پیام سپاهان

آخرين مطالب

علم در ايران تبديل به ايدئولوژي شده است اجتماعی

علم در ايران تبديل به ايدئولوژي شده است
  بزرگنمايي:

fiogf49gjkf0d
 محسن رناني، استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان در خانه فيزيک با بيان اينکه گفت‌وگوي ميان رشته‌اي يکي از ضرورت‌هاي جامعه است، اظهار کرد: در ايران ظاهراً در قلمرو علم حضور داريم، اما اين حضور نقطه‌اي است و حضور خطي نداريم، يعني در يک پژوهش ويژه با رشد رو به رو بوده‌ايم ولي به طور کلي در همه علوم نتوانستيم به طور يکسان رشد کنيم. پس پيشرفت نقطه‌اي داريم نه خطي.

وي افزود: حداقل در علم اقتصاد 20 تا 30 سال از قلمرو علم امروز جهان عقب هستيم. گرچه مقالات سال 2015 را مي‌خوانيم و پايان‌نامه‌هايي بر اساس آخرين مطالعات اقتصادي مي‌نويسيم اما قالب و رفتارهايي که داريم متعلق به 20 سال قبل است.

عضو هيئت علمي گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان ادامه داد: رفتار اقتصادي ما از مد افتاده است. يک متدولوژي در برهه‌اي از تاريخ برجسته مي‌شود و در زماني ديگر از مد مي‌افتد. اکنون وضعيت ما اين است که از متدولوژي‌هاي از مد افتاده استفاده مي‌کنيم.

رناني با اشاره به بحث بومي‌سازي در علوم، اضافه کرد: بومي‌سازي بيشتر در علوم اجتماعي و کمتردر علوم طبيعي مطرح است. البته بحث بومي‌سازي مهم است و بايد به آن توجه کرد، چراکه بومي‌سازي يعني ترکيب واقعيت‌هاي موجود با علم سرحدي.

وي تصريح کرد: علم در زمانه حاضر تبديل به ايدئولوژي شده است. همه ما با اين ايدئولوژي به دنبال علم مي‌رويم که خوب است و هيچ‌کس سوال نمي‌پرسد که آيا ممکن است علم بد نيز باشد؟

عضو هيئت علمي گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان با اشاره به تغيير روش‌هاي علوم در سرتاسر تاريخ، خاطرنشان کرد: با معيار امروز متدولوژي مي‌گوييم که حرف گاليله درست نبوده يا مطابق علم روز خودش بوده است. البته هنوز نمي‌دانيم که حرف گاليله درست است يا نه، اما فرض قوي داريم که با توجه به قوانين جديد علمي و روش‌هاي کارآمدتر حرف گاليله تا حد بسياري اشتباه بوده است.

وي افزود: هنوز روشي نداريم که روش‌هايي که در حال کار با آن‌ها هستيم را بررسي کند و بگويد درست هستند يا غلط. هيچ يقيني وجود ندارد که اکنون داريم درست عمل مي‌کنيم يا غلط. بلکه بر اساس تجارب گذشتگان خود که از اين روش‌ها استفاده کردند و نتيجه گرفتند رفتار مي‌کنيم.

عضو هيئت علمي گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان ادامه داد: بطلميوس يک تئوري در مورد جهان داد که سه هزار سال بر اساس آن کشتي‌ها سفر کردند و به مقصد رسيدند، اما امروز مي‌گوييم که آن تئوري اشتباه است.

رناني با بيان اينکه هنوز رشد چنداني در علم انجام نگرفته است، اظهار کرد: هنوز خيلي رشد نکرده‌ايم و تنها توانسته‌ايم به اندازه 400 کيلومتر از سطح زمين به فضا سفر کنيم.

وي اضافه کرد: علم با ايدئولوژي فاصله کمي پيدا کرده است، يعني تنها به علم باور داريم. اين همان کاري است که وقتي با يک ايدئولوژي رو به رو مي‌شويم انجام مي‌دهيم و فقط به آن باور مي‌آوريم. زماني که هيچ دليل يقيني براي اعتقاد به يک چيز وجود نداشته باشد و به آن اعتقاد پيدا کنيم، مي‌شود ايدئولوژي و امروز بدون اينکه يقين از روش علمي داشته باشيم از آن استفاده مي‌کنيم.

عضو هيئت علمي گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان گفت: در ايران علم تبديل به ايدئولوژي شده است و در هر دانشکده تنها نحله‌اي از افراد به استخدام و کار در مي‌آيند. به عنوان نمونه به هر دانشکده اقتصادي که نگاه کنيد مي‌بينيد تنها گروه و نحله خاص اقتصادي در آن استخدام و مشغول به کار شده‌اند و  اين مسئله خطرناکي است.

رناني با بيان اينکه علم يک سيستم اجتماعي زنده است، افزود: علم سيستمي است که عناصرش در درجه اول ،عالمان هستند و در درجه دوم محفوظات عالمان است.اين محفوظات شامل مجموعه‌اي از تئوري‌ها، روش‌ها و باورهاست که دست به دست هم داده‌اند و در حيات اجتماعي جاري است.

وي با تأکيد بر اينکه علم هنگامي که از جريان افتاد علم نيست، ادامه داد:علم يک نظام است و زير نظام‌هاي بسياري دارد. پويايي نيز مختص سيستم‌هاي زنده است و علم نيز يک جريان زنده است پس بايد پويايي داشته باشد.

عضو هيئت علمي گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان اضافه کرد: اگر علم را به عنوان سيستمي پويا بدانيم ديگر نمي‌توانيم علم را در کتاب خواندن خلاصه کنيم، زيرا اگر علم وارد زندگي نشود، ديگر علم نيست.

رناني با بيان اينکه هدف علم تسهيل زندگي انسان‌ها در درون و بيرون است، اظهار کرد: علم جايگاه انسان را در عالم روشن مي‌کند. علم يک ابزار است و تا زماني که مفيد است داراي تقدس نيز هست، اما اگر خسارت به بار آورد ديگر تقدس ندارد.

وي با سطح‌بندي علم به سه قلمروي سرحدي، فناوري و زيستي، تصريح کرد: در قلمرو سرحدي مرزهاي علوم را به جلو مي‌بريم و در آن علم پيشرفت مي‌کنيم و در قلمرو فناوري، تئوري‌هاي مرزي را کاربردي و تبديل به ابزارهاي مفيد مي‌کنيم.

عضو هيئت علمي گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان گفت: متأسفانه در ايران هزاران پايان‌نامه در اقتصاد دفاع مي‌شود، اما هيچ‌کدام نمي‌تواند به کار ما بيايد و اقتصاد کشور را بهبود دهد، زيرا همه پايان‌نامه‌ها به قلمروي سرحدي تعلق دارند.

رناني با اشاره به قلمرو زيستي افزود: قلمرو زيستي سطحي است که علم در ميان عموم مردم رواج پيدا مي‌کند و همه با علم و آگاهي نسبت به اشيا رفتار علمي دارند.

وي با تأکيد بر قلمروهاي دوم و سوم، ادامه داد: ما بايد به قلمرو دوم و سوم اهميت دهيم و خيلي نگران قلمرو سرحدي نباشيم. علم پيشرفت خود را مي‌کند اما آنچه مهم است کاربردي شدن آن و فايده داشتن براي کشور است.

عضو هيئت علمي گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان اضافه کرد: البته بايد در برخي دانشگاه‌هاي مادر به قلمرو سرحدي هم اهميت داده شود و بر روي آن کار شود اما در ساير دانشگاه‌ها بايد بر روي قلمرو فناوري و زيستي تأکيد شود نه اينکه همه دکتري تحويل جامعه دهند.

رناني با بيان اينکه علوم گوناگون نگاه‌هاي متفاوتي نسبت به پديده‌ها دارند، تصريح کرد: تفاوت علوم در روش‌هاي آن‌هاست و با هر علم به يک نوع نگاه در جهان مي‌رسيم.

وي با بيان اينکه هر کس در يک علم عميق‌تر شود مي‌تواند علوم ديگر را نيز بهتر درک کند، خاطرنشان کرد: هميشه اين سوال مطرح است که علم بايد تخصصي باشد يا ترکيبي؟ تا زماني که يک علم بالغ نشده است بايد تخصصي باشد و زماني که به بلوغ رسيد و افرادي در آن پيدا شدند که به گونه‌اي عميق در آن وارد شدند، مي‌تواند تخصصي شود.

عضو هيئت علمي گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان با اشاره به تعريف علم اقتصاد، گفت: اقتصاد مي‌خواهد رابطه ميان امکانات و نيازها را به طور دقيق مشخص سازد. اگر اقتصاد بخوانيد ياد مي‌گيريد که به همه‌چيز نگاه اقتصادي داشته باشيد و به گونه‌اي عمل مي‌کنيد که کمترين استهلاک براي شما باشد.

رناني با بيان اينکه اقتصاد در علوم انساني فربه‌ترين علم است، افزود: اقتصاد از همه علوم انساني و علوم طبيعي استفاده مي‌کند و به عنوان نمونه از رياضي، روانشناسي و جامعه‌شناسي به دفعات استفاده کرده است.

وي ادامه داد: يکي از مشکلات بعد از جنگ تحميلي اين بود که افرادي اقتصاد کشور را برنامه ريزي کرده بودند که در رشته‌هاي مهندسي تحصيل کرده بودند. اين مهندسان که براي اقتصاد برنامه ريزي مي‌کردند، اقتصاد را همچون علوم رياضي و فيزيک مي‌پنداشتند و زماني براي مطالعه تاريخ، جامعه‌شناسي و روانشناسي نداشتند تا برنامه ريزي متناسب را انجام دهند.

عضو هيئت علمي گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان تصريح کرد: از دهه 90 ميلادي اقتصاددانان از روش‌هاي فيزيکي هم استفاده کردند که البته بايد گفت فيزيکدانان به سمت اقتصاد رفتند تا ببينند همان قواعد فيزيکي را مي‌شود در اقتصاد نيز پياده کرد يا نه.

رناني در پاسخ به پرسش مشهور علم بهتر است يا ثروت، خاطرنشان کرد: علم اگر در سطح ذهن باقي بماند ثروت مي‌شود، اما اگر در رفتار ما بيايد و قلب ما را فرا بگيرد و صلح با هستي را پديد آورد، علم بهتر است.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/2514/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عکس/ استایل اروپایی فوزیه در کنار سگ محبوبش در کاخ چهلستون اصفهان

اصفهان میزبان رقابت های کشتی آزاد جام تختی شد

برگزاری سومین شو کشوری اسب‌های اصیل در نوش‌آباد

از دستگیری پسرعموهای سارق تا کلاهبرداری اینترنتی با ترفند فروش امتیاز وام‌

تخصیص 40 میلیارد ریال اعتبار برای ایمن‌سازی گذرهای مجاور مادی‌های منطقه 9 اصفهان

اصفهان میزبان کشتی آزاد جام تختی شد

اجرای طرح «شهید رضایی» باهدف ارتقای کیفیت آموزشی مدارس شاهد استان اصفهان

روایت رقابت 18 هنرجوی اصفهانی در طراحی لباس با تلفیق پوشش اجتماعی و اصالت بلوچ

اصفهان گرم‌تر می‌شود

پلمب 2 سفره‌خانه متخلف در کاشان

توقیف جرثقیل 7 تنی قاچاق در اصفهان

7 سارق 144 رأس گوسفند را در شهرضا دزدیدند

قانون علیه یادگاری‌نویسی

گلکسی S20 در مسیر فراموشی؛ دیگر منتظر آپدیت‌های جدید نباشید

افزایش 48 درصدی استفاده کنندگان از امکانات پلاژهای کیش

شعرخوانی زیبای هوشنگ ابتهاج

مدیریت چالش‌های اجتماعی در اصفهان ضروری است

هواشناسی ایران 1404/1/19؛ هشدار افزایش آلودگی هوا در تهران

رفع مشکلات اجتماعی نیاز به مدیریت حرفه‌ای و سلامت‌محور دارد

برنامه سینماهای اصفهان، امروز سه‌شنبه 19 فروردین + ساعت‌ اکران دایناسور

بایدها و نبایدهای سرمایه گذاری برای تولید و گلایه های سرمایه داران

کسب رتبه برتر رضایتمندی ارباب‌رجوع توسط سازمان ساماندهی مشاغل شهری شهرداری اصفهان

محمد کبیری خواستار توقف تسری قوانین سرزمین اصلی به کیش شد

هندزفری LinkBuds Fit سونی رونمایی شد؛ شارژدهی 21 ساعته و مقاومت بالا در برابر آب

کبیری: تضعیف مزیت‌های قانونی، مناطق آزاد را از رقابت منطقه‌ای خارج می‌کند

رصد لحظه‌ به‌ لحظه جزیره دیگو گارسیا از تهران

سرمقاله وطن امروز/ هسته سخت علیه مردم امام

قلعه تاریخی قورتان؛ گواهی بر تاریخ دفاعی و فرهنگی اصفهان

اصفهان قطب سرمایه‌گذاری صنعتی با تمرکز بر توسعه پایدار و نوآوری

پیش‌بینی نمایشگاه‌داران درباره قیمت خودرو در سال جدید/ تغییرات قیمت دلار چه سیگنالی به بازار خودرو می‌دهد؟

هوای اصفهان گرم‌تر می‌شود

من زندگی را دوست دارم!

استان های ثروت ساز ایران

فیلم «صیاد» محصول بنیاد شهید و امور ایثارگران به سینما می‌آید

سرمقاله فرهیختگان/ پشت بیسیم هنوز صدای آوینی است

مشکلات متعدد درایورهای گرافیک انویدیا آن را به بدترین عرضه تاریخ این شرکت تبدیل کرد

تأکید بر افزایش صادرات و بهبود فضای کسب‌وکار در اصفهان

اعلام خودمختاری علنی اصفهان در برخورد با بی‌حجابان در دولت پزشکیان | اصلاً کاری به «قانون حجاب» نداریم | نظم اجتماعی برقرار می‌کنیم!

ساختمان ستاد بحران شهرداری اصفهان به‌زودی بهره‌برداری می‌شود

دستیابی به فناوری طراحی و ساخت نمایشگر نظارتی فرودگاهی

پیش بینی آب و هوای اصفهان در 24 ساعت آینده؛ امروز سه‌ شنبه 19 فروردین

روز درخشان بورس ساعاتی پس از خبر مذاکره؛ رشد بیش از 59 هزار واحدی شاخص کل بورس

برج فناوری شاهد و ایثارگر در جهت توانمندسازی نخبگان است

«میرو»؛ فیلمی راهبردی در ترویج فرهنگ ایثار از دل سیستان و بلوچستان

بیل پتراس کارگردان هنری بازی‌های World of Warcraft و Overwatch درگذشت

سامانه تشکل‌های شاهد و ایثارگر بشری رونمایی شد

سرمقاله جوان/ تمهیدات مردمی‌سازی شعار سال

اعلام اسامی داوران هفته بیست‌وششم لیگ برتر فوتبال

جایگاه امیدواری در ادبیات فارسی!

سرمقاله جام جم/ مذاکرات غیرمستقیم آزمون دیگری برای ترامپ

ویکی پدیاجستجو