرگذار است و موجب بهبود فاکتورهای مرتبط با عملکرد زنان بیمار می‌شود. بنابراین توصیه می‌شود متخصصان از این تمرینات به عنوان یک درمان مکمل در کنار درمان‌های دارویی برای بیماران ام اس استفاده کنند.
  علی اکبر فاضل، دانشجوی کارشناسی ارشد ناپیوسته رشته آسیب‌شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی- حرکات اصلاحی در پایان‌نامه خود به بررسی "تاثیر تمرینات توانبخشی ورزشی جامع شخصی‌سازی شده بر برخی فاکتورهای مرتبط با عملکرد زنان مبتلا به ام اس" پرداخت.
مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) یک بیماری مزمن و ناتوان‌کننده‌ سیستم عصبی است که میلین سیستم اعصاب مرکزی را تخریب می‌کند. شایع‌ترین عوارض این بیماری خستگی، گرفتگی عضلات، لرزش، دوبینی، عدم تعادل و اختلال در راه رفتن است. 
این پژوهش با هدف بررسی اثر 12 هفته تمرینات توانبخشی ورزشی جامع بر برخی فاکتورهای مرتبط با عملکرد زنان مبتلا به ام اس انجام گرفت.
در این تحقیق از میان بیماران زن مراجعه ‌کننده به انجمن ام اس شهرستان شهرکرد، 96 نفر به عنوان نمونه انتخاب و براساس نمره مقیاس ناتوانی جسمانی به سه گروه تقسیم شدند. سپس هر گروه به طور تصادفی به یک گروه تجربی و یک گروه کنترل تقسیم شدند. گروه اول 44 نفر (مقیاس ناتوانی جسمانی کمتر از 4.5)، گروه دوم 26 نفر (مقیاس ناتوانی جسمانی بین 5 تا 6.5) و گروه سوم 26 نفر (مقیاس ناتوانی جسمانی 6.5 به بالا) انتخاب شدند.
در مجموع نمونه‌ها به 6 گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند که برنامه‌ شامل 12 هفته تمرین، هفته‌ای سه جلسه و جلسه‌ای یک ساعت بود. فاکتورهای تعادل ایستا، تعادل پویا، سرعت راه رفتن و استقامت راه رفتن و همچنین فاکتورهای آنتروپومتریکی بیماران قبل و بعد از تمرینات اندازه‌گیری شد. گروه‌های تجربی هر کدام مداخله خاص خود را انجام دادند، در صورتی که گروه‌های کنترل تنها تمرینات کششی دریافت کردند. 
تجزیه و تحلیل داده‌ها، با استفاده از تحلیل کوواریانس و مقایسه زوجی میانگین‌های تعدیل شده انجام شد.
بر اساس نتایج این پژوهش، تمرینات توانبخشی ورزشی جامع موجب بهبود تعادل ایستا و تعادل پویا در هر سه گروه بیماران مبتلا به ام اس می‌شود، اما در بیماران گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده نشد. همچنین سرعت و استقامت راه رفتن در گروه خفیف و متوسط بهبود معناداری یافت، اما در گروه شدید بهبود معناداری مشاهده نشد.
از یافته‌های تحقیق می‌توان نتیجه گیری کرد که اجرای تمرینات توانبخشی ورزشی جامع بر روند بهبود بیماران ام اس تاثیرگذار است و موجب بهبود فاکتورهای مرتبط با عملکرد زنان بیمار می شود. بنابراین توصیه می‌شود متخصصان از این تمرینات به عنوان یک درمان مکمل در کنار درمان‌های دارویی برای بیماران ام اس استفاده کنند.
  این پایان نامه به راهنمایی دکتر نادر رهنما در دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان (خوراسگان) دفاع شد.
 


http://www.sepahannews.ir/fa/News/97567/تاثیر-تمرینات-توانبخشی-ورزشی-در-زنان-مبتلا-به-«ام‌اس»
بستن   چاپ